10/20/2016 11:33:00 π.μ.
0

Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία ζητά να διατεθούν κονδύλια προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα σε πανελλαδικό επίπεδο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και μάλιστα αυξημένο.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι μείζον θέμα τα τελευταία χρόνια σε μεγάλη μερίδα των λαών της Ευρώπης που μάχονται κόντρα στην ανεργία. Να θυμίσουμε φέτος πως διεξήχθη και δημοψήφισμα στην Ελβετία για την εφαρμογή ελάχιστου εισοδήματος με καταβολή 2.250 ευρώ μηνιαίως στους ενήλικους πολίτες της, πρόταση που όμως στις 5 Ιουνίου το 78% των πολιτών καταψήφισε, με τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της οικονομίας της Ελβετίας.

«Ήδη από το 2010 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τονίσει την ανάγκη για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο θα καλύπτει το βασικό κόστος διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην οικονομική συνοχή των κρατών-μελών της Ένωσης», αναφέρει ο Νότης Μαριάς στην Γραπτή του Ερώτηση που απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αναφερόμενος σε παλαιότερη ομιλία της Επιτρόπου κ. Thyssen, τονίζει ότι «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά αντίθετα να τα ενισχύσει»

Συνεχίζοντας, ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο αποκαλείται πλέον Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, για το διάστημα 14 Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 θα εφαρμόζεται μόνο σε 30 Δήμους τη στιγμή που οι άνεργοι στη χώρα τον Ιούνιο του 2016 έφτασαν τα 1.124.000 άτομα»

Εν κατακλείδι, ο Νότης Μαριάς ζητά από την Κομισιόν να αναλάβει πρωτοβουλίες μαζί με τις Ελληνικές Αρχές προκειμένου αφενός «το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να εφαρμοστεί άμεσα σε πανελλαδικό επίπεδο» και αφετέρου «να αυξήσει το ύψος των προβλεπόμενων κονδυλίων για την εν λόγω δράση και έτσι το καταβαλλόμενο ποσό ανά δικαιούχο να αυξηθεί σημαντικά», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Ήδη από το 2010 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τονίσει την ανάγκη για ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο θα καλύπτει το βασικό κόστος διαβίωσης των Ευρωπαίων πολιτών και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην οικονομική συνοχή των κρατών-μελών της Ένωσης.

Όπως ανέφερε και η Επίτροπος κα Thyssen, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά αντίθετα να τα ενισχύσει.

Στην Ελλάδα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο αποκαλείται πλέον Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, για το διάστημα 14 Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 θα εφαρμόζεται μόνο σε 30 Δήμους τη στιγμή που οι άνεργοι στη χώρα τον Ιούνιο του 2016 έφτασαν τα 1.124.000 άτομα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Επιτροπή ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές προκειμένου:
  1. Tο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να εφαρμοστεί άμεσα σε πανελλαδικό επίπεδο
  2. Nα αυξήσει το ύψος των προβλεπόμενων κονδυλίων για την εν λόγω δράση και έτσι το καταβαλλόμενο ποσό ανά δικαιούχο να αυξηθεί σημαντικά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.