9/15/2017 10:37:00 π.μ.
0

Στην 7η Διακυβερνητική Διάσκεψη για τη Μεσογειακή Διατροφή, που έγινε στις 8 του μήνα στην Ταβίρα της Πορτογαλίας, συμμετείχε το Μανιατάκειο Ιδρυμα, που εκπροσωπήθηκε από τη διευθύντριά του Βίκυ Ιγγλέζου.

Εκτός της διευθύντριας του Ιδρύματος, η οποία εκπροσώπησε στη διάσκεψη και το Δήμο Πύλου - Νέστορος, από την Ελλάδα συμμετείχε και η Αμαλία Λιάτου, γεωπόνος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του πορτογαλικού υπουργείου Γεωργίας και του Δήμου Ταβίρας, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της θητείας της Πορτογαλίας ως συντονίστριας χώρας των κοινών δράσεων της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής. Οι εργασίες της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Τόνου στο οικολογικό ξενοδοχείο "Villa Galle Albacora", όπου οι διοργανωτές παρουσίασαν το έργο που έχουν κάνει κατά τη διάρκεια του συντονισμού τους. Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των υπουργείων των 7 χωρών καθώς και οι εκπρόσωποι των Εμβληματικών Κοινοτήτων παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν αναπτύξει για την προστασία και προώθηση της μεσογειακής διατροφής, καθώς και τις συνέργειές τους με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Η παρουσίαση της διευθύντριας του Μανιατακείου Ιδρύματος, Βίκυς Ιγγλέζου, είχε τίτλο «Το ταξίδι της μεσογειακής διατροφής μετά την εγγραφή στον κατάλογο της UNESCO: Η αφήγηση του Μανιατακείου Ιδρύματος ως τεχνικός σύμβουλος της Κορώνης -Εμβληματική Κοινότητα της Ελλάδας». Η ομιλία της επικεντρώθηκε στις δράσεις που πραγματοποιεί ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και το Μανιατάκειον Ιδρυμα σε συνεργασία με διάφορους φορείς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή βιωσιμότητα της μεσογειακής διατροφής με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Επιπλέον αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος να διοργανώσει συνάντηση στην Κορώνη, με τη συμμετοχή των πρεσβειών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Κύπρου, του Μαρόκου και της Πορτογαλίας, του Δήμου Πύλου-Νέστορος και των υπουργείων Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο τη διοργάνωση κοινών δράσεων για την προώθηση της πολιτιστικής και αναπτυξιακής διάστασης της μεσογειακής διατροφής.

Ακολούθως συζητήθηκαν οι προτάσεις των κρατών για την ενδυνάμωση της συνεργασίας τους: η ανανέωση της κοινής ιστοσελίδας των χωρών του δικτύου με πιο δυναμικό περιεχόμενο, η διερεύνηση δημιουργίας Μουσείου Μεσογειακής Διατροφής σε όλες τις Εμβληματικές Κοινότητες και η διερεύνηση δημιουργίας ενός κοινού ντοκιμαντέρ για τις 7 Εμβληματικές Κοινότητες.

Στο τέλος της Διάσκεψης, σε μια συμβολική τελετή παραδόθηκε ο συντονισμός στην Κροατία, η οποία ως συντονίστρια χώρα, με τη βοήθεια των υπολοίπων χωρών του δικτύου, θα επικεντρωθεί στη δημιουργία «Λεξικού μεσογειακής διατροφής».


ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.