7/26/2017 10:41:00 π.μ.
0
Ενσωματωμένη εικόνα 1

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στο ιστορικό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή στο Ναύπλιο κάτω από το κάστρο Παλαμήδι.

Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Ευστρατίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Στο τέλος του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας της Αγίας πέριξ της εκκλησίας. Στον πανηγυρικό εσπερινό παραβρέθηκε ο βουλευτής Αργολίδος Γ.Ανδριανός.

Ενσωματωμένη εικόνα 2Ενσωματωμένη εικόνα 3Ενσωματωμένη εικόνα 5Ενσωματωμένη εικόνα 7Ενσωματωμένη εικόνα 4Ενσωματωμένη εικόνα 6

Το ιστορικό αυτό εκκλησάκι βάση μαρτυριών ανοικοδομήθηκε επί των ερειπίων παλαιού ναού το 1693 από τον ιερομόναχο Γεράσιμο Ρεθυμνιώτη. Το εκκλησάκι αυτό είναι πολύ αγαπητό στον κόσμο ,την παραμονή της εορτής συρρέει πάρα πολύς κόσμος για να προσκυνήσει την εικόνα της Αγίας Παρασκευής.

Ενσωματωμένη εικόνα 10Ενσωματωμένη εικόνα 12Ενσωματωμένη εικόνα 13Ενσωματωμένη εικόνα 9Ενσωματωμένη εικόνα 8Ενσωματωμένη εικόνα 11

Περί την δεκαετία του 1920 κάτω από τον ναό βρίσκονταν στρατόπεδο, εκεί κάποιος φαντάρος αρρώστησε σοβαρά από μολυσματική ασθένεια, παρακάλεσε ο ίδιος να γίνει καλά και όντως το θαύμα έγινε, είδε όραμα να του εμφανίζεται μια αγία και να του λέει πως θα τον κάνει καλά ….αυτός κατόπιν πήγε να δει στο εκκλησάκι που βρίσκονταν πάνω από το στρατόπεδο και όντος αντίκρισε την αγία Παρασκευή. Πηγαίνοντας στην Αθήνα από όπου και ήταν, έφτιαξε μια εικόνα της αγίας Παρασκευής αλλά αμέλησε να την φέρει στο Ναύπλιο. Κατόπιν πάλι η αγία με όραμα του είπε να την πάει στην εκκλησία της στο Ναύπλιο, όπου κι αυτό έγινε.

Ενσωματωμένη εικόνα 15Ενσωματωμένη εικόνα 16Ενσωματωμένη εικόνα 14Ενσωματωμένη εικόνα 18Ενσωματωμένη εικόνα 19Ενσωματωμένη εικόνα 17

Από αυτή την εκκλησία μετά την ελευθέρωση του Παλαμηδίου από τους τούρκους Έλληνες πήραν από το ναό της αγίας Παρασκευής τα αναγκαία ιερά σκεύη για την τέλεση της δοξολογίας στο ναΐδιο του αγίου Ανδρέα στο Παλαμήδη στις 30 11 1822 από τον Ιερέα π. Γεώργιο Βελίνη. Η εκκλησούλα της άγιας Παρασκευής είναι τώρα ιδιωτική και ανήκει στην οικογένεια των Αργυρόπουλων.

Ενσωματωμένη εικόνα 20Ενσωματωμένη εικόνα 22Ενσωματωμένη εικόνα 23Ενσωματωμένη εικόνα 21


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.