5/09/2017 03:22:00 μ.μ.
0Στις 120.000 εκκρεμείς συντάξεις που έχουν φέρει στα όρια της απελπισίας πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων που αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου.


Στην Ερώτηση αναφέρεται ότι

 «Η απονομή σύνταξης σε εύλογο χρονικό διάστημα από την κατάθεση της σχετικής αίτησης αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας και δείγμα του κοινωνικού κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, η καθυστέρηση στην απονομή συντάξεων έχει ξεπεράσει τα όρια της λογικής. Εκκρεμείς παραμένουν, σύμφωνα με στοιχεία, 120.000 συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη ενώ ακόμη δεν έχει εκδοθεί ούτε μια κύρια σύνταξη με το νέο τρόπο υπολογισμού, του οποίου η εφαρμογή άρχισε πριν από ένα χρόνο.
Συγκεκριμένα πρόκειται για 60.000 εκκρεμείς συντάξεις, τα αιτήματα για τις οποίες είχαν κατατεθεί πριν τον Μάιο του 2016 και 60.000 νέες – μειωμένες- συντάξεις, αυτές που υποβλήθηκαν μετά τον περσινό Μάιο, ισχύοντος του Ν. 4387/16. Από αυτές οι 40.000 αιτήσεις προέρχονται από ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Το Υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα εκταμιευτούν 859 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αποπληρωμή εκκρεμών κύριων συντάξεων που βρίσκονταν στην ουρά τουλάχιστον 2-3 χρόνια, ενώ σε περίπτωση που οι φορείς δεν χρησιμοποιήσουν τη χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το ποσό πρέπει να επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Παρά ταύτα, με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ η καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, δηλαδή συνολικά η καθυστέρηση εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα τρία έτη.
Παράλληλα, οι περικοπές των συντάξεων από την Κυβέρνηση συνεχίζονται με «… αμείωτο» ρυθμό. Ο κ. Τσίπρας το 2014 υποσχόταν τη 13η σύνταξη, ενώ η Κυβέρνηση του έλεγε ότι δεν κόβει ούτε ένα ευρώ τις συντάξεις. Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, κόβει όλες τις συντάξεις, μέχρι και 18%, μέσω της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις και της νέας μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Με άλλα λόγια, όχι μόνο δεν έδωσε τη 13η σύνταξη, αλλά κόβει τουλάχιστον μια σύνταξη ακόμη. Κόβει τη 12η σύνταξη και σε πολλές περιπτώσεις την 11η. Χώρια η μείωση του αφορολογήτου, που κοστίζει έως και άλλη μια σύνταξη.
…Που είναι οι «…κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης, όταν οδηγούνται στην ανέχεια χιλιάδες συνταξιούχοι; Πως θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι συνταξιούχοι χωρίς εισόδημα για μήνες ολόκληρους; Θα περίμενε κανείς ότι η κυβέρνηση θα έδειχνε ένα ελάχιστο ίχνος σεβασμού για τους κόπους και τις θυσίες των τελευταίων ετών απέναντι σε μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα όπως αυτή των συνταξιούχων. Ωστόσο, οι Έλληνες θα θυμούνται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν αυτή που έκοψε το ΕΚΑΣ, ο «κομμουνιστής» κ. Κατρούγκαλος ήταν αυτός που έκοψε τις συντάξεις».Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της πολυετής καθυστέρησης στην απονομή των συντάξεων;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των συντάξεων που εκκρεμούν;

3. Συνάδει με τις «.. κόκκινες γραμμές» της Κυβέρνησης σας, συνταξιούχοι να περιμένουν για 2 και 3 χρόνια την απονομή της σύνταξής τους; Αυτή είναι η «… κοινωνική ευαισθησία» της αριστερής διακυβέρνησης;»0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.