3/01/2017 07:31:00 μ.μ.
0
Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», σε συνεργασία με τα τοπικά παραρτήματα του Λυκείου των Ελληνίδων στην Πελοπόννησο, διοργανώνουν για την περίοδο 2016-2017 έναν κύκλο εκπαιδευτικών δράσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της ελληνικής μουσικής παράδοσης στην εποχή της κρίσης.

Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε:
1.      Εκπαιδευτικούς και μαθητές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
2.      Εκπαιδευτικούς και μαθητές Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων.
3.      Δασκάλους χορού και μέλη του Λυκείου των Ελληνίδων και άλλων τοπικών
         χορευτικών και λαογραφικών Συλλόγων.
4.      Καθηγητές και μαθητές Ωδείων και Μουσικών Σχολών.
5.      Τοπικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες.
6.      Μέλη Κ.Α.Π.Η.

Θα πραγματοποιηθούν στις πόλεις της Πελοποννήσου όπου λειτουργούν τοπικά παραρτήματα του Λυκείου των Ελληνίδων, με διάρκεια ένα τριήμερο (Παρασκευή-Κυριακή):
1.        Καλαμάτα 4-5-6 Νοεμβρίου 2016
2.        Πάτρα 2-3-4 Δεκεμβρίου 2016
3.        Πύργος 13-14-15 Ιανουαρίου 2017
4.        Σπάρτη 3-4-5 Φεβρουαρίου 2017
5.        Τρίπολη 3-4-5 Μαρτίου 2017
6.        Άργος 31 Μαρτίου -1-2 Απριλίου 2017
7.        Κιάτο 5-6-7 Μαΐου 2017Το πρόγραμμα σε κάθε πόλη θα περιλαμβάνει:

1.      Την Παρασκευή 10 Μαρτίου (ώρα 11:00-13:00) επίσκεψη στο τοπικό Μουσικό Σχολείο του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα και της μουσικοπαιδαγωγού Νάνσης Τουμπακάρη. Ομιλία στα παιδιά για τη σημασία της ελληνικής μουσικής παράδοσης και αναζήτηση με τον διευθυντή και τους καθηγητές κοινών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος.

2.      Την Παρασκευή 10 Μαρτίου στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού "Μέγας Αλέξανδρος" (Αγίου Κωνσταντίνου 29, ώρα 14:30-16:30, ειδικό εκπαιδευτικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη, για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας και τους καθηγητές μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το σεμινάριο, με στόχο την εισαγωγή των μαθητών στην ελληνική μουσική παράδοση και τα λαϊκά όργανα, βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα βιολί διηγείται» (Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά 2014). Παρέχονται στους συμμετέχοντες σε ψηφιακή μορφή (DVD) οδηγίες και οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και προτάσεις (αυτοσχέδιες κατασκευές, παιχνίδια, σταυρόλεξα, ακροστιχίδες κλπ) για σχετικές δημιουργικές δραστηριότητες στην τάξη.
Στους συμμετέχοντες θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

3.      Θα δοθούν στους δασκάλους οδηγίες για την πραγματοποίηση διαγωνισμού ζωγραφικής και κατασκευών για παιδιά του δημοτικού με θέμα τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους. Τα έργα που θα διακριθούν απ’ όλες τις πόλεις του προγράμματος θα εκτεθούν στο τέλος της περιόδου στην Καλαμάτα.

4.      Την Παρασκευή 10 Μαρτίου (ώρα 17:00-18:30) συνάντηση του καθ. Λάμπρου Λιάβα και μελών του τοπικού Λυκείου των Ελληνίδων με τους κοινωνικούς λειτουργούς και μέλη των Κ.Α.Π.Η. της περιοχής. Συζήτηση για τις μνήμες τους από τα τραγούδια, τους χορούς και τα έθιμα της περιοχής. Συνεννόηση για την καταγραφή των προφορικών τους μαρτυριών και αναζήτηση τρόπων ενεργοποίησης τους σε μουσικές και χορευτικές δράσεις, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς (μουσικά σχολεία, σύλλογοι κλπ).

5.      Το Σάββατο 11 Μαρτίου στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού "Μέγας Αλέξανδρος" (Αγίου Κωνσταντίνου 29), ώρα 10:30-13:30 και 17:00-20:00, ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα, με θέμα «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική» (το πρωί) και «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική» (το απόγευμα).
 Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πληροφοριακό υλικό σε ψηφιακή μορφή, η σχετική βιβλιογραφία καθώς και βεβαιώσεις παρακολούθησης, σε όσους παρακολουθήσουν και τα δύο σεμινάρια.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και οι Δηλώσεις συμμετοχής στο Λύκειο Ελληνίδων ως 3 Μαρτίου  2017 στο Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου: lykellargos@yahoo.gr

6.      Την Κυριακή 12 Μαρτίου στην Αίθουσα Τέχνης & Πολιτισμού "Μέγας Αλέξανδρος" (Αγίου Κωνσταντίνου 29), ώρα 11:00-13:00, μουσική τιμητική εκδήλωση όπου θα βραβευτούν με ειδικό δίπλωμα από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και το Λύκειο των Ελληνίδων οι παλαίμαχοι τοπικοί λαϊκοί οργανοπαίκτες. και οι ερευνητές της λαογραφίας της περιοχής. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή μαθητών του Μουσικού Σχολείου και μελών των Κ.Α.Π.Η.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται με τη

Χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου & Βικτωρίας Καρέλια.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.