4/07/2017 11:00:00 π.μ.
0

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων υποδέχεται ο Δήμος Ναυπλιέων την Εβδομάδα των Παθών και το Πάσχα. Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος προλογίζει με τις ευχές του, ενώ ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα του Δήμου.

Σε τούτες τις άγιες ημέρες της κατάνυξης και της εσωτερικότητας, μπροστά στις προκλήσεις της κρίσιμης πραγματικότητας, όπου μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας μας δοκιμάζονται, με αίσθημα ανιδιοτελούς προσφοράς καλούμαστε όλοι να κρατήσουμε ζωντανή την πίστη και την αγωνιστική διάθεση, ώστε οι αξίες της Ελληνορθόδοξης πίστης να συνεχίσουν να εξελίσσονται με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πνεύμα και πάντα έχοντας τον άνθρωπο στο μυαλό μας και στην καρδιά μας σας προσκαλώ στον Δήμο Ναυπλιέων να περπατήσουμε όλοι μαζί τον δρόμο για την Ανάσταση του Κυρίου. Μέσα από την φυσική ομορφιά της πόλης, μέσα από τα αρώματα και τα χρώματα των λουλουδιών, μέσα από τις μελωδίες των χορωδιών μας, αλλά και μέσα από την αναβίωση ηθών και εθίμων κάθε δημοτικού διαμερίσματος του Καλλικρατικού Δήμου μας είμαι βέβαιος ότι οι ημέρες αυτές θα αποτελέσουν αφορμή για εσωτερική μεταμόρφωση και ανεξάντλητη πηγή δύναμης για προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες. Εύχομαι ολόψυχα το μήνυμα του Θεανθρώπου να φέρει σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά υγεία, ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο.


Πέμπτη 6 Απριλίου 2017


 • 11:00 Δρέπανο
  Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Δρεπάνου παρουσιάζει πασχαλινά δρώμενα στο χώρο του Νηπιαγωγείου. Τα παιδιά θα κατασκευάσουν πασχαλινές λαμπάδες για την Ανάσταση του Κυρίου! Ακολουθεί αφήγηση παραμυθιού από το βιβλίο «Η χαρά της πασχαλιάς» του συγγραφέα Νικολάου Σανιδά, δίνοντάς τους μηνύματα αγάπης...

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017


 • 11:00 Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Ναυπλίου
  Φιλανθρωπικός αγώνας καλαθοσφαίρισης μεταξύ του 2ου Γ.ΕΛ Ναυπλίου και του Νέου Σχολείου, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ. Τα έσοδα θα διατεθούν υπέρ του συσσιτίου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρία.
 •  10:30 Δρέπανο
  Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου με την παρουσία των εκπαιδευτικών τους και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, θα αναβιώσουν το έθιμο του Λαζάρου στο χωριό... Ψάλλουν τα κάλαντα του Λαζάρου στην πλατεία του χωριού, μαζεύουν αυγά για να τα βάψουν την Μεγάλη Πέμπτη, όπως λέει το έθιμο. Στη συνέχεια θα πλάσουν τα παραδοσιακά λαζαράκια... στο φούρνο της «Κυρα-Σοφίας».

Σάββατο 8 Απριλίου 2017


 • 7:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία
 • 12:00 - 14:00 Ναύπλιο - Πλατεία Καποδίστρια
  Τα παιδιά των Σχολείων της πόλης και το Με ένα Καλειδοσκόπιο... στολίζουν το Λάζαρο και τον καλαντίζουν στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Θα γίνει αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του ΛΑΖΑΡΟΥ. Κατασκευή στεφανιού με λουλούδια από το Κέντρο Λογοθεραπείας «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ» με τα παιδιά της πόλης μας.
 • 10:00 Μιδέα
  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μιδέας «Η ΑΛΚΜΗΝΗ» με τα παιδιά του χωριού αναβιώνουν το έθιμο του Λαζάρου ψάλλοντας και καλαντίζοντας.
 • 11:00 Κάντια
  Τα παιδιά του χωριού αναβιώνουν το έθιμο του Λαζάρου καλαντίζοντας και μαζεύοντας αυγά για να τα βάψουν την Μεγάλη Πέμπτη στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κάντιας και να τα μοιράσουν το βράδυ της Ανάστασης στην εκκλησία. Με την βοήθεια των γονέων τους θα ζυμώσουν λαζαράκια τα οποία θα μοιράσουν την Κυριακή των Βαΐων στους πιστούς.
 • 17:00 Πυργιώτικα
  Ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Πυργιωτίκων «Αγιος Γεώργιος», το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και το Νηπιαγωγείο Πυργιωτίκων διοργανώνουν πασχαλινά δρώμενα. Παραδοσιακό βάψιμο αυγών, ζύμωμα χωριάτικου ψωμιού και Πασχαλινής κουλούρας. Τα παιδιά του χωριού ζυμώνουν Λαζμράκια και Πασχαλινά Κουλουράκια. Τέλος, θα προσφέρουν παραδοσιακά κεράσματα...
 • 22:00 Πολυχώρος ΦΟΥΓΑΡΟ
  Meweathers Blues Band LIVE
  Οι Meweathers Blues Band με την φωνή της Τζένης Καπάδαη, τις κιθάρες του Γιώργου Δάφνου, τα μπάσα του Μάνου Αναγνωστόπουλου και τα τύμπανα του Δημήτρη Κλωνή θα γεμίσουν τον χώρο του FOUGARO Le Cafe, παίζοντας κομμάτια βγαλμένα από την ιστορία των blues που χάνονται στα βάθη του χρόνου.
 • Σάββατο 8 Απριλίου έως 23 Απριλίου 2017
  Υπαίθρια Πασχαλινή Αγορά στο ΦΟΥΓΑΡΟ
  Στα γραφικά ξύλινα σπιτάκια θα έχετε φέτος την ευκαιρία να διαλέξετε πασχαλινά δώρα για τους αγαπημένους σας από μια ποικιλία παραδοσιακών γλυκών και μαρμελάδων, εκλεκτών κομματιών από το Artshop Bazaar, αλλά και μικρών φυτών για να καλωσορίσετε την Άνοιξη.

Κυριακή 9 Απριλίου 2017


 • 7:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία - Βαϊοφόρος
 • 11:00 Goody's Flocafe
  «Σσσσσσς.. ..κάποιος είναι κρυμμένος μέσα στο πασχα¬λινό αυγό!» Εικαστικό εργαστήρι χειροτεχνίας από το... Με ένα Καλειδοσκόπιο, με την επιμέλεια της Αναστασίας Παπαγεωργίου.
 • 12:00 Ναύπλιο - Ιερός Ναός Παναγίας Ναυπλίου
  Η Εκκλησιαστική Χορωδία του Ιερού Ναού Παναγίας Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη ψάλλει Ύμνους και Ωδές από την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας (το Τροπάριο της Κασσιανής, Μακαρισμοί, Σήμερον Κρεμάται, Εγκώμια - Η ζωή εν Τάφω - Άξιον εστί - Αι Γεναιαί Πάσαι).
 • 19:30 Ναύπλιο - Ακολουθία του Νυμφίου στις εκκλησίες της πόλης
 • 21:00 Ναύπλιο - Βουλευτικό (μετά το πέρας της Ακολουθίας)
  To Μεικτό Πολυφωνικό Σχήμα με το Νεανικό Σχήμα «Choirobics» της χορωδίας του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ, καθώς και το γυναικείο φωνητικό σύνολο «ΣΥΜΦΩΝΙΑ» Ναυπλίου, αποδίδουν αποσπάσματα από το Requiem του W.A. Mozart, ύμνους και τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεοδόση Αντωνιάδη.
 • Ναύπλιο, Ιερός Ναός Παναγίας Ναυπλίου
  Η Εκκλησιαστική Χορωδία του Ιερού Ναού Παναγίας Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη ψάλλει το τροπάριο της Κασσιανής.

Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017       

  
 • 19:30 Ακολουθία του Νυμφίου
  Τη Μεγάλη Δευτέρα στο πρόσωπο του Ιωσήφ του Παγκάλου απεικονίζεται το δράμα του Κυρίου και ξεκινά η εβδομάδα των Παθών.

Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2017


 • 19:30 Ακολουθία του Νυμφίου
  Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (Δοξαστικό) της υμνογράφου μοναχής Κασσιανής.

Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2017


 • 17:00 Ιερόν Ευχέλαιον στις εκκλησίες της πόλης
 • 19:30 Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου
  Τέσσερα γεγονότα από τις τελευταίες στιγμές του Κυρίου: Ιερός Νιπτήρ, Μυστικός Δείπνος (παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας), Προσευχή του Ιησού στο Όρος των Ελαιών.

Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2017


 • 07:00 Θεία Λειτουργία
 • 12.00 Ναύπλιο - Πλατεία Καποδίστρια
  Εργαστήρι βαφής αυγών από τα παιδιά των σχολείων της πόλης και το Παιδικό Εργαστήρι Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου - Παράρτημα Ναυπλίου με την εικαστικό κ. Μάγδα Μάρα.
 • 19:00 Ακολουθία των Αγίων Παθών (Τα Δώδεκα Ευαγγέλια)
  Στον Ιερό Ναό Παναγίας Ναυπλίου η Εκκλησιαστική Χορωδία του ομώνυμου ναού ψάλλει «Σήμερον Κρεμάται» και «Μακαρισμοί» υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη.
 • 23:00 Ναύπλιο - Ιεροί Ναοί της πόλης
  Κατά τον στολισμό των επιταφίων, το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Συμφωνία» υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη, το « Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου» υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου με τη συμμετοχή του Τενόρου Ντίνου Καλύβα και οι «Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι» υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ρούτουλα ψάλλουν στους ναούς της πόλης κατά τη διάρκεια του στολισμού των Επιταφίων, ύμνους από τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, τα Εγκώμια και το παραδοσιακό Μοιρολόι - Θρήνο της Παναγιάς.

Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2017


 • 09:00 Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών
 • 11:00 Μέγας Εσπερινός της Αποκαθήλωσης
 • 12:00 Ναύπλιο - Πλατεία Συντάγματος
  Ύμνοι και Εγκώμια από τον Τενόρο Ντίνο Καλύβα, την Παιδική Χορωδία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ και το «Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου» υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου.
 • 13:00 Ναύπλιο - Πλατεία Συντάγματος
  Ύμνοι, Εγκώμια σε διασκευή και θρησκευτικά πρωτότυπα τραγούδια από την καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου Ναυπλίου και χοράρχη των χορωδιών του Αγίου Νικολάου Ναυπλίου Θεολένα Πίκη για πιάνο, μαντολίνο και Φωνητικό Σύνολο. Στο μαντολίνο είναι ο Ευάγγελος Μελετέας
 • 19:30 Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου
  Στον Ιερό Ναό Παναγίας Ναυπλίου η Εκκλησιαστική Χορωδία του ομώνυμου Ναού υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη ψάλλει τα εγκώμια και το πένθιμο εμβατήριο «junebre» «Αι Γενναιαί Πάσαι».
  Στον Ιερό Ναό Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου η παιδική χορωδία του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νικολόπουλου ψάλλει εγκώμια της ημέρας.
 • 21:00 Έναρξη της Περιφοράς των Επιταφίων, Ναύπλιο
  Συνάντηση των Επιταφίων του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου και του Ναού της Παναγίας στην πλατεία Συντάγματος με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ και της Εκκλησιαστικής Χορωδίας του Ιερού Ναού Παναγίας Ναυπλίου υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη.
 • 21:30 Ναύπλιο - Πλατεία Συντάγματος
  Βυζαντινοί Ύμνοι Επιταφίου και Μεγάλου Σαββάτου από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και την Χορωδία του Εθνικού Ωδείου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Μιχαήλ Μακρή.
 • 21:00 Παραλία Τολού
  Η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό πραγματοποιείται με μοναδικό τρόπο. Οι μυροφόρες ψάλλουν καθ' όλη τη διάρκεια της περιφοράς και οι νέοι του χωριού μεταφέρουν τον Επιτάφιο μέσα στη θάλασσα με τη συνοδεία πλοιαρίων σε ιδιαίτερη κατανυκτική ατμόσφαιρα.

Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου 2017


 • 07:00 Θεία Λειτουργία
 • 10:30 Πρώτη Ανάσταση
  Η Φιλαρμονική του Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ παιανίζει χαρμόσυνα στους δρόμους της παλιάς πόλης υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θεοδόση Αντωνιάδη.
 • 11:00 Ναύπλιο - Πύλη Ξηράς (παραπλεύρως Δικαστικού Μεγάρου)
  Ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ προσφέρουν στους επισκέπτες της πόλης ανοιξιάτικο περίπατο γνωριμίας με το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου. Συνοδός η κυρία Πόπη Καλκούνου, Εντεταλμένη Σύμβου-λος Τομέα Τουρισμού του Δήμου Ναυπλιέων.
 • Πολυχώρος ΦΟΥΓΑΡΟ Πασχαλινό κυνήγι θησαυρού
 • 23:00 Αναστάσιμη Ακολουθία στις εκκλησίες της πόλης
 • 24:00 Χριστός Ανέστη
  Βεγγαλικά στον ουρανό του Δήμου Ναυπλιέων για το Αναστάσιμο Άγγελμα!
 • Τολό
  Χριστός Ανέστη! στον περίβολο του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης. Μετά το Χριστός Ανέστη, μοιράζονται στον κόσμο κόκκινα αυγά και κουλούρια.

Κυριακή του Πάσχα 16 Απριλίου 2017


 • 09:00 Ναύπλιο - Καθολικός Ναός (Φραγκό- κλησα)
  Αναστάσιμη Θεία λειτουργία και περιφορά εικόνας του Χριστού στον περίβολο.
 • 18:30 Εκκλησία Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο χωριό Μιδέα
  Εσπερινός της ΑΓΑΠΗΣ
  Μετά τον εσπερινό, χοροί και τραγούδια του εαρινού πασχαλινού κύκλου στην πλατεία της εκκλησίας, σε μία προσπά¬θεια αναβίωσης του εθίμου της «ΑΓΑΠΗΣ» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μιδέας «Η ΑΛΚΜΗΝΗ».
 • 19:00 Ασίνη
  Η Δημοτική Ενότητα Ασίνης αναβιώνει το έθιμο καύσης του ομοιώματος του μαθητή του Χριστού, Ιούδα, που αποτελεί στοιχείο τιμωρίας και κάθαρσης της προδοσίας.
 • Αγία Παρασκευή - Τσέλο
  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγία Παρασκευή - Τσέλο αναβιώνει το έθιμο της καύσης του Ιούδα μετά τον εσπερινό της Αγάπης στον προαύλιο χώρο του Συλλόγου.
 • 19:30 Ναύπλιο - Ναός Αγίου Γεωργίου
  Εσπερινός της ΑΓΑΠΗΣ στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ναυπλίου.
 • 20:30 Τολό
  Μετά τη λειτουργία της «Αγάπης» πραγματοποιείται το κάψιμο του Ιούδα σε πλωτή πλατφόρμα που είναι ορατή από όλη την παραλία του Τολού με φαντασμαγορικό τρόπο.

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

 • 07:00 Πανηγυρικές αναστάσιμες ακολουθίες Όρθρου και Θείας Λειτουργίας στους ναούς του Δήμου Ναυπλιέων

Ανανέωση: Το Πασχαλινό bazaar από το "Χαμόγελο του παιδιού" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 8 Απριλίου (Σάββατο του Λαζάρου) και την Κυριακή 9 Απριλίου από τις 11:00 - 20:00 δεν θα πραγματοποιηθεί.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.