10/31/2016 10:44:00 π.μ.
0

Όπως μας μεταφέρει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αργολίδας, υπενθυμίζεται ότι από το Νοέμβριο του έτους 1999 απαγορεύτηκε η χρήση στην ελιά όλων των σκευασμάτων που περιείχαν τη δραστική ουσία chlorpyrifos και από τότε  δεν χορηγήθηκε νέα έγκριση ή επανέγκριση σε σκευάσματα με το παραπάνω δρών συστατικό για την καλλιέργεια της ελιάς.

Έτσι, η ανίχνευση υπολειμμάτων chlorpyrifos σε επιτραπέζιες ελιές ή σε ελαιόλαδο που παράγεται στο Νομό Αργολίδας θα οφείλεται σε μη επιτρεπόμενη χρήση σκευασμάτων που περιέχουν την εν λόγω δραστική ουσία. Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση της νομοθεσίας όπως είναι η εκτός ετικέτας χρήση σκευασμάτων που περιέχουν chlorpyrifos σε καλλιέργεια ελιάς επιβάλλονται οι  προβλεπόμενες από το Νόμο διοικητικές κυρώσεις στους υπεύθυνους για την παράβαση. 

Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος απόρριψης ή επιστροφής φορτίων ελαιολάδου ή βρώσιμων ελιών  που προορίζονται για χώρες του εξωτερικού και βρίσκονται με υπολείμματα chlorpyrifos, ιδιαίτερα μετά την τελευταία μείωση των κοινοτικών Ανωτάτων Ορίων Υπολειμμάτων MRLs.

Εφιστάται λοιπόν η προσοχή στους παραγωγούς να μη χρησιμοποιούν για την καλλιέργεια της ελιάς σκευάσματα με δραστική ουσία chlorpyrifos.

Οι επιχειρήσεις παρασκευής και τυποποίησης ελαιολάδου και βρώσιμων ελιών θα πρέπει να καθορίζουν τις προδιαγραφές ποιότητας που πρέπει να πληρούν οι πρώτες ύλες (ελαιόκαρπος, ελαιόλαδο) και να εφαρμόζουν ένα αναλυτικό πλάνο ελέγχου κατά την παραλαβή τους (τουλάχιστον μία φορά το έτος δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις ύπαρξης υπολειμμάτων Φ.Π. πριν τη διακίνηση φορτίων με τα παραπάνω προϊόντα, που θα κοινοποιούνται στην ΔΑΟΚ Αργολίδας).

Η ΔΑΟΚ θα εντατικοποιήσει τις δειγματοληψίες και τους υπόλοιπους ελέγχους τόσο σε ελαιοτριβεία όσο και σε άλλες επιχειρήσεις για διαπίστωση της τήρησης των παραπάνω.

Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια εφαρμογής του επίσημου προγράμματος ελέγχου ύπαρξης υπολειμμάτων Φ.Π. στο ελαιόλαδο  που διενεργείται κάθε χρόνο από την ΔΑΟΚ, βρέθηκαν υπολείμματα chlorpyrifos στο ελαιόλαδο τα έτη 2008 (Κιβέρι, Κουτσοπόδι), 2012 (Μύλοι, Κουτσοπόδι) και 2013 (Ελληνικό, Πυργιώτικα).

Με αφορμή την αποφυγή ύπαρξης υπολειμμάτων chlorpyrifos στο ελαιόλαδο και τις βρώσιμες ελιές, για μια ακόμη φορά τονίζονται οι γενικές οδηγίες ορθής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων στις οποίες  οι παραγωγοί θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή:
  • Στη χρήση μόνο  εγκεκριμένων, για την καλλιέργεια που το χρησιμοποιούν, φυτοφαρμάκων.
  • Να μην  υπερβαίνουν τις συνιστώμενες δόσεις των γεωργικών φαρμάκων που αναγράφονται στις ετικέτες τους και οι επεμβάσεις να γίνονται την κατάλληλη στιγμή.
  • Να μην συγκομίζουν τα προϊόντα τους σε χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτό που αναγράφει η ετικέτα του χρησιμοποιούμενου φαρμάκου
  • Να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις περιπτώσεις συγκαλλιέργειας και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, ώστε να μην ψεκάζεται και  επιμολύνεται και η συγκαλλιεργούμενη καλλιέργεια
  • Να μην χρησιμοποιούν ως μέσο ψεκασμού τη τουρμπίνα σε συγκαλλιέργειες  ώστε να αποφεύγονται οι επιμολύνσεις
  • Να αποφεύγονται οι ψεκασμοί όταν επικρατούν δυνατοί άνεμοι
  • Να μην ψεκάζονται με τουρμπίνα οι δύο περιφερειακές σειρές μιας καλλιέργειας ώστε να προστατεύονται οι γειτονικές καλλιέργειες.
  • Να μην καλλιεργούν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους κηπευτικά στα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια φυτοφάρμακα.
  • Να τηρούν αρχείο με τα τιμολόγια αγοράς των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που  χρησιμοποιούν, τα έντυπα καταγραφής τους και τις καταγραφές στο «βιβλίο αγρού».
  • Να ζητούν και να φυλάσσουν για ενδεχόμενο έλεγχο το έντυπο ηλεκτρονικής καταγραφής από τα καταστήματα που προμηθεύονται τα γεωργικά φάρμακα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.