11/22/2016 04:26:00 μ.μ.
0
Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Πατούλης καθώς καταγγέλλει τους Γεωγραφικούς Αντιπεριφερειάρχες της χώρας για απεντάξεις έργων Δημάρχων μη αρεστών και ευνοϊκή μεταχείριση ημετέρων.Υιοθετώντας την ανακοίνωση του Δημάρχου Μεσογαίας- Μαρκοπούλου που κατηγορεί τη Δούρου, ζητάει από τους Δημάρχους της Χώρας να του στείλουν όσα έργα έχουν απενταχθεί αδικαιολόγητα.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ

Την έντονη αντίδραση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη έχουν προκαλέσει οι αναφορές δημάρχων που σχετίζονται με απόρριψη έργων των δήμων τους λόγω πελατειακών συμφερόντων συγκεκριμένων αντιπεριφερειαρχών.
Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται λόγος και για εκφοβισμό των αιρετών. Με αφορμή τις σχετικές αναφορές ο Γ. Πατούλης ζητεί, με επιστολή του προς τους συναδέλφους του, να αποστείλουν γραπτώς τα έργα που έχουν απορριφθεί αδικαιολόγητα, από τις περιφέρειες.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «Οι δήμαρχοι δεν εκφοβίζονται, ούτε τρομοκρατούνται. Δεν θα επιτρέψουμε στους γεωγραφικούς αντιπεριφερειάρχες που έχουν μπει σε προεκλογική περίοδο και έχουν βλέψεις για συγκεκριμένους δήμους να λειτουργούν με πελατειακά κριτήρια. Είναι απαράδεκτο να αδικούν δήμους στους οποίους μένουν χιλιάδες πολίτες και με βάση τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια θα έπρεπε να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τονίζει πως με τα στοιχεία που θα δοθούν από τους δήμους θα καταρτιστεί κατάλογος με τις σχετικές αναφορές οι οποίες στη συνέχεια θα προωθηθούν στους αρμόδιους πολιτικούς και νομικούς φορείς.
Τέλος καλεί του περιφερειάρχες της χώρας «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι γεωγραφικοί αντιπεριφερειάρχες να μην προχωρούν σε εκφοβισμούς δημάρχων στο βωμό του προσωπικού οφέλους και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής
Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται καθημερινά τα φαινόμενα αναφορών και παραπόνων από τους δήμους της επικράτειας σχετικά με τη μη ένταξη δημοτικών έργων που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση στις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών, με τελευταίο παράδειγμα αυτό του Δήμου Μαρκοπούλου -Μεσογαίας.
Πρόκειται για προτάσεις έργων που χρηματοδοτούνται, είτε μέσω των προγραμμάτων των περιφερειών από ιδίους πόρους, είτε μέσω ΕΣΠΑ από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Οι συνάδελφοι κάνουν λόγο για φαινόμενα ‘’εκφοβισμού’’ από αντιπεριφερειάρχες περιφερειακών ενοτήτων.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι επειδή δεν είναι αρεστοί στους «γεωγραφικούς αντιπεριφερειάρχες», έργα των δήμων τους έχουν απορριφθεί. Την ίδια ώρα εντοπίζεται το φαινόμενο να έχουν ενταχθεί, με πελατειακά κριτήρια, άλλα έργα δήμων οι διοικήσεις των οποίων είναι αρεστές στους αντιπεριφερειάρχες.
Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι δήμαρχοι δεν εκφοβίζονται, ούτε τρομοκρατούνται. Δε θα επιτρέψουμε στους «γεωγραφικούς αντιπεριφερειάρχες» που έχουν μπει σε προεκλογική περίοδο και έχουν βλέψεις για συγκεκριμένους δήμους να λειτουργούν με πελατειακά κριτήρια. Είναι απαράδεκτο να αδικούν δήμους, στους οποίους μένουν χιλιάδες πολίτες και με βάση τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια θα έπρεπε να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων.
Καλώ τους συναδέλφους να μας αποστείλουν αναλυτικούς πίνακες για τα έργα που βρέθηκαν αδικαιολόγητα εκτός χρηματοδοτήσεων των περιφερειών, προκειμένου το πρόβλημα να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του ετήσιου τακτικού συνεδρίου που διεξάγεται 1-3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Οι αναφορές σας θα μπορούν να αποστέλλονται στο email:info@kedke.gr .
Με βάση τα στοιχεία που θα μας δώσετε θα καταρτίσουμε κατάλογο με τις σχετικές αναφορές οι οποίες στη συνέχεια θα προωθηθούν στους αρμόδιους πολιτικούς και νομικούς φορείς.
Καλούμε τους περιφερειάρχες της χώρας να αναλάβουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι «γεωγραφικοί αντιπεριφερειάρχες» να μην προχωρούν σε εκφοβισμούς δημάρχων στο βωμό του προσωπικού οφέλους και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση οφείλει, όπως έχει ζητήσει η ΚΕΔΕ, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμορφώσει ένα ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Παράλληλα, προτείνουμε να εκπονηθεί ένα Εθνικό Πρόγραμμα Τοπικής Ανάπτυξης, που θα συμπληρώνει το ΕΣΠΑ και θα καλύπτει τις μη επιλέξιμες από αυτό, δαπάνες.

Ανακοίνωση του Δημάρχου Μαρκοπούλου Μεσογαίας
Αγαπητοί Συμπολίτες,

Εν όψει της σύνταξης του Τεχνικού Προγράμματος 2017 και του αντίστοιχου Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμος Μαρκοπούλου, έγκαιρα, κατέθεσε την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016, τρεις (3) ώριμες και τεχνικά άρτιες Μελέτες, που αφορούσαν στα εξής έργα, με τα ανάλογα κόστη και ζήτησε την σχετική ένταξή τους:

1. «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΣΦΑΛΤΙΚΩΝ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ, ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ» προϋπολογισμού 1.026.720 Ευρώ.

2. «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΤΙΚΩΝ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΠΟΛΕΩΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ» προϋπολογισμού 1.044.550,75 Ευρώ.

3. «ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΙΒΟΥ, ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ» προϋπολογισμού 800.000 Ευρώ.

Την Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου, αφού πληροφορηθήκαμε απ’ τον Αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου, ότι δύο από τα τρία έργα, δεν θα εντάσσονταν τελικά, στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων, αναζητήσαμε αμέσως στο τηλέφωνο την κα Δούρου, Περιφερειάρχη Αττικής, προκειμένου, όπως ενημερώσαμε την Γραμματεία της, να κλείσουμε μαζί της ένα ραντεβού 15-20 λεπτών της ώρας, για να συζητήσουμε το θέμα, των ως άνω έργων, που αφορούσαν στον Δήμο Μαρκοπούλου!

Το ίδιο τηλεφώνημα, με το ίδιο περιεχόμενο, επαναλήφθηκε, άλλες τρεις (3) φορές, την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, την Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου και την Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου!!

Η κα Δούρου, απαξίωσε να μιλήσει έστω και για δευτερόλεπτα στο τηλέφωνο μαζί μας, πολύ δε περισσότερο να κλείσει κάποιο ραντεβού!

Τελικά, η Γραμματεία της μας απάντησε, ότι η κα Δούρου είναι εξαιρετικά απασχολημένη, το πρόγραμμά της είναι ήδη πλήρες και ότι μπορούσε να μας δει, μόνο αφού γύριζε και από ένα ταξίδι στο εξωτερικό, στις…. αρχές Δεκεμβρίου 2016, προφανώς…. για να ανταλλάξουμε ευχές για τα Χριστούγεννα!

Στην απάντησή μας, ότι το κρίσιμο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι την ερχόμενη Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, η Γραμματεία της μας ενημέρωσε, ότι μας είπε, όλα όσα είχε να μας πει, εκ μέρους της κας Δούρου…

Η κα Περιφερειάρχης λοιπόν, επί δέκα (10) ημέρες κρύβεται επιμελώς, γιατί προφανώς δεν έχει τίποτα συγκεκριμένο και σοβαρό να απαντήσει, στο γιατί δεν ενετάχθησαν τα συγκεκριμένα ώριμα έργα, στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειάς μας.

Αντ’ αυτού, μετά από μια χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη κο Καραμάνο, πριν από λίγη ώρα, σήμερα, Πέμπτη, 2:30 μμ, μας απεστάλη εκ μέρους του, ένα ψευδέστατο, απαράδεκτο και παρελκυστικό έγγραφο, υπό μορφή απάντησης!

1. Ψευδέστατο, είναι το εν λόγω έγγραφο, διότι γράφει, ότι «ζητάμε συνάντηση για ζήτημα, το οποίο δεν καθίσταται σαφές», όταν και στην Γραμματεία της κας Δουρου και στον ίδιο, χθες το βράδυ στο τηλέφωνο, μιλούσαμε μαζί του ένα τέταρτο της ώρας, για τα τρία και μόνο, προαναφερθέντα έργα!!!

Ο κος Καραμάνος είναι έξυπνος, άρα λοιπόν, συνειδητά λέει ψέματα, όταν γράφει, ότι δήθεν έχουμε ασαφή θεματολογία συζήτησης!

2. Απαράδεκτο είναι το έγγραφό του, όταν εν όψει της συζήτησης της Τρίτης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τολμά να μας κάνει υποδείξεις «περί της δέουσας διοικητικής διαδικασίας, στις σχέσεις των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης» και αυτό, όταν του ζητήσαμε να μας απαντήσει μέχρι την Παρασκευή το βράδυ, για τα τρία (και μόνο) συγκεκριμένα έργα, για τα οποία παρεμπιπτόντως χθες το βράδυ, ήταν ασαφέστατα και πλημμελώς πληροφορημένος και καθόλου ενημερωμένος, ενώ τις Μελέτες, τις είχε (εκτός εάν του τις έκρυβε… ο κος Φιλίππου!!), σχεδόν ενάμισυ μήνα στα χέρια του!!

Αυτά επίσης γράφονται, όταν η κα Δούρου αρνείται επί δέκα ημέρες, να σηκώσει το τηλέφωνό της και μόνο, για να μιλήσει, όταν της ζητούσαμε διαρκώς, ένα σύντομο ραντεβού, για τα συγκεκριμένα τρία (3) έργα!!

3. Τέλος, η απάντηση του είναι παρελκυστική, γιατί αναφέρεται σε άλλα τρία έργα, για τα οποία προσπαθούμε να ετοιμάσουμε Μελέτες και για τα οποία φυσικά, επειδή δεν ήταν έτοιμες, δεν ζητήσαμε τώρα, την ένταξή τους στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας, για το 2017!!!

Τα ερωτήματα λοιπόν, είναι δύο, σαφή, ξεκάθαρα και με συγκεκριμένους αποδέκτες:

Α) Με ποιο δεοντολογικό δικαίωμα, η κα Δούρου επί δέκα (10) ημέρες και μετά από πολλαπλά τηλεφωνήματα μας, κρύβεται και αρνείται να βγει έστω και για ένα λεπτό στο τηλέφωνο, ώστε να μιλήσει με ένα Δήμαρχο, για συγκεκριμένα έργα;

Β) Ο κος Καραμάνος και ο κος Φιλίππου, να αφήσουν τις παραπειστικές απαντήσεις, αναφερόμενοι σε άλλα έργα, που ΔΕΝ ζητήσαμε να ενταχθούν τώρα, στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας, για το 2017 και να μας απαντήσουν συγκεκριμένα και μόνο, για τα τρία (3) έργα, που είχαμε ώριμες και πλήρεις Μελέτες και για τα οποία μόνο, ζητήσαμε να ενταχθούν στο σχετικό Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων!

Γιατί δεν τα ενέταξαν;

Οτιδήποτε άλλο, απλώς υποτιμά την νοημοσύνη μας!

Τέλος, να ενημερώσουμε, ότι περιμένουμε με χαρά την παρουσία και τις απαντήσεις τους (έχει ήδη αποσταλεί σχετική Πρόσκλησή) της κας Περιφερειάρχη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλίππου ή οποιουδήποτε άλλου Αντιπεριφερειάρχη οριστεί να την εκπροσωπήσει, καθώς και όλων των άλλων Περιφερειακών Συνδυασμών και των εκπροσώπων τους, που έχουν επίσης προσκληθεί!

Ραντεβού λοιπόν, την Δευτέρα το βράδυ, στις 7μμ, στον Δήμο Μαρκοπούλου!

Εκεί θα εξηγήσουμε και θα μάθουν οι Συμπολίτες μας και τους πραγματικούς λόγους, της αρνητικότατης στάσης, της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, απέναντί μας.

Καλώς να ορίσουν λοιπόν όλοι οι προσκεκλημένοι μας, στον Δήμο μας και όσοι μας ακούσουν να είναι βέβαιοι, ότι θα βγάλουν ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα, για όλους μας!Με εκτίμηση,


ο Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας,

Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.