6/01/2016 08:29:00 π.μ.
0


Για το Δήμο Επιδαύρου και τους δημότες του αρχίζει ένα υπερτοπικό φιλόδοξο αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και πολιτισμικό όραμα, η ύπαρξη του οποίου σηματοδοτεί το τέλος των εμποδίων και ταυτόχρονα την αρχή της ανάπτυξης (κάθε μορφής).
Το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα (φύση, βιοποικιλότητα και αρχαιολογικές αξίες) προσφέρουν διαχρονικά ανεκτίμητα αγαθά και αναδύουν νέους προορισμούς. Ο κάθε ταξιδευτής, Έλληνας ή από άλλους μακρινούς τόπους, αρκεί να αντικρίσει μια φορά αυτό το τοπίο για να το νοσταλγεί και να ξαναγυρίσει.
Η Αρχαία Επίδαυρος, ανέκαθεν γνωστή, είναι ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα. Τόσο η χερσαία όσο και η θαλάσσια περιοχή της που αποτελεί την πύλη εισόδου, αλλά και το επίκεντρο του κοινωνικού και επιχειρησιακού γίγνεσθαι. Παρ΄ όλα αυτά, για πολλά χρόνια αντιμετωπίζει έναν «ιδιότυπο αποκλεισμό» (1970-2016) και δέχεται μια ασφυκτική πίεση στο μέτωπο Πόλη-Θάλασσα.
Από το 2010, επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Γκάτζιου, αρχίζει η έρευνα για την επίλυση των προβλημάτων στο λιμάνι της Αρχαίας Επιδαύρου. Με πρόταση του ΔΙΚΤΥΟΥ Κ.Α.Ε.Σ (1) το 2012 γίνεται αντικείμενο έρευνας, με κυρίαρχη κατεύθυνση, εκ νέου, το Λιμάνι της. Ηταν μια δουλειά επίπονη, αλλά με επιμονή συγκεντρώθηκαν όλα τα υπάρχοντα αρχεία, προκειμένου να διαμορφωθεί μια βάση τεκμηρίωσης για περαιτέρω διερεύνηση. Έτσι, αναλαμβάνει το ΔΙΚΤΥΟ. την προαπαιτούμενη ερευνητική συνδρομή τεκμηρίωσης. Παράλληλα κρίνεται απαραίτητη η συσχέτιση με τον γενικότερο Χωρικό Σχεδιασμό Πόλης – Παράκτιας Ζώνης (σύμφωνα και με την κοινοτική οδηγία για την ανάπτυξη των Παράκτιων Ζωνών).
Μετά από συγκροτημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις το 2015 προσδιορίζεται η αναγκαιότητα της σύνταξης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε δύο πυλώνες στήριξης. Ο πρώτος αφορά την προστασία και ανάδειξη του Αξιακού Θαλάσσιου και Χερσαίου Αρχαιολογικού Αποθέματος. και ο δεύτερος την αποσυμπίεση της λειτουργίας της Πόλης και την ανεμπόδιστη επικοινωνία με τη θάλασσα.
Στις αρχές του 2016, με έγγραφό της, η Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων εκφράζει την σύμφωνη άποψή της για την σύνταξη της Μ.Π.Ε. και των περαιτέρω ενεργειών που στηρίζονται στις εισηγήσεις του ΔΙΚΤΥΟΥ με τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής.
Μεταξύ των άλλων η επίλυση του προβλήματος δημιουργεί ευκαιρίες καινοτομίας με την εφαρμογή καλών πρακτικών, που συμβάλλουν στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και στήριξη των τοπικών επιχειρηματιών. Με την αρχική στόχευση επιτυγχάνεται η ισόρροπη ανάπτυξη παράλληλων παραγωγικών τομέων, όπως η αγροτροφική διαδικασία, η προσβασιμότητα για όλους τους πολίτες, η ευέλικτη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σε θέματα αναψυχής και ψυχαγωγίας Σε όλη αυτή την προετοιμασία εργάστηκαν πολλοί επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, με την τοπική υποστηρικτική συνδρομή του Τεχνικού Γραφείου του Ν. Μανιαδάκη.
Η εξέλιξη της μελέτης παρέχει τη δυνατότητα να «εντάξει» κάθε νέα ιδέα και πρόταση, που θα έχει συμβατότητα και θα είναι αποτέλεσμα συμμετοχικότητας και συναντίληψης όλων των δημοτών.
"Η Αρχή έγινε...". Και έγινε χάρη στην καθοριστική συμβολή της καθ’ ύλην αρμόδιας περιφερειακής υπηρεσίας του ΥΠΟΑ, της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), με προϊσταμένη την Δρ. Αγγελική Σίμωσι, τον Αρχαιολόγο-Καθηγητή Δρ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη και την αρμόδια, για την χερσαία ζώνη, Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας με προϊσταμένη την Δρ. Άλκηστις Παπαδημητρίου.
Η Μελετητική ομάδα και ο Δήμος από κοινού με τους Αρχαιολόγους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς στοχεύουν, εκτός της προστασίας του αρχαιολογικού αποθέματος, στην νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων, στην προστασία του όρμου από τον κυματισμό και την περαιτέρω διάβρωση. Κύρια κατεύθυνση είναι να συνταχθεί ένα ειδικό διαχειριστικό προγραμματικό σχέδιο της ευρύτερης Καλλικρατικής περιοχής, με δυνατότητα παροχής κινήτρων μικρών επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Στην όλη προσπάθεια ένας σημαντικός φορέας – εταίρος, με δυναμική παρουσία, είναι η αναπτυξιακή εταιρεία «ΠΑΡΝΩΝΑΣ ΑΕ», που μέσω του σχεδιαζόμενου «Cluster Λιμενικών Εγκαταστάσεων Ανατολικής Πελοποννήσου», επιχειρεί την σύνδεση όλων των τουριστικών λιμένων της περιοχής. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι ο φορέας που μέσω των δραστηριοτήτων της θα δημιουργήσει έναν θετικό υποδοχέα για επενδυτικές πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών-επαγγελματιών, με υπερτοπικό ενδιαφέρον αλλά και θα συνδυάσει με το συγκεκριμένο Cluster την τόνωση της βιωσιμότητας και κοινωνικής  ανταποδοτικότητας για την ευρύτερη περιοχή των Ανατολικών Aκτών της Πελοποννήσου.
Τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με εντατικοποίηση της κοινής προσπάθειας, στηριζόμενοι στο θεσμικό πλαίσιο. Με απόλυτη προσήλωση στο Kοινό Όραμα για την Επιδαύρια γη, θα ξεπεραστεί το σήμερα και θα διασφαλιστεί ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές.
Για περισσότερες πληροφορίες:http://www.parnonas.gr/3594/news/to-orama-gia-tin-epidavria-gi/

(1) ΔΙΚΤΥΟ Κ.Α.Ε.Σ. (Καινοτόμος Αναπτυξιακός Ενεργειακός Σχεδιασμός). Συγκροτείται από μελετητές (μηχανικούς, γεωτεχνικούς, οικονομολόγους), ερευνητές, εικαστικούς, αρχαιολόγους και συνεργεί με καθηγητές ΑΕΙ – ερευνητικά κέντρα. Συνεργάζεται με νομικούς, με τοπικές επιστημονικές ομάδες, με συμβούλους ανάπτυξης και τεχνογνωσίας καθώς και διαχειρίζεται την υλοποίηση βιώσιμων παραγωγικών έργων. Οι βασικοί άξονες ενασχόλησης του ΔΙΚΤΥΟΥ είναι το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός (σε κάθε τομέα και μορφή του) με στόχευση την κοινωνική και οικονομική προστιθέμενη αξία. Τα πεδία δράσεων του είναι η αξιοποίηση του ανενεργού χερσαίου και θαλάσσιου αποθέματος συνδυαζόμενη με την βελτίωση του υφιστάμενου. Με καλές πρακτικές (θεσμικό πλαίσιο, συναίνεση, παραγωγικότητα, βιωσιμότητα, ανταποδοτικότητα κ.α.), ερευνά, σχεδιάζει και υλοποιεί ολοκληρωμένες προτάσεις, τεκμηριωμένες για να συμβάλλουν στην διεύρυνση του «περιβαλλοντικού – οικονομικού γίγνεσθαι» αλλά και να δημιουργήσουν, μέσω του χωρικού σχεδιασμού και της Ανάπτυξης, Επενδυτικό Τοπίο.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.