5/12/2017 05:41:00 μ.μ.
0Η ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας, εκτός όλων των άλλων, έχει να δώσει και μια πλούσια ιστορικο-πολιτισμική παράδοση στο κομμάτι των αξιοθέατων, σύμφωνα και με αναφορές που έγιναν στο “Greek Gastronomy Guide” Ελλάδος .


Πιο συγκεκριμένα, ένας αρκετά σεβαστός αριθμός υπεραιωνόβιων ελιών έχουν εντοπισθεί, στην Ερμιονίδα, οι οποίες υποδηλώνουν την ύπαρξη τμημάτων ιστορικών ελαιώνων, των οποίων η ηλικία αγγίζει την χιλιετηρίδα, σύμφωνα με ενδείξεις που έχουμε βασιζόμενες στις περιμέτρους και τα μεγέθη των κορμών τους. Η μελέτη που γίνεται μέσω ραδιενεργών ισοτόπων και φανερώνει την ηλικία των δέντρων και η οποία, κατά κύριο λόγο, εφαρμόζεται στο καρδιόξυλο, δεν υπάρχει, εξαιτίας της προχωρημένης ηλικίας αυτών. Τέτοιες υπερμεγέθεις ελιές συναντά κανείς διάσπαρτες, σύμφωνα με τη μελέτη του Βασιλείου Γκάτσου «Η ανασυγκρότηση της Ερμιονίδας» εκδ. Αρχιπέλαγος σε 15 περιοχές : Αλατοβούνι, Θερμήσι, Ντάρδιζα, Ομίνη, Κρόθι, Βερβερόντα, Αγ. Ανάργυροι, Πετροθάλασσα, Κάμπος Κρανιδίου-Κοιλάδας και Φούρνοι.Αξίζει να σημειωθεί ότι η γηραιότερη ελιά έχει εδώ και χιλιάδες χρόνια απλώσει τις ρίζες της, στο πολύ καλά φροντισμένο κτήμα με 4.000 φρουτόδεντρα του κυρίου Προκοπίου Προκόπη. Με αφορμή αυτό, θα ήταν σκόπιμο να αναδείξουμε ορισμένες από αυτές ως ιστορικά μνημεία και τόπους προσέλευσης επισκεπτών, όπου με την κατάλληλη ιστορική αφήγηση να γίνουν πόλοι έλξης για πολλούς περιηγητές του τόπου μας. Έτσι θα γνωστοποιηθεί ακόμη περισσότερο η συμβολή του καρπού της ελιάς στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη την χώρα, όντας ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό «χαρτί» όλων των γαστρονομικών μας δημιουργιών.
+ προσθηκη  φωτο του Προκοπιου με ελια απο greek gastronomy guide αλλά και 2-3 φωτο ακομη...


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.