9/21/2017 03:50:00 μ.μ.
0
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Το ερώτημα για το τι θα γίνουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων απασχολεί ήδη τις τοπικές κοινωνίες. μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Armyvoice.gr για το επικείμενο λουκέτο.

Η επιλογή των Ενόπλων Δυνάμεων να τοοπθετεί κατ' ευθείαν τους στρατιώτες στις μονάδες που θα υπηρετήσουν τη θητεία τους, έχει ήδη δρομολογηθεί και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να αλλάξει.

Το θέμα βέβαια είναι τι θα απογίνουν τα Κέντρα Εκπαίδευσης που δε βρίσκονται στην παραμεθόριο, πολλα εκ των οποίων είχαν ανακαινιστεί. 

Διαπιστώνουμε ότι όπου υπάρχουν διαμαρτυρίες, υπάρχουν και δημοσιεύματα για την αλλαγή χρήσης στα Κέντρα Εκπαίδευσης, ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες.
Το πλέον χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα στην Καλαμάτα, στο οοπίο αναφέρεται ότι "σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό το ΣΠΕΝ στην Καλαμάτα θα διατηρεί μια σταθερή δύναμη 400-500 ατόμων (αξιωματικών και στρατιωτικού προσωπικού) και θα καλύπτει το χώρο της Νοτιοδυτικής Ελλάδας". 

Ανάλογο δημοσίευμα πάντως είδαμε στην Ξάνθη και στην Αρκαδία. 

Βέβαια, αμυντική πολιτική δεν γίνεται με βάση τις αντιδράσεις των κοινωνιών και πάντα πρεσβεύαμε ότι θα πρέπει ένα σχέδιο να μπορεί να υλοποιηθεί, ιδανικά πείθοντας  για την αναγκαιότητα τις τοπικές κοινωνίες, ή προχωρώντας ανεξάρτητα από την πολιτική φθορά που ενδέχεται να έχει ο υπουργός που θα κληθεί να την εφαρμόσει.

Στην περίπτωση των Κέντρων Εκπαίδευσης όμως, υπάρχει και η περίπτωση του παραδείγματος "Ντούβα" ο οποίος κατάφερε να πείσει για την αναγκαιότητα του σχεδίου αποκέντρωσης των Κέντρων Εκπαίδευσης, και να εφαρμόσει ένα ανάλογο σχέδιο, όπου οι στρατιώτες παρουσιάζονταν κατ' ευθείαν στις Μονάδες της μεθορίου.
Ωστόσο, μέσα στον πρώτο χρόνο κατάφερε να υπάρχουν και να λειτουργούν 26 Κέντρα Εκπαίδευσης (από 13 που υπήρχαν όπως και σήμερα), κάτι το οποίο εκτόξευσε τόσο το κόστος όσο και την "σπατάλη προσωπικού".

Τελικά το σχέδιο απέτυχε και τα μίνι "κέντρα εκπαίδευσης" που είχαν ανοίξει σε μονάδες της παραμεθορίου έκλεισαν για να επιστρέψουμε σε αυτά της ηπειρωτικής χώρας.


Σήμερα βλέπουμε το σκηνικό να επαναλαμβάνεται και ευχόμαστε να έχουν μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.

Τι θα γίνουν τα υπάρχοντα Κέντρα Εκπαίδευσης

Το πρόβλημα της ελλειπούς ενημέρωσης είναι κυρίαρχο στις τοπικές κοινωνίες, καθώς το ΥΠΕΘΑ έχει προχωρήσει ήδη στην εφαρμογή του πιλοτικού σχεδίου τον Ιούλιο και αναμένεται να υλοποιήσει τις αποφάσεις για τις αλλαγές στην εκπαίδευση των στρατευσίμων μέσα στον Νοέμβριο, χωρίς να έχει προετοιμάσει το έδαφος στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά από τις ερωτήσεις που καταθέτουν οι βουλευτές προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, οι οποίοι όμως δεν παίρνουν σαφείς απαντήσεις, με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία.

Οι βουλευτές ρωτούν για την τύχη που θα έχουν οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στις περιοχές τους εάν πάψουν να λειτουργούν ως Κέντρα εκπαίδευσης.

Η πλέον πρόσφατες είναι αυτή του πρώην υφυπουργού άμυνας Θανάση Δαβάκη, την οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ και η ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΝΔ Αρκαδίας Κώστας Βλάσης
Το κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αναδιοργάνωσης των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων πρόκειται να κλείσουν έως το Νοέμβριο, καθώς σχεδιάζεται η βασική στρατιωτική εκπαίδευση να πραγματοποιείται στις μονάδες όπου θα υπηρετήσουν οι νεοσύλλεκτοι.

Μια τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ερωτηματικά για το μέλλον πολλών Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, μεταξύ των οποίων και το ΚΕΝ Τρίπολης.

Με δεδομένο ότι ο θεσμός των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων έχει ιδιαίτερη ιστορική αλλά και ουσιαστική σημασία για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της χώρας με δεδομένο ότι η λειτουργία των ΚΕΝ συμβάλλει τα μέγισα στην ομαλή προσαρμογή των νεοσυλλέκτων και την άρτια εκπαίδευσή τους, με δεδομένο ότι οι απαντήσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε προηγούμενες ερωτήσεις ήταν ασαφείς,
ερωτάει ο κ. Υπουργός


  • α. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την λειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων;
  • β. Πρόκειται να καταργηθεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Τρίπολης;
  • γ. Σε περίπτωση κατάργησης του ΚΕΝ Τριπόλεως ποιο είναι το πλάνο αξιοπίησης για τις υπάρχουσες δομές αλλά και το προσωπικό που υπηρετεί εκεί;


Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Βλάσης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.