9/27/2016 09:06:00 μ.μ.
0


Το πλαίσιο και τις "κόκκινες γραμμές", σύμφωνα με τις οποίες προσέρχεται στο διάλογο, προσδιόρισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεδρίασης της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε, σήμερα, στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α., υπό την Προεδρία του γ.γ., Κ. Πουλάκη, και την παρουσία του Υφυπουργού, Γ. Μπαλάφα.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης επισήμανε ότι, για την ΚΕΔΕ υπάρχουν συγκεκριμένες "κόκκινες γραμμές", τόσο για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, όσο και για ρυθμίσεις τύπου "bypass", «οι οποίες επιχειρούν να καταργήσουν το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, με την καθιέρωση Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους Δήμους οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου».

Ο κ. Πατούλης, απευθυνόμενος στον κ. Γ. Μπαλάφα, τόνισε ότι, στην έκτακτη συνεδρίασή του, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε και ζητεί ομόφωνα «την άμεση και κατηγορηματική δέσμευση της Κυβέρνησης, ότι δεν πρόκειται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, για τη σύσταση θέσεων Διοικητικών και Αναπληρωματικών Διοικητικών Γραμματέων στους Δήμους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συγκληθεί εκ νέου, προκειμένου να αποφασίσει δυναμικές κινητοποιήσεις».
Δέσμευση Γ. Μπαλάφα


Όπως είχε ήδη προαναγγείλει, ο κ. Γ. Μπαλάφας δεσμεύθηκε ενώπιον των 27 μελών της επιτροπής ότι, ήταν καταρχήν προτάσεις και όχι αποφάσεις για τις οποίες ζητήθηκαν από τους εκπροσώπους που συμμετείχαν στο διάλογο να τις εξετάσουν με τους φορείς τους πριν προχωρήσουν σε επόμενη συνεδρίαση, επί της ουσίας.

«Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες γύρω από το σχετικό ζήτημα», τόνισε ο κ. Μπαλάφας, «το Υπουργείο δεν έχει καμία διάθεση, ούτε κανένα λόγο να προχωρήσει σε μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση». Για το λόγο αυτό ζήτησε να μην δοθεί συνέχεια στο θέμα.

Σχετικά με το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ο κ. Γ. Πατούλης τόνισε ότι, η ΚΕΔΕ δε συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των Δημοτικών Αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους. «Η ΚΕΔΕ συμμετέχει με προτάσεις και δεν θα ανεχθεί ο διάλογος αυτός να περιοριστεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος και μόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο έργο των επιτροπών που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της Αναθεώρησης του Θεσμικού Πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έκανε γνωστό ότι, οι θέσεις της ΚΕΔΕ για την αλλαγή του «Καλλικράτη», καθώς και το νέο μοντέλο οργάνωσης της διοίκησης του Κράτους θα διατυπωθούν στο ειδικό συνέδριο, που πραγματοποιεί στις 17-18 Οκτωβρίου, στο Βόλο, ενώ στο τακτικό συνέδριό της, που θα πραγματοποιηθεί 24-27 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, θα οριστικοποιήσει τις αποφάσεις της.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.