10/13/2016 12:40:00 μ.μ.
0

Στην εξασφάλιση οικονομικής και τεχνικής στήριξης των Δήμων προχωρά η κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, να ανακοινώνει στο Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που λειτουργεί ως ενδιάμεσος φορέας υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, την εκχώρηση ενός δισ. ευρώ για την υλοποίηση έργων των Δήμων.

Η εκχώρηση ποσού στην ΕΕΤΑΑ ήταν πάγιο αίτημα των Δήμων, με την ΚΕΔΕ να το προσδιορίζει στα 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό η εκχώρηση του ποσού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα γίνει εντός του 2017 και θα προορίζεται για έργα ωφέλιμα για τους Δήμους, «που δεν ήταν επιλέξιμα από τα ΕΣΠΑ».

Παράλληλα, ο Αλ. Χαρίτσης ενημέρωσε ότι η διευρυμένης σύνθεσης ομάδα εργασίας διερευνά τη σύσταση ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για τους Δήμους, καθώς και την προτυποποίηση μελετών για έργα που θα υλοποιούν αυτοί.

Επίσης, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση επιλέξιμων έργων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με κυμαινόμενο επιτόκιο που ξεκινά από 3,32%.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη σύσταση Ειδικού Λογαριασμού ύψους 7,5 εκατ. ευρώ από το ίδιο ταμείο, για την επιχορήγηση μελετών που θα αφορούν στην ωρίμανση έργων ΟΤΑ με περιορισμένες διοικητικές και χρηματοοικονομικές δυνατότητες. Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός στην τεχνική βοήθεια που παρέχεται στους μικρούς και απομακρυσμένους Δήμους.

«Επιλέγουμε να θωρακίσουμε τους Δήμους - ειδικά εκείνους των ορεινών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών - με όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέσα και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς διαθέσιμους πόρους και να υλοποιήσουν έργα με το μεγαλύτερο αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης.

Να σημειωθεί ότι από το νέο ΕΣΠΑ προβλέπονται δράσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και στο επόμενο διάστημα θα εκδοθούν προσκλήσεις ύψους 720 εκατ. ευρώ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.