7/14/2017 09:05:00 π.μ.
0

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο
Με δύο αποφάσεις του, σήμερα, καταδικαστικές για την Ελλάδα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, αναδεικνύει, εμμέσως πλην σαφώς, τις εν πολλοίς ύποπτες χρονοβόρες διαδικασίες απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα και την κυνικότητα, με την οποία παραβιάζεται το δίκαιο των  πολιτών, κατά παράβαση των όσων προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην πρώτη υπόθεση (Shuli κατά Ελλάδας), η Ελλάδα καταδικάσθηκε για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη και υποχρεούται να καταβάλλει στον ενάγοντα AstritShyli (αλβανό υπήκοο που ζεί στο Πόρτο Χέλι), 7.800 ευρώ για ηθική βλάβη και για την ταλαιπωρία που υπέστη από την ελληνική δικαιοσύνη.

 Από το 2007, που ο Astrit, καταδικάσθηκε για διάφορα εγκλήματα από δικαστήρια του Ναυπλίου , εξέφρασε την επιθυμία να υποβάλλει έφεση, κατά των πρωτόδικων αποφάσεων.

Τον πήγαν με αστυνομική συνοδεία και …χειροπέδες στο Εφετείο και τον υποχρέωσαν να υπογράψει το κείμενο της προσφυγής του ενώπιον πενταμελούς Εφετείου, που ήταν εκ των προτέρων έτοιμο και χωρίς να αναφέρονται σ’ αυτό, οι λόγοι της έφεσης.

Αγνοώντας τις εύλογες διαμαρτυρίες του το Εφετείο, συμφώνησε με τις πρωτόδικες αποφάσεις ύστερα από τρία χρόνια και ο Astrit κατέφυγε το ….2010 στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, διαμαρτυρόμενος ότι, στην περίπτωση του, είχε παραβιασθεί το δικαίωμα προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη και το δικαίωμα του για πρόσβαση στο δικαστήριο.

Σήμερα, μετά από δέκα χρόνια, το ΕΔΑΔ έκανε αποδεκτούς τους ισχυρισμούς του, τον δικαίωσε καταδικάζοντας την Ελλάδα για παραβίαση της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υποχρεώνοντας την, να του καταβάλλει 7.800 ευρώ για αποζημίωση.

Η συνέχεια του ρεπορτάζ στο reporter.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.