7/25/2017 09:04:00 π.μ.
0
 Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται η προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές, με «όχημα» την έκδοση του πενταετούς ομολόγου. «Βαρόμετρο» θα αποτελέσουν οι σημερινές εξελίξεις και δη η τιμολόγηση της έκδοσης, που περιλαμβάνει τον καθορισμό του επιτοκίου αλλά και τον προσδιορισμό των χρημάτων που εκτιμάται ότι θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο.

Η δημόσια προσφορά έχει ως αποδέκτες τόσο τους κατόχους ομολογιών που λήγουν το 2019, όσο και νέους επενδυτές μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών.

Οι έξι ανάδοχοι της έκδοσης Bank of America-Merrill Lynch, Goldman Sachs, Deutsche Bank, BNP Paribas Citigroup και HSBC, έχοντας πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα, αναφορικά με την πορεία-επενδυτική ανταπόκριση της δημόσιας προσφοράς, θα τιμολογήσουν εντός της ημέρας, την ανταλλαγή των παλιών ομολόγων (έκδοση 2014)που λήγουν του 2019 και κατόπιν θα πράξουν το ίδιο για τους νέους επενδυτές με βάση τις προσφορές στο βιβλίο.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός που προβλέπει την ανταλλαγή των ομολόγων του 2014 (switch and tender offer) και την ταυτόχρονη δημόσια προσφορά (πενταετές ομόλογο που λήγει το 2022), εκτιμάται ότι θα φέρει άκρως θετικά αποτελέσματα.

Υπερκάλυψη τρεις φορές της έκδοσης

Πρώτον θα υπάρξει υπερκάλυψη τουλάχιστον τρεις φορές της έκδοσης και δεύτερον το επιτόκιο που θα «κλειδώσει» θα είναι χαμηλότερα από το 4,95%, με το οποίο είχε τιμολογηθεί το 2014, η έκδοση της κυβέρνησης Σαμαρά.

Στόχος του Μαξίμου είναι το επιτόκιο να έχει ως «ταβάνι» το 4,5%, με κυβερνητικά στελέχη να διατυπώνουν τον ευσεβή πόθο ότι μπορεί να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι εκτιμήσεις των τραπεζών αλλά και παραγόντων της αγοράς αναφέρουν ότι το επιτόκιο θα «κλειδώσει» κοντά στο 4,5%.

Αναφορικά με τα χρήματα που θα πάρει το Ελληνικό Δημόσιο, από την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ως στόχος έχει προσδιοριστεί ένα ποσό της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
ΠΗΓΗ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.