10/27/2016 05:05:00 μ.μ.
0Είναι αναμφίβολα παράδοξο ότι ενώ οι τουρίστες ξεπέρασαν το καλοκαίρι (Ιούνιος-Αύγουστος '16) τα 17 εκατ. καταγράφοντας χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, τα έσοδα του δημοσίου μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2016 κατά 8,8%.

Είναι αναμφίβολα παράδοξο ότι ενώ οι τουρίστες ξεπέρασαν φέτος το καλοκαίρι τα 17 εκατ. καταγράφοντας χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, τα έσοδα του δημοσίου μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2016 κατά 8,8%. Κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο λόγος για τη μείωση των τουριστικών εσόδων οφείλεται στη φοροδιαφυγή.

Διευθυντής ξενοδοχείου στη Ρόδο, οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, κάνει λόγο στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA) για γενικευμένη φοροδιαφυγή.


Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την τουριστική κίνηση από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2016 είναι σαφή. Οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 17,2 εκατ., αυξήθηκαν κατά συνέπεια σε σύγκριση με πέρυσι κατά 1,8%. Την ίδια στιγμή όμως τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν από €9,25 εκατ. το 2015 σε €8,43 εκατ. την τρέχουσα χρονιά.


Μηχανήματα πληρωμής καρτών συνδεδεμένα με το εξωτερικό


Σύμφωνα όμως με γνώστες της ελληνικής τουριστικής αγοράς η μείωση των τουριστικών εσόδων οφείλεται στο γεγονός ότι πολυάριθμα τουριστικά γραφεία, εστιατόρια και μπαρ «προσαρμόστηκαν» στα νέα δεδομένα. Όλο και συχνότερα προσπαθούν να αποφύγουν την έκδοση αποδείξεων.
Παράλληλα όμως επινόησαν και κάτι άλλο. Στις πληρωμές με κάρτα, πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων σίτισης και εστίασης απαντούν με μηχανήματα που συνδέονται απευθείας με λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού. «Κάνε μια βόλτα στη Ρόδο παρατηρώντας με προσοχή τι συμβαίνει», λέει ο Ροδίτης επιχειρηματίας και προσθέτει: «Όσο οι υπάλληλοι της ΣΔΟΕ κάνουν ελέγχους, όλα γίνονται όπως πρέπει. Όταν όμως το βράδυ σταματήσουν οι έλεγχοι τότε εμφανίζονται στους πάγκους διαφορετικά μηχανήματα πιστωτικών καρτών».

Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα τελειώσει. Στα νησιά, αλλά και την Αθήνα τα ξενοδοχεία έχουν ακόμα αρκετούς τουρίστες. Κατά συνέπεια το ζήτημα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής του κλάδου θα συνεχίσει να απασχολεί τους ειδικούς του τουρισμού.


Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την εξέλιξη αυτή και να δει τι θα πρέπει να κάνει. Διότι ο τουρισμός είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές εσόδων της χώρας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.