6/03/2016 01:59:00 μ.μ.
0
Πετρόπουλος σε Ανδριανό για την επιστροφή των παρακρατήσεων των μονοσυνταξιούχων του πρώην ΤΣΑΥ (νυν ΕΤΑΑ-ΤΥ): Ο κλάδος Μονοσυνταξιούχων καταργήθηκε από 1/1/2016. Οι ασφαλισμένοι που είχαν υπαχθεί προαιρετικά στον Κλάδο θα λάβουν προσαύξηση της σύνταξής τους για το χρόνο ασφάλισής τους σε αυτόν, η οποία θα προσδιοριστεί μετά από εισήγηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, βάσει σχετικής οικονομικής – αναλογιστικής μελέτης
Στην 4472/4-4-2016 Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα το αίτημα για επιστροφή των παρακρατήσεων των μονοσυνταξιούχων του πρώην ΤΣΑΥ (νυν ΕΤΑΑ-ΤΥ), απάντησε ο αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Α. Πετρόπουλος.
Το κείμενο της Απάντησης του Υφυπουργού αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
“Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 8 του ν.982/1979 όπως ισχύει, στον Κλάδο Μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ, στον οποίο μπορούν να υπαχθούν κατόπιν σχετικής αίτησης οι ασφαλισμένοι υγειονομικοί του ΤΣΑΥ που δεν υπάγονται ταυτόχρονα σε άλλον φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, οι οι υπαγόμενοι στον ανωτέρω Κλάδο καταβάλλουν μηνιαία εισφορά ύψους 50% της εισφοράς που προβλέπεται για την κύρια ασφάλιση, προκειμένου κατά την συνταξιοδότησή τους να λάβουν προσαύξηση της σύνταξης κατά 50%.
Μετά την εφαρμογή των διατάξεων περί μειώσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις, υπήρξαν αθρόα αιτήματα ασφαλισμένων του Κλάδου για τη διακοπή της ασφάλισής τους και την επιστροφή των ασφαλιστικών εισφορών που είχαν καταβληθεί. Το θέμα έχει εξεταστεί από τη Διοικούσα Επιτροπή Υγειονομικών και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΑ, με σκοπό την αποσαφήνιση του καθεστώτος παραγραφής των εν λόγω αξιώσεων και ως εκ τούτου της δυνατότητας επιστροφής ή συμψηφισμού τους.  Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα εκκρεμούν 6.990 σχετικές αιτήσεις ασφαλισμένων του Κλάδου.

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος και του καθορισμού ενιαίων παροχών στη βάση εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης, και σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 15 του ν.4387/2016 (ΦΕΚ Α'85), προβλέφθηκε η κατάργηση του Κλάδου Μονοσυνταξιούχων από 1/1/2016. Οι ασφαλισμένοι που είχαν υπαχθεί προαιρετικά στον Κλάδο θα λάβουν προσαύξηση της σύνταξής τους για το χρόνο ασφάλισής τους σε αυτόν, η οποία θα προσδιοριστεί μετά από εισήγηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, βάσει σχετικής οικονομικής – αναλογιστικής μελέτης”.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.