4/01/2017 01:30:00 μ.μ.
0

Οι "ελληνοποιήσεις" αγροτικών προϊόντων αποτελούν το κρισιμότερο ίσως ζήτημα του αγροτικού μας τομέα, αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, δίνοντας ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς τα ποσοστά κρέατος (τουλάχιστον 70% σε χοιρινό και βοδινό) και γάλακτος (60%) που εισάγουμε, θεωρεί ωστόσο θετική την κατεύθυνση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θεσμοθετεί την υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης κρέατος και γάλακτος.

"Θησαυρίζουν οι «ελληνοποιητές» και καταβαραθρώνεται η κτηνοτροφία της χώρα μας", σημειώνει ο ΣΕΚ, χαρακτηρίζοντάς τις "ελληνοποιήσεις" ως πληγές: για καταναλωτές που "αγοράζουν ως ελληνικά εισαγόμενα προϊόντα άγνωστης προέλευσης και ποιότητας, πληρώνοντας  πολλαπλάσια της  πραγματικής τους αξίας", για παραγωγούς που βλέπουν μείωση του εισοδήματός τους αλλά και με την ελληνική παραγωγή να υπονομεύεται, "πλήττεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εγχώριων προϊόντων", και φυσικά για την ελληνική οικονομία, ως "απώλεια εσόδων για το κράτος, αύξηση των εισαγωγών με αρνητικές επιπτώσεις στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας και εν τέλει καταστροφή του παραγωγικού ιστού".
Σήμερα η  ελληνική παραγωγή τόσο στο κρέας, κυρίως στο βόειο και  το χοίρειο, όσο και στο αγελαδινό γάλα υποχωρεί συνεχώς και το εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο επιβαρύνεται κατά 1.8 δις. € περίπου για εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

•    Στο βόειο κρέας η ελληνική αγορά εισάγει το 80% τουλάχιστον των αναγκών της, σε μορφή σφάγιου και ζώντων ζώων με αξία 406 εκ € περίπου το 2015. Αντίστοιχα στο χοίρειο κρέας, η κάλυψη της εγχώριας ζήτησης  έπεσε κάτω από 30%, δαπανώντας  για εισαγωγές ετησίως την τελευταία πενταετία πάνω από 400 εκ. €.
•    Στο αγελαδινό γάλα εισάγουμε  60% τουλάχιστον των αναγκών μας  αλλά και στο αιγοπρόβειο γάλα  γίνονται επίσης εισαγωγές.

Την  υψηλή ποιότητα που χαρακτηρίζει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, η οποία  έχει αναγνωριστεί  όχι μόνο από τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και διεθνώς εκμεταλλεύονται όλοι  αυτοί που  κάνουν τις «ελληνοποιήσεις» αισχροκερδώντας εις βάρος παραγωγών και  καταναλωτών.

Για να μπορέσουμε να εξαλείψουμε το φαινόμενο αυτό που παραμένει  ανεξέλεγκτο  εδώ και δεκαετίες, τρία σημαντικά και πάγια αιτήματα του ΣΕΚ είναι η εφαρμογή της  υποχρεωτικής αναγραφής της προέλευσης των κρεάτων στην ταμειακή μηχανή, της χώρας προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα και ο αυστηρός έλεγχος της αγοράς από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για το λόγο αυτό εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την προτεινόμενη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής επισήμανσης της προέλευσης του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και του κρέατος. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις" που βρίσκεται σε διαβούλευση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση,  θέτοντας ως στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων κτηνοτρόφων και των καταναλωτών και τη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η χώρα μας με συγκεκριμένη στρατηγική μπορεί να προστατεύσει τα προϊόντα της από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, να στηρίξει τους γεωργούς και κτηνοτρόφους και να πετύχει όχι μόνο να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της, αλλά και να εξάγει αγροτικά προϊόντα κορυφαίας ποιότητας σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα που η αυτάρκεια, στο διατροφικό τομέα και  η αύξηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής  αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες, το χτύπημα των «ελληνοποιήσεων» αποτελεί πρώτη προτεραιότητα  και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Ελληνική κτηνοτροφία και το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας. 

Θεωρούμε δε ότι κάθε περαιτέρω χρονοτριβή -μέσω παρελκυστικών τακτικών- για τη λήψη και εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων πάταξης των ελληνοποιήσεων (ήτοι αναγραφή στις ταμειακές μηχανές κ.λπ.) θα αποτελέσει την οριστική ταφόπλακα για την Ελληνική κτηνοτροφία και θα επιτρέψει τη συνέχιση της παραπλάνησης - εξαπάτησης του καταναλωτή.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.