7/06/2017 07:02:00 μ.μ.
0

Για να γίνεις δότης αιμοπεταλίων πρέπει να:

-Είσαι από 18 μέχρι 57 χρονών

-Ζυγίζεις τουλάχιστον 50 kg

-Πληροίς τα κριτήρια αιμοδότη

-Έχεις δώσει τουλάχιστον μια φορά αίμα

-Είσαι διαθέσιμος για περίπου ενάμιση ώρα

-Έχεις αριθμό αιμοπεταλίων πάνω από 200,000/μL (αξιολογείται με ανάλυση αίματος)

Τα αιμοπετάλια είναι μικρά κύτταρα, τα οποία συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία πήξης του αίματος. Συνεπώς, έλλειψη τους ή μειωμένη δραστικότητά τους, μπορεί να οδηγήσει σε ακατάσχετες αιμορραγίες.

Γιατί χρειάζονται τα αιμοπετάλια;

Η μετάγγιση αιμοπεταλίων μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, για ασθενείς με λευχαιμία, θρομβοπενία, απλαστική αναιμία, για ασθενείς με καρκίνο που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και ασθενείς υποψήφιους για μεταμόσχευση μυελού των οστών. Οι ασθενείς αυτοί, συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, έτσι μπορεί να οδηγηθούν σε ξαφνική αιμορραγία.

Πώς συλλέγονται τα αιμοπετάλια;

με τη χρήση ειδικού μηχανήματος αιμοπεταλιοαφαίρεσης από εθελοντή δότη.

Τα αιμοπετάλια διατηρούνται μόνο για 5 μέρες, γι’ αυτό η συνεχής προμήθεια και παραγωγή τους, είναι απαραίτητη και σημαντική.

Η αιμοπεταλιοαφαίρεση είναι μια διαδικασία συλλογής αιμοπεταλίων με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος αφαίρεσης, το οποίο διαχωρίζει το αίμα στα παράγωγα του.

Τα αιμοπετάλια συλλέγονται σε ένα ειδικό ασκό συλλογής.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια και η μεγαλύτερη ποσότητα του πλάσματος επιστρέφονται από τη συσκευή στο δότη. Ο οργανισμός μας αντικαθιστά τα αιμοπετάλια πολύ πιο γρήγορα από ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια, έτσι οι αιμοπεταλιοδότες μπορούν, κατά κανόνα, να προσφέρουν αιμοπετάλια πιο συχνά, από ότι μπορούν οι αιμοδότες να προσφέρουν αίμα. Ο αιμοπεταλιοδότης μπορεί να προσφέρει αιμοπετάλια 12 φορές το χρόνο, αλλά όχι συχνότερα από 1 φορά κάθε 4 εβδομάδες. Η αφαίρεση αιμοπεταλίων διαρκεί συνήθως μια, με ενάμιση ώρα.

Να είσαι βέβαιος ότι, η προσφορά αιμοπεταλίων που θα κάνεις, βοηθά ένα ασθενή με πολύ ειδικά και βαριά προβλήματα υγείας. Προσφέρεις το πολυτιμότερο δώρο, την ίδια τη ζωή.

Πως μπορώ να γίνω δότης αιμοπεταλίων;

Τηλεφώνησε στους αριθμούς 6977404751 - 6932267821

η συμπλήρωσε την φόρμα εγγραφής εθελοντή

www.desmoiaimatos.gr/syllogos/gine-ethelontis-aimodotis-tora

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.