7/11/2016 07:44:00 μ.μ.
0
Προαναγγελία του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα - Ποιες οι προτάσεις. Επιμένει σε χαμηλά πλεονάσματα μετά το 2018

Αίτημα - πρόταση προς τους Θεσμούς απέστειλε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας αναφορικά με την άρση περιορισμών στη κίνηση κεφαλαίων (capital controls), όπως γνωστοποίησε από το βήμα της Βουλής, προαναγγέλοντας την σταδιακή χαλάρωση το επόμενο διάστημα.

Στις βασικές προτάσεις συμπεριλαμβάνονται αλλαγές όσον αφορά την θεσμοθέτηση του νέου χρήματος ώστε οι καταθέσεις που έρχονται από το εξωτερικό και γενικότερα το λεγόμενο "φρέσκο χρήμα" να μην υπόκειται σε κανένα περιορισμό.

Άλλο σημείο είναι η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά δυο εβδομάδες. Δηλαδή αν κάποιος δεν έχει πάρει τα 420 ευρώ που δικαιούται την εβδομάδα, να μην χάνει το δικαίωμα και να μπορεί να προβεί στην ανάληψη (420+420) την επόμενη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα. Όσοι δηλαδή διατηρούν καταθέσεις θα μπορούν να ζητούν την αποδέσμευση χρημάτων για αποπληρωμή ως και του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων. Τέλος για τα ελεύθερα κεφάλαια προτείνεται η αύξηση του ποσού ανάληψης από 10% σε 30%.

Σε άλλα βασικά σημεία της τοποθέτησης του, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε για μια ακόμη φορά πως το βασικό πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα είναι τα "κόκκινα δάνεια". Όπως τόνισε οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν την έκθεση τους στα εν λόγω μη εξυπηρετούμεα δάνεια κατά 40%.

Από την άλλη πλευρά, προέβλεψε ότι το 2016 αναμένεται ύφεση 0,3% το 2016, ενώ το 2017 αναμένεται ανάκαμψη 2,5% και ρυθμός 3% για το 2018. Προϋπόθεση, υπογράμμισε, είναι η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος από την κυβέρνηση και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι μετά το τέλος Ιουλίου ελληνικά ομόλογα ύψους 3,7 δισ. ευρώ μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Ακόμη επανέλαβε για μια ακόμη φορά την θέση του ότι η ελάφρυνση χρέους πρέπει να συνδυαστεί με χαμηλότερο στόχο, στο 2% του ΑΕΠ, για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.