10/11/2016 10:49:00 π.μ.
0
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός συνυπέγραψε και κατέθεσε στη Βουλή με άλλους βουλευτές του κόμματος Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου και τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη, με θέμα την δραματική αύξηση του παραεμπορίου στο κρασί λόγω της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και αποτυχία είσπραξης των προσδοκώμενων φορολογικών εσόδων.

Συγκεκριμένα στο κείμενο αναφέρονται οι επιπτώσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον κλάδο: "Ο ΕΦΚ στο κρασί που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση με τις διατάξεις του άρθρου 13 του νόμου 4346 του 2015, συνολικού ύψους 0,208192 €/lt (0,20 €/lt + ειδικοί τελωνειακοί φόροι 0,008192 €/lt) και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016, έχει οδηγήσει σε χάος στην παραγωγή και το εμπόριο οίνου. Το συγκεκριμένο φορολογικό μέτρο της κυβέρνησης δημιούργησε τις προϋποθέσεις για εκτεταμένη και μη ελεγχόμενη αύξηση της παραοικονομίας στον κλάδο, μείωσε την εγχώρια ζήτηση, αύξησε τα λειτουργικά κόστη των οινοποιών κατά 3% με 4% (τραπεζικές εγγυητικές, καθημερινή γραφειοκρατία, αύξηση ανάγκης για ρευστότητα κ.α.). Το εν λόγω μέτρο μείωσε την οικονομική συνεισφορά ενός πολλά υποσχόμενου κλάδου στην εθνική οικονομία, που αποτελεί σημαντικό μέρος του παραγωγικού ιστού της χώρας."
Για τη σημασία του κλάδου αναφέρει ότι "το κρασί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον πολιτισμό μας, την κουλτούρα, την παιδεία και την ιστορία μας, ενώ συνδέεται με το τουριστικό προϊόν και τον εξαγωγικό προσανατολισμό της χώρας."

Γίνεται αναφορά στην αύξηση του παραεμπορίου του κρασιού που διακινείται χύμα και δεν πληρώνονται οι απαιτούμενοι φόροι: "Το φαινόμενο της αύξησης της παραοικονομίας στο κρασί εμφανίζεται κατά τους τελευταίους μήνες σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην επαρχία και τους τουριστικούς προορισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, πολλά λίτρα οίνου, είτε χύμα είτε εμφιαλωμένα σε μπουκάλια ή ασκούς, διακινούνται χωρίς παραστατικά και δεν πληρώνεται ο ΕΦΚ και κατ’ επέκταση ούτε ο ΦΠΑ. Αυτό γίνεται διότι στα κρασιά χαμηλής αξίας, όπως τα χύμα ή αυτά σε εμφιαλωμένους ασκούς (οίνος που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην εστίαση) ο ΕΦΚ σε πολλές περιπτώσεις φθάνει ποσοστιαία μέχρι και το 60-65% της αξίας του προϊόντος. Ως εκ τούτου, το κίνητρο για τη διακίνηση του προϊόντος χωρίς παραστατικά και χωρίς την απόδοση του ΕΦΚ είναι πολύ μεγάλο και το φαινόμενο διογκώνεται όσο περνά ο χρόνος."

"Χιλιάδες στρέμματα παραγωγής δεν καταγράφονται πουθενά και εκατοντάδες παραγωγοί παραμένουν αδήλωτοι", αναφέρει το κείμενο. "Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), από τις 160.000 αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που είναι καταγεγραμμένες στο Αμπελουργικό Μητρώο, μόνο οι 27.000 προέβησαν σε ψηφιακή υποβολή Δήλωσης Συγκομιδής."
"Οχτώ μήνες μετά την επιβολή του ΕΦΚ οι οικονομικοί έλεγχοι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει", σημειώνοντας μάλιστα τις επιπτώσεις στους μικρούς οινοπαραγωγούς που καλούνται να υποβάλλουν προκαταβολικά τον φόρο. "Ιδιαίτερα στα μικρά οινοποιεία, τα οποία παράγουν κάτω από 100.000 λίτρα κρασιού, που στις πλείστες περιπτώσεις είναι υψηλής ποιότητας, η επιβολή του νέου φόρου προκαλεί σοβαρά προβλήματα, καθώς τα οινοποιεία υποχρεούνται να προκαταβάλουν το φόρο. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ένας οινοποιός παράγει ετησίως 100 τόνους κρασί, για να πουλήσει έστω ένα μπουκάλι, οφείλει να προπληρώσει όλο το κρασί της χρονιάς, ένα ποσό των 24.000 ευρώ περίπου."
Ο κ. Ανδριανός υπογραμμίζει ότι η μέση πτώση του τζίρου στον οινοποιητικό κλάδο ξεπερνά το 20%, και κατ' επέκταση υπολογίζεται ότι στα κρατικά ταμεία θα μπουν πολύ λιγότερα χρήματα από τα 55 εκατομμύρια Ευρώ που υπολόγιζε να εισπράξει το Υπουργείο Οικονομικών από τον ΕΦΚ στο κρασί.

Με το δεδομένο ότι "το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Πιερ Μοσκοβισί", ερωτούνται οι κκ Υπουργοί:
  1. Προτίθεται η κυβέρνηση να αναγνωρίσει την αποτυχία του συγκεκριμένου φορολογικού μέτρου και να προχωρήσει στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί;
  2. Σε ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να παταχθεί το παραεμπόριο και η διακίνηση του «μαύρου κρασιού»;
  3. Τι έσοδα έχει εισπράξει η κυβέρνηση από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έως τις 30/09/2016 και πόσα χρήματα υπολογίζει να εισπράξει τελικώς έως το τέλος του έτους;

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.