11/24/2016 02:55:00 μ.μ.
0

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Γυναικών γιορτάζεται στις 25 Νοεμβρίου κάθε χρόνο, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999, όπου ανακήρυξε τη συγκεκριμένη ημέρα ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρίπολης, μαζί με όλους τους Ξενώνες Φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο και λειτουργούν με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αποτελούν σημαντικό αρωγό στην προσπάθεια εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Στόχος είναι να φιλοξενηθούν γυναίκες θύματα έμφυλης βίας μαζί με τα ανήλικα τέκνα τους. Η παροχή ασφαλούς διαμονής, η σίτιση, η κοινωνική και ψυχολογική στήριξη αλλά και η διασύνδεση με φορείς και υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες σε εξειδικευμένα ζητήματα (νομικά, εργασιακά κλπ.) είναι κάποιες από τις υπηρεσίες που παρέχει ο Ξενώνας. Δεν ασκείται κριτική, διασφαλίζεται το απόρρητο, η αρχή της αυτοδιάθεσης και του σεβασμού των αποφάσεων τους.

Ο Δήμος Τρίπολης λειτουργεί Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας από το τέλος του 2013 έως και σήμερα, καλύπτοντας την ευρύτερη Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατά το χρονικό διάστημα της λειτουργίας του έχει δεχτεί 44 αιτήματα και έχουν φιλοξενηθεί 14 άτομα (γυναίκες με τα παιδιά τους).
Η εμπειρία από την μέχρι τώρα λειτουργία του Ξενώνα δείχνει ότι το πρόβλημα της έμφυλης βίας κατά των γυναικών εξακολουθεί να έχει αυξητική τάση και οι γυναίκες με μεγάλη δυσκολία αποφασίζουν να απομακρυνθούν από την εστία τους παρά τους όλους κινδύνους. Υπάρχουν πολλοί ανασταλτικοί παράγοντες: προσωπικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί, ψυχολογικοί που μπορούν να αλλάξουν γνώμη στη γυναίκα κατά την προσπάθειά της να ξεφύγει από τη βία. Απαιτείται συνεχής ψυχολογική στήριξη, ενδυνάμωση και τόνωση προκειμένου μια γυναίκα να βοηθηθεί. Είναι μια συλλογική προσπάθεια που γίνεται από διάφορους φορείς: Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, Κοινωνικές Υπηρεσίες και οποιοιδήποτε φορείς ασχολούνται με θέματα βίας.
Η γραμμή SOS 15900 απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας, ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε και την επίσημη ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών.
0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.