4/24/2016 01:10:00 μ.μ.
0
"Κύριε Καλλιάνο σας ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε να μου παραχωρήσετε αυτή τη συνέντευξη. Στις γραπτές ερωτήσεις δεν το έχω και πολύ κύριε καθηγητά, είμαι περισσότερο του διαλόγου. Άλλωστε το καλοκαίρι περιμένω την τηλεοπτική συνέντευξη κι εκεί υπόσχομαι να  είμαι καλύτερη!" 
Αυτή ήταν η αρχή του email που έστειλε η Σωτηρία Παπαδοπούλου στον κ.Θεόδωρο Καλλιάνο Επ/της Καθηγητής Παν. Βόννης (βιογραφικό του στο τέλος της συνέντευξης).
 Η αλήθεια είναι πως ανταποκρίθηκε άμεσα και σίγουρα οι απαντήσεις του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού εξ αντικειμένου είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα της της Ευρώπης αλλά και της Ελληνικής πραγματικότηταςΕρώτηση: Ας γυρίσουμε λίγο πίσω τον χρόνο , τότε στο 2009 , τι πραγματικά συνέβη, ο Καραμανλής φταίει όπως επιμένουν κάποιοι ή φταίει ο τρόπος που αντέδρασε ο Γ.Α.Π. στα δεκαπέντε σημεία που εστίασε ο Κ.Καραμανλής για  πάγωμα μισθών κ.τ.λ.  και μας έβαλε τελικά με όποιες συνέπειες στα μνημόνια;

Απ.:

Κυρία Παπαδοπούλου, δυστυχώς στην οικονομία όπως και στη ζωή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και στην πολιτική των κρατών πρέπει η συνέχεια του κράτους προς τα μέσα και προς τα έξω να εξασφαλίζεται.

Για την αληθινή εικόνα εκείνης της περιόδου κατά την άποψη μου το ευρωπαϊκό συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ-στις 10 Μαρτίου του 2009 με την γνωμοδότηση του 7316/09 έδωσε σαφές μήνυμα στην Ελλάδα για το που βρίσκονταν από πλευράς δημοσίων οικονομικών και αξιοπιστίας στις αγορές και κυρίως τι έπρεπε άμεσα να κάνει. Δυστυχώς η Ελλάδα δίστασε έπεσε στη δίνη μιας προεκλογικής περιόδου με λάθος επιχειρήματα-π.χ. ποιος λέει ψέματα για τα στατιστικά του ελλείμματος και του χρέους ,λεφτά υπάρχουν κ.τ.λ- που αφορούσαν μόνο το εσωτερικό της χώρας δηλαδή ψηφοφόρους των κομμάτων , έχανε συνεχώς αξιοπιστία και άρχισε να δείχνει πολιτικά ασταθής. Ενώ ταυτόχρονα αυξανόταν το δημόσιο έλλειμμα της και αυξανόταν το κόστος δανεισμού της από τις αγορές και η παραγωγικότητα της μειωνόταν συνεχώς.
Από εκεί και πέρα ο κατήφορος της οικονομίας  ήταν προδιαγεγραμμένο,
240 δις ευρώ βοήθεια των εταίρων μας στην Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ. ήταν οι πρώτες βοήθειες για να εξασφαλίσει η συνεχεία του Ελληνικού κράτους! Γεγονός πρωτοφανές στα παγκόσμια οικονομικά χρονικά!
Πολιτική συναίνεση ,η εργασιακή ειρήνη καθώς και ο κοινός εθνικός στρατηγικός στόχος απουσίασαν παντελώς. τονίζω ότι αυτά τα τρία στοιχεία είναι προϋπόθεση για να βγει κάνεις από μια οικονομική κρίση ,έλεγε και εφήρμοσε με επιτυχία ο Καρλ Σιλλερ υπουργός οικονομικών της κυβερνήσεως Βιλλυ Μπράντ για να βγάλει την γερμανική οικονομία από την κρίση των χρόνων του 70'. Άρα το ποιος φταίει δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα πρόσωπο. Όλοι έχουμε το μερίδιο μας στην ευθύνη ότι δεν προσέξαμε τις συστάσεις της Ε.Ε. η αρμοδιότητα μέχρι τότε της Ε.Ε. περιοριζόταν μόνο σε αυτό- η συνθήκη της Λισαβόνας επικυρώθηκε ,δυστυχώς ,μόνο τον Νοέμβριο του 2009 αν και είχε υπογραφεί από το 2007 το αναφέρω αυτό διότι πράγματι οι αλλαγές της συνθήκης αυτής έδωσαν μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα δημιουργίας νέων μηχανισμών στηρίξεως του ευρώ και των μελών της ευρωζώνης και των τραπεζών της .Δυστυχώς κάποιες φωνές ευρωπαϊκής ρεαλιστικής  λογικής και προσέγγισης στα δυο τότε "μεγάλα κόμματα" τις δυο τελευταίες δεκαετίες (π.χ.Γιαννιτσης, Σ.Μανος,Αλ.Παπαδόπουλος) πέρασαν γρήγορα στο περιθώριο και εκτός κοινοβουλίου!

Ερώτηση: Αν είχε πάρει τελικά τότε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή τα μέτρα που ανακοίνωσε το Σεπτέμβριο του 2009 θα είχαμε ανακάμψει ή καλύτερα θα είχε χρειαστεί να περάσουμε και να συνεχίσουμε να περνάμε όλα αυτά;

Το Σεπτέμβριο ήταν ήδη αργά ,θα ήταν νομίζω αποτελεσματικότερα εάν είχαν εφαρμοστεί τα διαρθρωτικά μέτρα  τουλάχιστον ένα εξάμηνο ενωρίτερα .Όπως ανέφερα όμως, αυτό προϋποθέτει συναίνεση και εργασιακή ειρήνη που δεν υπήρχαν ούτε το ένα ούτε το άλλο τότε.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επίγνωση των συνεπειών της απόφασης του να μας βάλει στο μνημόνιο, είχα κατανοήσει  τις συνέπειες του δημοψηφίσματος με το οποίο απειλούσε τους Ευρωπαίους, πιστεύετε πως έστω και ύστερα από 6 χρόνια έχει καταλάβει τι έκανε στη χώρα;

Απ.: Όταν ακούω σήμερα από τον ίδιο το πώς είχε αντιληφθεί και χειριστεί τα θέματα αμφιβάλω αν είχε πράγματι αντιληφθεί την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τον τρόπο συνεργασίας των κρατών μελών στα διάφορα όργανα της Ε.Ε.. Τα ασαφή δημοψηφίσματα για σύνθετα ευρωπαϊκά θέματα με μηδενικό σχεδόν χρόνο ουσιαστικής ενημέρωσης είναι πράγματα επικίνδυνα, διχαστικά για την κοινωνία και τους πολίτες και εν πάση περιπτώσει οι διεθνής υποχρεώσεις της χώρας δεν τηρούνται με δημοψηφίσματα.
PACTA SUNT SERVANTA!-Π.Χ.Ο ΚΑΜΕΡΟΝ ΕΧΕΙ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ (!)

Ερώτηση: Ας αφήσουμε όμως το παρελθόν και να πάμε στο δια ταύτα , θα βγούμε νικητές από αυτή τη μάχη, η απλά θα περνάμε από Πρωθυπουργό σε Πρωθυπουργό και θα εναλλάσσουμε τα μνημόνια από σοσιαλιστικά ,σε δεξιά ,σε αριστερά  και τανάπαλιν;

Απ.: Εάν ο κότινος της νίκης είναι η σταθερότητα ,η ειρήνη, η ανοικτή κοινωνία και οικονομία που εξασφαλίζει η ένταξη μας σε μια ένωση που έχει αξιακό σύστημα και εφαρμογή δικαίου ναι θα είμαστε νικητές.
Στη διαδρομή αυτή όμως πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες και στην ευρωπαϊκή δικτύωση μας, εφαρμόζοντας τις πολιτικές εκείνες που σε άλλες χώρες βοήθησαν και ήδη βγήκαν από την κρίση και τα μνημόνια. Κατάσταση   στην οποία βρέθηκαν για διαφορετικούς βέβαια λόγους την ίδια όμως περίοδο με την χώρα μας πχ Ιρλανδία Πορτογαλία Ισπανία...ήδη έχουν περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσω κυρίως επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Αυτό εδώ σε εμάς είναι το μεγάλο ζητούμενο·

Ερώτηση: Τι θα γίνει με την αξιολόγηση, έχετε εικόνα για τα επιπρόσθετα μέτρα που  ζητάνε οι δανειστές και αν ναι , ποια είναι αυτά; Κύριε καθηγητά τελικά η κυβέρνηση θα υπογράψει και τέταρτο μνημόνιο ;

Απ.: Δεν επιθυμώ να σχολιάσω θέματα που είναι εν εξελίξει αυτή τη στιγμή, εξάλλου οι ειδήσεις δόξα το θεό τρέχουν γρήγορα σήμερα χάρις και  στις ψηφιακές τεχνολογίες....ας κάνουμε  λίγο υπομονή. 

Ερώτηση: Αυτή η ερώτηση ουσιαστικά είναι η ατάκα με την οποία ξεκινήσαμε την τηλεφωνική μας συνομιλία λίγες μέρες πριν .Η Ελλάδα δεν θέλει την Ευρώπη ή η Ευρώπη την Ελλάδα;

Θέλω να είμαι σαφής εδώ ·"Ελλάδα είναι Ευρώπη και Ευρώπη είναι Ελλάδα " και ουδέν δίλημμα επ αυτού! Όποιες μειοψηφίες κι εδώ κι εκεί προπαγανδίζουν διάφορα αλλά διχαστικά, ακραία, απλά ας κάνουν ένα ταξίδι σε κάποια χώρα της Ε.Ε. αν θέλουν ή ας ρωτήσουν κάποιον η κάποια από τα εκατομμύρια ευρωπαίους που επισκέπτονται τη χώρα μας και ιδίως την Αργολίδα μας!
Ή ας ρωτήσουν τους χιλιάδες συμπατριώτες μας 'μετανάστες ' της ομογένειας που ζουν στις χώρες τις Ε.Ε.!

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α.ΚΑΛΛΙΑΝΟΣ 
(Συντομο Βιογραφικο Σημειωμα 4/2016)

Καταγωγή από τα Ιρια Ναυπλιου-Αργολιδα 

-Απόφοιτος της Αναργυρειου και Κοργιαλενειου Σχολής Σπετσών

-Οικονομολόγος (Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών),

-Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου,

-Επισκέπτης Καθηγητής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου της Βόννης, 1989-2016 

- Ανώτερο Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1981 -2014),Υπευθυνος για χρηματοδοτησεις έργων και προγραμμάτων σε Ελλάδα και Γερμανία στα πλαίσια της Ευρωπαικης Περιφερειακης Πολιτικης* Επικεφαλής του δικτύου BC-NET (Business Cooperation Network) της ΕΕ με μέλη σε 30 και πλέον χωρες*κ.α.

--Συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σε πολλές γλώσσες π.χ. "30+...steps for Europe / Βήματα για την Ευρώπη ,ΚΕΠΕΑ,ΑΘΗΝΑ 2011" ,

-Ιδρυτής και Οργανωτής του ετήσιου Συνεδρίου για τους Έλληνες (αποσπασμένους στην Ευρώπη) Εκπαιδευτικούς (25 ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ αφιερωμένο στην " Πολυπολιτισμικοτητα της ΕΕ και τις προκλήσεις για την Ελληνική Παιδεία ",Βρυξέλλες Μαρτιο 2016),

- Εχει διδάξει ευρωπαϊκά θέματα (διαρθρωτικές πολιτικές και εσωτερική αγορά) στο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, κ.α.

-Εκπρόσωπος της ΕΕ σε Ευρωπαϊκά Συνέδρια και επιμορφωτικές/επιστημονικές Ημερίδες

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.