6/10/2016 09:06:00 μ.μ.
0
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Ανήσυχοι πρέπει να αισθάνονται οι ένστολοι αν ισχύουν τα στοιχεία για τη μισθολογική δαπάνη του ελληνικού δημόσιου τομέα που παραθέτει σε έκθεση του το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Η συνολική μισθολογική δαπάνη μειώθηκε κατά 24% σε σχέση με το 2010, ενώ η καθαρή μισθολογική δαπάνη μειώθηκε αντίστοιχα κατά 31%.

Ενδεικτικά παρουσιάζονται οι παρακάτω πίνακες με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αποτυπώνουν την ποσοστιαία μείωση των τακτικών αποδοχών ανά μόνιμο υπάλληλο σε ενδεικτικούς φορείς για το διάστημα από 31/12/2009 έως 1/1/2013. Αναλυτικότερα, οι ποσοστιαίες μεταβολές εξήχθησαν συγκρίνοντας τις τακτικές αποδοχές μόνιμου υπαλλήλου στους φορείς που παρατίθενται παρακάτω για το διάστημα από 31/12/2009 έως 1/1/2013

Οι ένστολοι έχουν υποστεί τις λιγότερες μειώσεις σε σύγκριση με του άλλους υπαλλήλους από το 2009 έως το 2013. Αν υπολογιστεί ότι το 2014 επιστράφηκε ένα μέρος από αυτές θα πρέπει να καταλαβαίνουν γιατί το Υ.Ο αντιδρά στο να επιστραφεί το υπόλοιπο 50% και επιμένει να εφαρμοστεί το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων. 

Όμως όπως σημειώνει ο Ηλίας Νατσιούλας Οικονομικός σύμβουλος του ΠΑΣΕΔ τα στοιχεία αυτά παραπλανούν, καθώς στα στοιχεία αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η κατάργηση των παγίων Ημερών εκτός έδρας που δίνονταν ως αποζημίωση για κάλυψη των 24ωρων υπηρεσιών κλπ δραστηριοτήτων και οι οποίες μειώσεις ξεπερνούν κατά 15% του μισθού.

Η πολιτεία εφάρμοζε την τακτική να μην δίνει αυτή την αποζημίωση στις τακτικές αποδοχές και με την είσοδο της χώρας στα μνημόνια κόπηκε αυτή η αποζημίωση. Αν προσμετρηθεί και αυτή η μείωση τότε θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα στοιχεία και οι στρατιωτικοί θα ήταν στην πρώτη θέση με τις μεγαλύτερες μειώσεις αποδοχών, σημειώνει ο κ. Νατσιούλας.

Δείτε συγκριτικό πινάκα με στοιχεία που παρέθεσε το ΓΛΚ στο Onalert.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.