4/30/2017 04:27:00 μ.μ.
0

Μία σαύρα το είδος Τρανόσαυρα , σε τοποθεσία στην πόλη του Ναυπλίου, Κυριακή 30 Απριλίου 2017. Η τρανόσαυρα (Lacerta trilineata) είναι η μεγαλύτερη τυπική σαύρα της Ελλάδας της οποίας το μεγάλο μέγεθος συνδέεται με ορισμένα από τα κοινά ονόματά της: τρανόσαυρα, θεριοσάπιτα, πράσινη τρανόσαυρα, μεγάλη πρασινογουστέρα, θεριοσαπίτα. 

Το συγκεκριμένο ζώο είναι ευρέως γνωστό σε όλη την Ελλάδα, οπότε και έχει και πολλά άλλα τοπικά κοινά ονόματα.Η τρανόσαυρα ανήκει στη μεγάλη οικογένεια σαυρών Lacertidae, που περιλαμβάνει τις τυπικές σαύρες με τις μακριές ουρές και τα μεγάλα άκρα. Εξαπλώνεται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και στα περισσότερα νησιά. Είναι η πιο μεγαλόσωμη σαύρα, με το μήκος σώματος να φτάνει τα 16 εκατοστά και την ουρά να έχει το διπλάσιο μήκος του σώματος, ορισμένα άτομα μάλιστα έχουν συνολικό μήκος μεγαλύτερο των 50 εκατοστών.

  Απαντά σε βιότοπους κοντά σε πλούσια βλάστηση, φυλλοβόλα και μεικτά δάση, αλπικά ξέφωτα, ανοικτές εκτάσεις, ήπιας κλίσης πλαγιές, καλλιέργειες.

Είναι εδαφόβια σαύρα με εξαιρετικές ικανότητες ταχείας κίνησης, αλλά έχει και αναρριχητικές ικανότητες, ενώ διασχίζει κολυμπώντας χωρίς πρόβλημα ποταμάκια και ρυάκια. Η διατροφή της βασίζεται σε ασπόνδυλα ενώ καταναλώνει και μικρά τρωκτικά και σαύρες. Η  μεγάλη ταχύτητά της την προφυλάσσει από τον άνθρωπο, ενώ σημαντικότερες φαίνεται να είναι οι απώλειες ατόμων στο οδικό δίκτυο κατά τους θερμούς μήνες.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.