3/13/2017 10:45:00 π.μ.
0

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, στο πλαίσιο της διαρκούς παρακολούθησης της πορείας υλοποίησης των έργων πολιτισμού της Αργολίδας, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το Άργος, μετά τη λειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου, την συντήρηση και ανάδειξη του κάστρου της Λάρισας και την εναπομείνασα αξιοποίησή του, και βεβαίως το έργο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου, έργα που δημιουργούν την πολιτιστική ταυτότητα η οποία ανταποκρίνεται και αρμόζει στο Άργος και θα συμβάλλουν μεταξύ άλλων, στην ένταξή του στα τουριστικά δρομολόγια και στην ουσιαστική ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, είχε υποβάλει την 2962/27-1-2017 Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λ. Κονιόρδου τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση τα έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους.
Ο κ. Ανδριανός στην Ερώτησή του τονίζει την ανάγκη ένταξης του έργου ως συνεχιζόμενου στο  νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, υπογραμμίζοντας ότι είχε ενταχθεί στο προηγούμενο  ΕΣΠΑ 2007-2013 και ήδη υλοποιήθηκε το έργο της συντήρησης, συσκευασίας και μεταφοράς των εκθεμάτων στην επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη, χάρη και στην σημαντική συμβολή του Δημάρχου Άργους-Μυκηνών κ. Δ. Καμπόσου που παραχώρησε τον κατάλληλο χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου.
Στην απάντηση της Υπουργού αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
“Όπως αναφέρει και ο κ. Βουλευτής, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 υλοποιήθηκε το έργο 'Δημιουργία επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης — Συντήρηση, συσκευασία και μεταφορά εκθεμάτων Αρχαιολογικού Μουσείου με προϋπολογισμό 729.997€ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Το έργο ολοκληρώθηκε Και περιελάμβανε την απομάκρυνση των εκθεμάτων από το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους και την φύλαξή τους σε μια ασφαλή και απόλυτα λειτουργική μουσειακή αποθήκη. Η σημαντική καινοτομία, μάλιστα, του εν λόγω έργου είναι ότι η αποθήκη αυτή θα είναι εν μέρει επισκέψιμη, και δη από σχολεία, για αυτό στο πλαίσιο του έργου εκπονήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με Τίτλο «Από την Ανασκαφή στην Έκθεση», προκειμένου οι μαθητές της Αργολίδας να γίνουν κοινωνοί του παραγόμενου αρχαιολογικού έργου.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του ίδιου έργου ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση του υπάρχοντος κτηριακού κελύφους του Μουσείου. Συγκεκριμένα, έχει εγκριθεί από την Διεύθυνση Μελετών Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων η Αρχιτεκτονική, Στατική και Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη εφαρμογής και τα αντίστοιχα τεύχη δημοπράτησης, η γεωτεχνική μελέτη αντιστήριξης όμορων πορειών καθώς και η μελέτη ενεργειακής απόδοσης του υποέργου «Οικοδομικές και Η/Μ εργασίες Εκσυγχρονισμού Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους» (αρ. πρωτ ΥΠΠOΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΜΕΕΜΠΚ/3692621/33608Ι7736/23112/2015).
Όσον αφορά στην προώθηση προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου «Εκσυγχρονισμός και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους», το οποίο αφορά στην υλοποίηση του εκσυγχρονισμού του κτηρίου και την επανέκθεση των συλλογών του Μουσείου Άργους, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδοτική ικανότητα του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη νέα Προγραμματική Περίοδο είναι σημαντικά περιορισμένη, καθώς οι Πόροι του Π.Ε.Π. που έχουν εξειδικευτεί για Πολιτισμό είναι εξαιρετικά χαμηλοί, παρότι η ΕΔΕΠΟΛ επεσήμανε με παρατήρησή της κατά τη διάρκεια της σχετικής διαβούλευσης, πως οι πόροι που προβλέπονται για τον Πολιτισμό είναι ανεπαρκείς σε σχέση και με τις υπάρχουσες ανάγκες.

Ωστόσο, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την χρηματοδότηση της σχετικής πρότασης, η οποία παραμένει άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου”. 

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.