11/01/2016 12:08:00 μ.μ.
0

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στην Ευρωβουλή, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέλος της τρόικας να αποδεχθεί τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επιπλέον ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα, καθώς και η αδυναμία θέρμανσης των Ελληνικών νοικοκυριών.

Ειδικότερα, στην Γραπτή Ερώτησή του επισημαίνει ότι «σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Απόδοσης Κτηρίων, η αδυναμία διατήρησης επαρκούς θέρμανσης στην Ελλάδα αφορά το 70% των νοικοκυριών όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 10.8%».

Στη συνέχεια ο Νότης Μαριάς τονίζει ότι «σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, το σύνολο των φόρων που επιβάλλονται στο πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε ποσοστό 51,1% της λιανικής τιμής του όταν κατά μέσο όρο το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 32,1%».

Επιπλέον αναφέρει «ότι παρά την αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης το 2016, το επίδομα θέρμανσης στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα παραμείνει το ίδιο με το 2015. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κατά 20% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 αναμένεται να επιδεινώσει την αδυναμία θέρμανσης των νοικοκυριών».

Και ο Νότης Μαριάς καταλήγει τονίζοντας ότι «όπως έχει αναγνωρίσει η Επιτροπή στην απάντηση που έδωσε στην ερώτησή μας  Ε-000827/2016, η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζονται στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Επισημαινεται μαλιστα ότι ο ίδιος ο Moscovici, σε προηγούμενη Απάντησή του την 1η Αυγούστου σε Ερώτηση του Νότη Μαριά, ομολόγησε ότι ετησίως 11.000 πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα οφείλονται στην αιθαλομίχλη η οποία έχει προκληθεί στα χρόνια του μνημονίου λόγω του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης που αναγκάζει τον φτωχοποιημένο Ελληνικό λαό να καίει ό,τι βρει προκειμένου να θερμανθεί τον χειμώνα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.