8/05/2017 09:03:00 π.μ.
0

 Τα ΛΥΚΑΙΑ, Αρχαίοι Αρκαδικοί  Πανελλήνιοι Αγώνες Αθλητισμού και Πολιτισμού, κατά τετρακόσια τουλάχιστον χρόνια, σύμφωνα με τον Παυσανία, παλαιότεροι των ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, τελούνται και φέτος,  5 – 13 Αυγούστου (κορυφαία ημέρα τέλεσης των αθλητικών Λυκαίων η 13η Αυγούστου 2017) στην κοιτίδα τους, στο Αρχαίο Στάδιο του Λυκαίου Όρους, σε υψόμετρο 1.300 μ.. Είναι η  12η συνεχής ανά τετραετία Αναβίωση.

 Ο Πολιτιστικός Σύλλογός "Ο ΛΥΚΑΙΟΣ ΔΙΑΣ", είναι ο εμπνευστής της αναβίωσης από το 1973 των σύγχρονων Αθλητικών, Μουσικών και Πνευματικών αγώνων τα ΛΥΚΑΙΑ, που τιμούν τον Πανάρχαιο Διαχρονικό Πολιτισμό της πατρίδας μας και  προβάλλουν  Πανελλαδικά και Διεθνώς τη  Πολιτιστική μας Κληρονομιά. Σήμερα, οι Αγώνες συνδιοργανώνονται από το Σύλλογό μας, την Ένωση Σωματείων Λυκόσουρας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Μεγαλόπολης, με τη συμμετοχή του ΣΕΓΑΣ στο αθλητικό μέρος και τη συμπαράσταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

 Τα σύγχρονα ΛΥΚΑΙΑ πρωτίστως  καλλιεργούν την αρετή και την ευγενική άμιλλα, συγχρόνως όμως αποτελούν και  σοβαρό ανάχωμα στον κίνδυνο της απώλειας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μας και της εθνικής μας ταυτότητας .

Η αναβίωση των Λυκαίων αγώνων θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον ώστε να μην καταστεί μια απλή μουσειακή εκδήλωση αλλά συνεχώς να εμπλουτίζεται και να επικαιροποιείται με στόχο  τη διατήρηση των πολιτιστικών μας  χαρακτηριστικών και ιδιαιτεροτήτων.

Η αναβίωση των Λυκαίων αγώνων  συμβάλλει στη γνωριμία ευρύτερου κύκλου ανθρώπων με την περιοχή μας, αυξάνει την επισκεψιμότητα, βοηθάει  στη διατήρηση και  ανάπτυξη των υπαρχόντων οικισμών και μπορεί να καταστεί το εφαλτήριο για τουριστική και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής του Λυκαίου Όρους, του Λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης και της Αρκαδίας.

 Ιδιαίτερα φέτος η διοργάνωση των Λυκαίων συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού έργου του Συλλόγου μας σε ιδιόκτητο ακίνητο στις Άνω Καρυές που θα λειτουργήσει ως φορέας ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή μας εντός των ορίων του υπό θεσμοθέτηση  «Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Αναφερόμαστε στον Πολιτιστικό Πολυχώρο- Διαδραστικό μουσείο  της Λυκαίας Ακαδημίας, που θα  προβάλλει, μέσω διαδραστικών προγραμμάτων εικονικής πραγματικότητας την ιστορία, τις Αρχαιότητες του Λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης, της Αρχαίας Λυκόσουρας, του Λυκαίου Όρους και τους Αρχαίους Προ – Ολυμπιακούς Αγώνες των Λυκαίων και μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο πολλαπλών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές και καθηγητές ,σε συνδυασμό με την από ετών συνεχιζόμενη ανασκαφική έρευνα στο Λύκαιο όρος από την αμερικάνικη Αρχαιολογική σχολή υπό την εποπτεία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.

 Τα ΛΥΚΑΙΑ προβάλλουν την Πολιτιστική Κληρονομιά της Πατρίδας μας, έξω από τα στενά τοπικά όρια σε Παγκόσμιο επίπεδο.

 Τα ΛΥΚΑΙΑ είναι υπόθεση όλων μας,  είναι χρέος και τιμή για όλους τους Αρκάδες και τους Έλληνες γενικότερα, προς τον Αρχαίο Διαχρονικό Ελληνικό Πολιτισμό της Πατρίδας μας.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.