10/14/2017 08:39:00 μ.μ.
0

Περιβάλλον και Πολιτισμός 2017
«ΠΝΟΕΣ ΑΝΕΜΩΝ»

Εορταστικές εκδηλώσεις
Πέμπτη 19, Παρασκευή 20, Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΝΟΜΟΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας  σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας, το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ν. Κίου και την Εθνική Πινακοθήκη, παράρτημα Ναυπλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πνοές Ανέμων»,  θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στο Ιστορικό κέντρο της πόλης του Ναυπλίου και στην Ακροναυπλία, την Πέμπτη 19, την Παρασκευή 20, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου με θέμα «Η συμβολή  του αέρα στην εξέλιξη του Ναυπλίου».
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει περιήγηση - ξενάγηση με αφετηρία το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου και κατάληξη την Ακροναυπλία. Θα διαμορφωθεί συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θεματική τον αέρα και την επιρροή του στην εξέλιξη της ιστορίας της πόλης.
Σε συγκεκριμένες στάσεις θέασης, θα γίνονται αναφορές σε θέματα όπως: Η κατεδάφιση των τειχών του ιστορικού κέντρου και ο ρόλος του αέρα στην πόλη. Η  ανάπτυξη του λιμανιού. Η σημερινή χρήση του αέρα για την παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Η τοπογραφία της Ακροναυπλίας και η κατασκευή των ανεμόμυλων στον ιστορικό βράχο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, σε κτήριο της Ακροναυπλίας θα γίνει φωτογραφική έκθεση του αείμνηστου Γιώργου Αντωνίου με θέμα τους Ανεμόμυλους της Αργολίδας. Τέλος, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα επισκέπτονται την Πινακοθήκη Ναυπλίου για να ξεναγούνται σε εκθέματα  με θέμα τα «πλοία μιας άλλης εποχής και ο ρόλος του ανέμου».
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 27520 27502 (Χ. Αντωνιάδης)


ΝΟΜΟΣ ΑΧΑΪΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας προγραμματίζει θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών το διάστημα 19-22 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων έχει ως εξής:
- Πέμπτη  19 και Παρασκευή 20 Οκτωβρίου: Θεματική παρουσίαση εκθεμάτων του Μουσείου Πατρών που αφορούν στη  χρήση  του αέρα  στη  λατρευτική και καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων και δημιουργικό εργαστήρι, το οποίο περιλαμβάνει παραγωγή αντιγράφων πρωτοτύπων εκθεμάτων.
Ώρες διεξαγωγής: 9:00 - 10:30, 10:30 - 12:00, 12:00 - 13:30: Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε ειδικά σχολεία (Κωφών και Βαρηκόων, τυφλών και με περιορισμένη όραση κ.ά)
Απαραίτητες οι τηλεφωνικές δηλώσεις συμμετοχής: 2613 616176 (Ν. Κουτσουμπελίτη)

-  Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Οκτωβρίου: Το Έκθεμα του Μήνα για τον μήνα Οκτώβρη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών θα είναι αφιερωμένο στη λατρεία της Άρτεμης ως θεάς των Ανέμων. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό επιλεγμένα εκθέματα από τις αποθήκες του Μουσείου που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη λατρεία της θεάς και θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση για μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, καθώς και για το ευρύ κοινό.
Ώρες διεξαγωγής: 10:00 - 11:00  και 11:00 - 12:00.
Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και στο ευρύ κοινό.
Απαραίτητες οι τηλεφωνικές δηλώσεις συμμετοχής: 2613 616113 (Κ. Χαβέλα)

- Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Οκτωβρίου: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με τα δύο Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών και την Αστρονομική Εταιρία Ωρίων θα πραγματοποιήσει την εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Mare Nostrum». Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και   Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ομάδα της «ΣΤΕΓΗ PLUS (+)» Πάτρας του Κέντρου φιλοξενίας στέγασης σε ασυνόδευτους ανηλίκους, καθώς και σε άλλους ευάλωτους αιτούντες άσυλο (όπως μετανάστες, μονογονεϊκές οικογένειες, ευάλωτες γυναίκες κλπ.),
  Ώρες διεξαγωγής: 9.00 - 11:00 και 11.00 - 13.00
Απαραίτητες οι τηλεφωνικές δηλώσεις συμμετοχής: 2613 616178, 616100 (Γ. Μανωλοπούλου)

- Σάββατο 21 Οκτωβρίου: Το Έκθεμα του Μήνα για τον μήνα Οκτώβρη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών θα είναι αφιερωμένο στη λατρεία της Άρτεμης ως θεάς των Ανέμων και θα πραγματοποιηθούν σύντομες παρουσιάσεις.
Ώρες διεξαγωγής: 10:00 - 11:00 και 11:00 - 12:00
Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται στο ευρύ κοινό και σε ειδικές κοινωνικές ομάδες.
Απαραίτητες οι τηλεφωνικές δηλώσεις συμμετοχής: 2613 616113 (Κ. Χαβέλα)

- Κυριακή 22 Οκτωβρίου: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας σε συνεργασία με τα δύο Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αχαΐας, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Πατρών και την Αστρονομική Εταιρία Ωρίων θα πραγματοποιήσει την εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Mare Nostrum». Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και   Δευτεροβάθμιας   Εκπαίδευσης στην Ομάδα της «ΣΤΕΓΗ PLUS (+)» Πάτρας του Κέντρου φιλοξενίας στέγασης σε ασυνόδευτους ανηλίκους, καθώς και σε άλλους ευάλωτους αιτούντες άσυλο (όπως μετανάστες, μονογονεϊκές οικογένειες, ευάλωτες γυναίκες κλπ.). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
Θεματικές ξεναγήσεις και παιχνίδια αναζήτησης
Βιωματικά Εργαστήρια κατασκευής  λυχναριών, ειδικά διαμορφωμένα για κάθε ηλικιακή ομάδα
Δυνατότητα αφής δυο επιλεγμένων ρωμαϊκών λυχναριών από το Λυχνομαντείο της ρωμαϊκής Πάτρας 
Ομιλίες και προβολές  στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου 
Ώρες διεξαγωγής: 10:00 έως 13:00
Απαραίτητες οι τηλεφωνικές δηλώσεις συμμετοχής: 2613 616178, 616100 (Γ. Μανωλοπούλου)


Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας
Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετέχει στη δράση με τη θεματική «Αιολική Ενέργεια». Στις 18, 19 και 20 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις και επιδείξεις πειραματικών διατάξεων με θέμα την Αιολική Ενέργεια σε σχολικές ομάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με ραντεβού (ώρες επισκέψεων 9.00-13.00). Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν επιδείξεις πειραμάτων σε ομάδες γονέων με παιδιά, ενηλίκων, παιδιών κλπ (ώρες επισκέψεων 11.00-14.00 και 17.00-19.00) και ημερίδα με θέμα «Αιολική Ενέργεια-Πράσινη Ενέργεια», ώρα έναρξης: 19.00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2610 969973, 969972, 996732 (Π. Θεολόγη-Γκούτη)


ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας προγραμματίζει ξεναγήσεις σε επιλεγμένα εκθέματα και στο ίδιο το κτήριο του Μουσείου του Πύργου Πικουλάκη στις 19 Οκτωβρίου, στην Αρεόπολη, οι οποίες θα απευθύνονται σε μαθητικές ομάδες (μετά από συνεννόηση).
Οι μαθητές μέσα από ευρήματα ανασκαφών, αντικείμενα λατρείας, παραμύθια και λαϊκές δοξασίες της Μάνης θα κληθούν να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τη σημασία και τη συμβολή του αέρα, σε εκφάνσεις και δραστηριότητες της ζωής του ανθρώπου, όπως η υαλουργία, η μεταλλουργία, η αγγειοπλαστική, η τέλεση της λατρείας αλλά και να συνδεθούν με πλευρές της τοπικής ιστορίας της Αρεόπολης.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 27310 28503, 25363 (Γ.Κατσουγκράκη, Αγγελική Μέξια), 27330 29531(Μουσείο Πύργου Πικουλάκη)


ΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας συμμετέχει στις δράσεις με την εκδήλωση που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θεματική ξενάγηση για τις σχολικές μονάδες και τους ενδιαφερόμενους με θέμα τον αέρα και τη συμβολή του στις τέχνες και στη ναυσιπλοϊα μέσα από επιλεγμένα μνημεία του μουσείου και του χώρου που σχετίζονται με τις θεότητες των ανέμων και της ναυσιπλοΐας που βοηθούν τα πλοία και τους ναυτικούς να ταξιδεύουν στις θάλασσες στα ρωμαϊκά χρόνια. Οι χώροι υποδοχής του μουσείου και του χώρου θα είναι εφοδιασμένοι με τα ειδικά φυλλάδια και τη γραφική ύλη προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα οι εντυπώσεις των επισκεπτών να αποτυπωθούν στο χαρτί. Οι ώρες διεξαγωγής του προγράμματος είναι: 10:00 - 14:00.
Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 27210 22534, 63100 (Στ. Φριτζίλας)

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τον Δήμο Πύλου – Νέστορος, θα πραγματοποιήσει τις κάτωθι δράσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας: Από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου έως την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο μουσείο ΠΑΣΑ, στη Μεγάλη Θόλο στο χώρο της Ακρόπολης εντός του Φρουρίου της Πύλου και στο Αρχοντικό Τσικλητήρα στο Λιμάνι Πύλου. Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα δύο μουσεία μας ΠΑΣΑ & ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ, στην υπαίθρια έκθεση αμφορέων, παρακολούθηση τρισδιάστατης προβολής για την Ναυμαχία του Ναυαρίνου και επίσκεψη της συλλογής μουσειακού χαρακτήρα καταδυτικού υλικού της Εφορείας καθώς και στο Αρχοντικό Τσικλητήρα στο Λιμάνι της Πύλου, όπου η έκθεση του Γάλλου Φιλέλληνα Rene Puaux. Το Πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στα Μουσεία Πασά και στις Εκθέσεις της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Φρούριο της Πύλου, καθώς και στο Αρχοντικό Τσικλητήρα στο Λιμάνι της Πύλου. Θα εκτεθούν αντικείμενα, που συνέβαλαν στην ναυσιπλοϊα, όπως ένα σύνολο ξύλινων μακαράδων, εργαλείο για την ανύψωση και το μάζεμα των ιστίων, μολύβδινος στύπος ξύλινης άγκυρας για την σταθεροποίηση της αγκυροβολίας του πλοίου και ναυτικά εργαλεία, όπως θεοδόλιχος, διαβήτης, πυξίδα. Στη συλλογή Rene Puaux οι επισκέπτες θα θαυμάσουν τους πίνακες της Συλλογής και συγχρόνως θα μεταφερθούν νοητά στην ναυμαχία του Ναβαρίνου, στην έκβαση της οποίας σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι άνεμοι της περιοχής για την γρήγορη μετάδοση της φωτιάς από πλοίο σε πλοίο.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής έως τις 18/10/2017.
Τηλέφωνα επικοινωνίας για το κοινό:  27230 22897, 22898, 22010 και 6999973300 (Η. Κούβελας Ηλίας, Ε. Χαρμπή, Σ. Ψώνης)


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.