2/21/2017 04:58:00 μ.μ.
0
Ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος συμμετείχε, ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χθες στις Βρυξέλλες στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Υπουργών Οικονομικών, κατά τις συνομιλίες του τόνισε:


1.      Θα υπάρξει «σκληρό Brexit» με αρνητικές επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές. Σε επιμέρους τομείς θα υπάρξουν οφέλη από την υποκατάσταση των  εισαγωγών  στην Ε.Ε. από τη Βρετανία.
2.      Η εκλογή Trump οδηγεί σε απομονωτισμό, προστατευτισμό, καταστροφή των διεθνών ισορροπιών σε εμπόριο, ασφάλεια, παγκόσμια προβλήματα. Οδηγεί σε αδιέξοδα. Η Ε.Ε. πρέπει να αποδείξει ότι γίνεται πιο δυνατή και πιο ενωμένη. Η ακινησία θα οδηγήσει σε καταστροφή. Το 2017 να είναι έτος εγρήγορσης και δράσεων, όχι έτος αναμονής και περισυλλογής. Να εμβαθύνουμε την ολοκλήρωση της Ενιαίας Αγοράς με συμπλήρωση της Ψηφιακής, Ενεργειακής, Κεφαλαιακής Ένωσης.
3.      Η ελληνική περίπτωση απόδειξη των αδυναμιών της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Η εμπειρία να γίνει ώθηση για ταχεία ολοκλήρωση της ενότητας. Η σημερινή απόφαση του Eurogroup επιβάλλει περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου χωρίς καμία συγκεκριμένη δέσμευση για αναπτυξιακές πολιτικές και ξεπέρασμα της κρίσης.
4.      Η έκθεση του MMonti για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι καλοδεχούμενη. Να επικεντρώσουμε σε τομείς με ορατή, προστιθέμενη αξία: επενδύσεις για ανάπτυξη και δουλειές, εσωτερική κι εξωτερική ασφάλεια, καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, στήριξη της καινοτομικής έρευνας και τεχνολογίας, μάχη κατά της Κλιματικής Αλλαγής για οικονομίες χαμηλού άνθρακα, στήριξη της Κυκλικής οικονομίας.
5.      Ανάγκη αποτελεσματικών εργαλείων για πραγματική σύγκλιση και συνοχή. Ενίσχυση εργαλείων αναδιανομής.
6.      Αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης με αντικατάσταση του κριτηρίου ΑΕΠ με φόρο Χρηματιστηριακών Συναλλαγών (FTT), ενιαίο εταιρικό φόρο, κ.ά.
7.      Σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού πολύ πιο πάνω από το σημερινό 1%.
8.      Εναρμόνιση φορολογικών συστημάτων.
9.      Δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Απασχόλησης για αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και στήριξη ευρωπαϊκών αντικυκλικών πολιτικών.
10.  Διπλασιασμός πακέτου Γιούνκερ και ανάληψη χρηματοδότησης από Ε.Ε. σε χαρακτηριστικά διευρωπαϊκά έργα υποδομών σε ενέργεια, μεταφορές, ψηφιακή οικονομία. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.