7/27/2017 12:35:00 μ.μ.
0

Σε κατάσταση πλήρους ασυδοσίας λειτουργούν τα πυρηνελαιουργεία στην Πελοπόννησο και ειδικά στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.

Οι βιομήχανοι-πυρηνελαιουργοί αρνούνται να συμμορφωθούν με περιβαλλοντικούς όρους, να πάρουν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, να επενδύσουν σε αντιρρυπαντική τεχνολογία, γιατί όλα αυτά κοστίζουν. Γιατί κόστος για τους καπιταλιστές σημαίνει μείωση των κερδών τους.

Σε παλαιότερους ελέγχους των κρατικών υπηρεσιών έχουν διαπιστωθεί σωρεία παραβάσεων, που έχουν σχέση με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, των επίγειων και υπόγειων υδάτων, ακόμα και εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων χωρίς τις σχετικές αδειοδοτήσεις. Έχουν επιβληθεί πρόστιμα, χωρίς κανένας όμως να έχει πληρώσει ένα ευρώ, αφού οι βιομήχανοι ισχυρίζονται ότι αυτά που βιώνουν οι κάτοικοι είναι μια «οπτική» ρύπανση!!!

Την περίοδο 2015-2016 διενεργήθηκαν από το ΕΚΕΦΕ -Δημόκριτος μελέτες - έρευνες και μετρήσεις που μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν :

Α) Εκπομπή σωματιδίων στην ατμόσφαιρα που υπερβαίνουν τα όρια από 507% εώς 982%.

Β) Ιδιαίτερα υψηλές τιμές υγρασίας που εκλύονται από τις καμινάδες των εργοστασίων.

Γ) Υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης πολυαρωματικών υδρογονανθράκων την χειμερινή περίοδο συγκριτικά με την καλοκαιρινή,

Δ) Διαπιστώθηκε επίσης και είναι αξιοσημείωτο ότι, έπαυσε στις μετρήσεις η καταγραφή των επιβλαβών ουσιών, όταν δεν λειτουργούσαν τα πυρηνελαιουργεία.

Την περίοδο 2016-2017 έγιναν μετρήσεις από ιδιωτικό διαπιστευμένο εργαστήριο στις καμινάδες των εργοστασίων, που επιβεβαίωσαν τα ευρήματα του Δημόκριτου.

Αυτή την άθλια κατάσταση διαμόρφωσαν οι βιομήχανοι με την στήριξη των κυβερνήσεων.

Αυτή συγκάλυπταν, κύρια η Περιφέρεια, αλλά και οι Δημοτικές αρχές, αφού γνωμοδοτούσαν θετικά για τη λειτουργία και επέκταση των βιομηχανιών, αρνιόντουσαν να πάρουν δραστικά μέτρα, όταν αποδεδειγμένα οι βιομήχανοι παρανομούσαν.

Είναι πρόκληση τώρα που οι μετρήσεις και οι έρευνες έδειξαν «σημεία και τέρατα», και οι υπηρεσίες πρότειναν στη συνεδρίαση του Περιφερικού Συμβουλίου 13 μέτρα νομοθετικών ρυθμίσεων και περιορισμού της ασυδοσίας των βιομηχάνων, είναι πρόκληση να έρχεται ο κύριος Τατούλης και η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβούλιου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) μετά από απαίτηση των βιομήχανων πυρηνελαιουργών, να μην τα υπερψηφίζουν, ούτε αυτά τα ευχολόγια και να αποφασίζουν να συναντήσουν μαζί με τους πυρηνελαιουργούς τον υπουργό και να αναζητήσουν νέα χρηματοδοτικά σχήματα δηλαδή νέες επιχορηγήσεις, ζεστό χρήμα για τους βιομήχανους.

Είναι καθαρό ότι, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αν το κράτος δεν επιβάλει για τα πυρηνελαιουργεία συγκεκριμένες τεχνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία και την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής.

Είναι ανάγκη να καθιερωθούν όπου δεν υπάρχουν ανώτατα όρια εκπομπών από τα πυρηνελαιουργεία.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους άλλους λαϊκούς φορείς, τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, να πάρουν την υπόθεση προστασίας της υγείας των ίδιων και των παιδιών τους στα δικά τους χέρια.

Να προστατέψουν το περιβάλλον από την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων πυρηνελαιουργών.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.