8/15/2017 06:32:00 μ.μ.
0
Πέμπτη ημέρα που το νησί φλέγεται. Τα μέτωπα είναι πολλαπλά με σημαντικότερα στις
Βολίμες, στον Αγαλά, στον Κοιλιωμένο και στο Γύρι. Με τις φλόγες συνεχίζουν να
μάχονται περί τους 100 άνδρες της πυροσβεστικής με 40 οχήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι
οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, δεν έχουν ξεκουραστεί παρά ελάχιστες ώρες, καθώς δεν
υπάρχει προσωπικό να τους αντικαταστήσει.Τα 9 στα 10 οχήματα της πυροσβεστικής επιχειρούν με κομένα και φθαρμένα λάστιχα,
χωρίς σέρβις, με μηχανικά θέματα και ποιος ξέρει πόσα άλλα προβλήματα.

Tο drone, το οποίο καταγράφει τις εστίες στην αρχή τους, ενημερώνει
μόνο το κέντρο επιχειρήσεων και συντονισμού στην Αττική…
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεντρικά δεν ενημέρωσαν ποτέ την διεύθυνση Ζακύνθου.
Τουλάχιστον, στο νησί έχει φτάσει ανακριτικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής, για να ερευνήσει γιατί, πως
και πιθανόν ποιος έβαλε τις φωτιές. Και μακάρι να δώσει απαντήσεις σε όλα!

Θα ήταν όμως μάλλον καλύτερα, τα πράγματα αν είχε δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην
πρόληψη, στην ετοιμότητα, στην ταχύτητα ανταπόκρισης, στην στελέχωση, στον εξοπλισμό
και στην ενίσχυση του αξιόμαχου των επίγειων και κυρίως των εναέριων δυνάμεων.

Οι πυροσβέστες, καλούνται και να ξεχάσουν την κούραση και να παλέψουν με την φωτιά
με όποια μέσα διαθέτουν, αν διαθέτουν. Οι ελλείψεις είναι κάτι περισσότερο από πολλές.
Οι άνθρωποι αυτοί είναι πέντε μέρες μέσα στις φλόγες, στις στάχτες και στους καπνούς,
χωρίς να έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν φίλτρα στις μάσκες τους…Μάχες σε πολιτικό επίπεδο, έδωσαν εξηγήσεις για την απουσία των εναέριων μέσω από την χθεσινή μέρα, αφού ο ίδιος ο κ. Τόσκας επικοινώνησε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης εξηγώντας ότι ο κίνδυνος κατοικημένων περιοχών στην Αμαλιάδα, ανάγκασε τα εναέρια μέσα της περιοχής, να επέμβουν εκεί.

Από την πρώτη στιγμή, ούτε ώρα δεν έλειψε ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος από τα μέτωπα της φωτιάς. Δίπλα στους πυροσβέστες και τους κατοίκους, με μεγάλο σωματικό κόπο. Εξαντλώντας κάθε ανθρώπινη δύναμη, προσπάθησε και προσπαθεί να δίνει λύσεις σε δεκάδες προβλήματα. Μεταξύ άλλων ακόμη και για τον τρόπο και τόπο υποδοχής, φαγητού, ξεκούρασης εκατοντάδων πυροσβεστών που έχουν έρθει να βοηθήσουν το νησί μας. Πάνω από όλα όμως είναι δίπλα στους κατοίκους των περιοχών που έζησαν δύσκολες στιγμές.Αγαλάς
Από νωρίς το πρωί,σήμερα, με προσωπική παρουσία του Υπουργού και Βουλευτή Ζακύνθου κ. Κοντονή, γίνεται εποπτεία και συντονισμός στην περιοχή του Αγαλά.
Και ο υπουργός, βρίσκεται στη Ζάκυνθο, έχει μόνιμη επικοινωνία με τις υπηρεσίες και την Περιφέρεια και συντονίζει συνεχώς σε κυβερνητικό επίπεδο, κάνοντας συνεχείς επισκέψεις στα μέτωπα.
Οι εστίες είναι διάσπαρτες και η φωτιές ξεπηδάνε από αναζωπυρώσεις στο εύρος του τεράστιου μετώπου που δημιούργησαν οι ισχυροί άνεμοι των ημερών.
Στην περιοχή αυτή την ώρα (13.40) αλλά και από το πρωί επιχειρεί το πυροσβεστικό ελικόπτερο erickson το οποίο προσπαθεί να σβήσει τις εστίες που αναζωπυρώνουν στις δύσβατες περιοχές. Οι επίγειες δυνάμεις με τα οχήματα έχουν αναπτυχθεί στρατηγικά προκειμένου να μην κινδυνεύσουν περιουσίες.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για καλλιέργιες ή κατοικημένες περιοχές.
Η κατάσταση όμως δεν είναι ελεγχόμενη.
Κοιλιωμένος – Γυρι
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες με εντολή της πυροσβεστικής η αστυνομία κλείνει τους δρόμους του Κοιλιωμένου προς Κορακονήσι και πιθανόν προς Αγιο Λέοντα φοβούμενη αναζωπυρώσεις στην περιοχή.
Και στις δύο περιοχές Κοιλιωμένου και Γυρίου, υπάρχουν εστίες. Πρόκειται για την τελευταία πυκαγιά πάνω από την Υπεράγαθο στον Κοιλιωμένο, αλλά και την πρώτη που είχε ξεκινήσει από το Καταστάρι την περασμένη Παρασκευή. Οι περιοχές είναι δύσβατες. Οι κάτοικοι του Κοιλιωμένου μαζί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, βρίσκονται σε καίρια σημεία προκειμένου να αποτρέπτουν επικίνδυνες εξαπλώσεις προς κατοικημένες περιοχές.


Βολίμα
Το μεγάλο μέτωπο στην περιοχή Αστέρι, εξακολουθεί να αναζωπυρώνεται με ρυθμό. Και εδώ η φωτιά βρίσκεται σε δύσβατες περιοχές, χωρίς κίνδυνο για ζημιές και οικισμούς. Σημαντική επίγεια δύναμη βρίσκεται στα σημεία των μετώπων. Και αυτή η φωτιά δεν είναι ακόμη υπό έλεγχο.

Το μόνο θετικό στη σημερινή μέρα, είναι ότι οι άνεμοι έχουν εξασθενήσει σημαντικά.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.