4/21/2017 07:27:00 μ.μ.
0
Δελτίο  Ενημέρωσης

Η CAMERATA JUNIOR Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής δίνει συναυλία στην αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού Μέγας Αλέξανδρος στο Άργος, την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 και ώρα 7.00 μ.μ.
Τη συναυλία διοργανώνει η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Την οργανωτική υποστήριξη της συναυλίας έχει αναλάβει ο Σύλλογος «Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Άργους Μυκηνών».
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα συναυλίας

NORMAN LEYDEN (1917-2014)
Σερενάτα για έγχορδα
Prelude  - Fugue - Nocturne  - Cakewalk
Σόλο βιολί: Γιάννης Αντωνόπουλος


FRITZ KREISLER (1875 – 1962)
Πρελούδιο και Allegro για βιολί και έγχορδα
Σόλο βιολί: Καλλιόπη Ρήγου


EDVARD GRIEG (1843-1907)
Σουίτα σε παλιό στυλ «από τον καιρό του Holberg», έργο 40
Praeludium - Sarabande - Gavotte - Musette - Air - Rigaudon
Σόλο βιολί: Γιάννης Αντωνόπουλος
Σόλο βιόλα: Σπύρος Κοκονέτσης-Στεριώτης


PAUL HINDEMITH (1895-1963)
Minimax «Ρεπερτόριο για στρατιωτική μουσική»
1.Στρατιωτικό εμβατήριο 606
2.Εισαγωγή – To αδιάβροχο κλουβί
3.Βραδάκι στις πηγές του Δούναβη
4.Ιντερμέτζο για δύο απομακρυσμένες τρομπέτες
5.Πικραλίδες στην όχθη του ρυακιού – Βαλς
6.Δύο αστείοι κατεργάρηδες σπίνοι
7.Έργο χαρακτήρων για δύο φλάουτα πίκολο
8.Παλιές καραβάνες – Εμβατήριο

Μουσική Διεύθυνση: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΜΣΗΣΗ Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2010 στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Συλλόγου με στόχο την καλλιέργεια των μουσικών ικανοτήτων των σπουδαστών, την ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας και τη διαπαιδαγώγηση των νέων σε μια πειθαρχία ομαδικής μουσικής δράσης.

Με τακτικά μαθήματα - δοκιμές που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συχνές συμμετοχές σε συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα εντός και εκτός Ελλάδος, η Camerata Junior εξελίσσεται σε ένα πολλά υποσχόμενο νεανικό μουσικό σύνολο.

Αριθμεί 50 περίπου νέους και νέες, ηλικίας 8 – 22 ετών, και δραστηριοποιείται σε δύο επίπεδα, καθώς εκπαιδεύει ένα παιδικό και ένα εφηβικό τμήμα, που διδάσκονται και αναπτύσσονται ξεχωριστά. Με έδρα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Ορχήστρα ανανεώνεται κάθε χρόνο, μια που αρκετά από τα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της μεταβαίνουν στο εξωτερικό για ανώτερες σπουδές ή εντάσσονται σε επαγγελματικά μουσικά σύνολα. Παράλληλα, πολλά από τα μέλη του παιδικού τμήματος εγγράφονται, μεγαλώνοντας, στο εφηβικό.  Νέα μέλη γίνονται δεκτά μετά από ακρόαση. Η συμμετοχή στα μαθήματα είναι δωρεάν.

Η Ορχήστρα εμφανίζεται συχνά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τόσο στην ετήσια καθιερωμένη συναυλία της, όσο και σε άλλες ανοιχτές δράσεις, όπως ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής και οι εκδηλώσεις στη Μουσική Βιβλιοθήκη. Έχει επίσης εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στο πλαίσιο του 3ου TEDxAthens, στον Πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον, στα Φεστιβάλ Ναυπλίου και Άνδρου 2016  κ.α. Συμμετέχοντας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Φίλων της Μουσικής, όπως το Art Campus – Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις, η Camerata Junior έχει δώσει συναυλίες στο Θέατρο «Φρύνιχος» του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπου τo 2014 ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση έργο του Γ. Κουρουπού, ειδικά γραμμένο για εκείνην. Με την Ορχήστρα έχουν συμπράξει επίσης ως σολίστ κορυφαίοι μουσικοί της ΚΟΑ και διακεκριμένοι καλλιτέχνες, όπως η Marlis Petersen, ο Χάρης Δημαράς, o Αντώνης Χατζηνικολάου και o Daniel Blumenthal. Η Ορχήστρα παίζει κάθε Χριστούγεννα για τα παιδιά που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων.

Δάσκαλος και διευθυντής της Camerata Junior είναι ο Δημήτρης Σέμσης, σολίστ και εξάρχων βιολονίστας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, o οποίος διδάσκει και εμψυχώνει τους νέους μουσικούς με το ιδιαίτερο ταλέντο που διαθέτει ως παιδαγωγός. Βοηθoί διδασκαλίας είναι η καταξιωμένη εκπαιδευτικός και βιολονίστα Wendy Clark, μέλος στα πρώτα βιολιά της ΚΟΑ και η Αθηνά Γρατσούνα, βιολονίστα και πρώην τακτικό μέλος στα πρώτα βιολιά της Camerata Junior.
Μέγας Δωρητής  Ορχήστρας 2016-2017:  Ισπανικό Ίδρυμα “World in Harmony”

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ 2016 -2017

Βιολιά:  Γιάννης  Αντωνόπουλος, Μαρία Αργύρη, Κωνσταντίνος Γανωτής,
Μαρίνα Ηλιάδου, Παναγιώτα Καλαβριζιώτη, Δημήτρης Καραγκιούλογλου,
Νίκος Κωβαίος, Στέργιος Μπαλαμώτης, Γρηγόρης Μπανιάς, Χρυσούλα Μπεντή,
Χρήστος Μπουρέκας, Σαλόμε Μπουτσουκούρι, Καλλιόπη Ρήγου,
Φοίβη Ρουσοχατζάκη, Δανιήλ Σεβελιόβ, Χρυσή Τζάβλα, Γιώργος Χλιαβώρας

Βιόλες:  Σπύρος Κοκονέτσης-Στεριώτης, Άλκηστις Μισούλη, Νίκος Παϊβανάς,
Αριάδνη Πράπα, Αουγκούστα Σεστάνι

Βιολοντσέλα:  Διονύσης Ανδρουτσάκης, Αριστείδης Λύκος-Δεσύλλας,
Χριστίνα Μπένση, Ματέο Σεστάνι, Ίλια Τηλιακού

Κοντραμπάσα:  Αλέξανδρος Κοκκινόπουλος, Κωνσταντίνος Σηφάκης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΜΣΗΣ    Μουσική διεύθυνση
Ο Δημήτρης Σέμσης γεννήθηκε στο Μόναχο το 1959. Κατάγεται από οικογένεια της οποίας οι μουσικές ρίζες βρίσκονται στις αρχές του 19ου αιώνα. Βιολί έμαθε από τον  πατέρα του Μιχάλη Σέμση ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές του με τους παιδαγωγούς Τίμπορ Βάργκα και Όττο Μπύχνερ στις Ακαδημίες Μουσικής του Ντέτμολντ και του Μονάχου, καθώς και με τον καθηγητή Αλεξάντερ Πάβλοβιτς στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Είναι διπλωματούχος του Ωδείου Αθήναιον και του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου. 

Επί δύο χρόνια ήταν μέλος της περίφημης Ορχήστρας Μπαχ του Μονάχου, υπό τη διεύθυνση του Καρλ Ρίχτερ. Επί μία δεκαετία ήταν εξάρχων της ορχήστρας δωματίου “Ελληνική Καμεράτα” που ίδρυσε ο πατέρας του Μιχάλης Σέμσης και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εξάρχων της “Καμεράτα - Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής” της οποίας είναι και συνιδρυτής, από την ίδρυσή της μέχρι τον Ιούνιο του 1997. Ιδρυτικό μέλος του Τρίο “Opus I”, ενός από τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθηναίων, παρουσίασε πλήθος προγραμμάτων στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Είναι καθηγητής βιολιού στο Ωδείο «Ορφείον». Από τον Ιανουάριο 1999 ήταν Εξάρχων της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ως τον Οκτώβριο 2003, οπότε και κατέλαβε την ίδια θέση στην Κρατική Oρχήστρα Αθηνών.

Έχει εμφανιστεί σαν σολίστ με συμφωνικές ορχήστρες και ορχήστρες δωματίου και έχει συμπράξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Ουκρανία, Σερβία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Τουρκία, Η.Π.Α και Ρουμανία.

Έχει πραγματοποιήσει πολλά ειδικά προγράμματα για νέους και παιδιά τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όσο και σε όλη την Ελλάδα από τη Θράκη μέχρι την Κρήτη καθώς και σειρές ανοιχτών μαθημάτων με  σκοπό την γνωριμία και εξοικείωση των νέων στην κλασσική μουσική.

Ο Δημήτρης Σέμσης παίζει με βιολί κατασκευασμένο από τον Λορέντζο Στοριόνι στην Κρεμόνα το 1794.

Ως συνεργάτης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών έχει πραγματοποιήσει πολλά ειδικά προγράμματα για νέους και παιδιά σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σειρές ανοιχτών μαθημάτων με σκοπό τη γνωριμία και εξοικείωση των νέων με την κλασική μουσική. Με την ίδρυση της Camerata Junior – Ορχήστρας Νέων των Φίλων της Μουσικής το 2010, ανέλαβε την καλλιτεχνική και μουσική διεύθυνση της Ορχήστρας, την οποία έχει αναδείξει σε φυτώριο μελλοντικών καλλιτεχνών, διδάσκοντας και εμψυχώνοντας τους νέους.


------- Από τον σύλλογο


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.