11/01/2017 10:00:00 π.μ.
0

Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η τελετή αναστολής λειτουργίας της 339 Μοίρας στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου. 

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, διατελέσαντες Διοικητές της Μοίρας, εκπρόσωποι των τοπικών πολιτειακών και θρησκευτικών Αρχών, καθώς και το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο έχει υπηρετήσει στην 339Μ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής πραγματοποιήθηκε δοξολογία, προσκλητήριο Πεσόντων Αεροπόρων της 339Μ, στατική έκθεση, διελεύσεις αεροσκαφών, καθώς και εναπόθεση της Πολεμικής Σημαίας στο Μουσείο της Μοίρας από τους διατελέσαντες Διοικητές Μοίρας.Χαιρετισμός Αρχηγού ΓΕΑ στην Τελετή Αναστολής Λειτουργίας της Μοίρας 339 των αεροσκαφών F-4E PI2000


Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, είμαστε σήμερα εδώ στην τελετή η οποία γίνεται στο πλαίσιο αναστολής λειτουργίας της 339 Μοίρας των αεροσκαφών F-4E PI2000. Μια Μοίρα με αδιάλειπτη λειτουργία από το
1952, αρχικά με αεροσκάφη F-84 και εν συνεχεία, από το 1974, με αεροσκάφη F-4E PHANTOM II. Είναι γνωστό σε όλους τους Αεροπόρους ότι η 339 Μοίρα, με το απαράμιλλο μαχητικό πνεύμα των στελεχών της, εκμεταλλεύτηκε διαρκώς και πλήρως τις πολλαπλές δυνατότητες των αεροσκαφών της, αναβαθμίζοντας, παράλληλα, την επιχειρησιακή σχεδίαση της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), πολλές φορές οδηγός καινοτόμων τακτικών και ελιγμών.

Ως μία από τις αρχαιότερες Μοίρες της ΠΑ, διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο σε αποστολές εγγύς υποστήριξης και αεροπορικής υπεροχής, σε εποχές δύσκολες για την ΠΑ, εποχές τεχνολογικής μετάβασης για το Αεροπορικό Όπλο.

Αποτελώντας λίκνο μεγάλων αεροπόρων καλλιέργησε και ενίσχυσε το αεροπορικό ιδεώδες με στοιχεία όπως η θέληση, η αγωνιστικότητα, η υλοποίηση του ακατόρθωτου, η συνεχής αεροπορική παρουσία, με κάθε κόστος, αρκεί να φέρει σε πέρας των τεθείσα Αποστολή.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας διαβεβαιώσω, ότι η 339 Μοίρα εκπλήρωσε στο έπακρο την αποστολή που της ανατέθηκε διαχρονικά. Πλέον με την συγχώνευσή της στην 338 Μοίρα θα εμπλουτίσει την
δράση αυτής, συνεισφέροντας με την πλούσια μαχητική εμπειρία των στελεχών της, μία εμπειρία βγαλμένη από θυσίες και αίμα αεροπόρων. 

Στο σημείο αυτό, θέλω να εκφράσω την ευαρέσκειά μου σε όλο το προσωπικό, Ιπταμένους και Τεχνικούς, το οποίο υπηρέτησε πιστά τόσο την Αποστολή, όσο και τις παραδόσεις της Μοίρας. Η αυταπάρνηση και ο ζήλος του, αποτελούν στοιχείο της ένδοξης ιστορίας μας, αλλά και χρηστικό παράδειγμα για το μέλλον μας.

Κύριε Αρχηγέ του ΓΕΕΘΑ,

Αγαπητοί συνάδελφοι εν ενεργεία και εν αποστρατεία που είχατε την τύχη να υπηρετήσετε στην 339 Μοίρα, αγαπητοί προσκεκλημένοι και φίλοι της Πολεμικής Αεροπορίας και της αεροπορικής ιδέας, είμαστε ευγνώμονες σε όλους εκείνους, τους παλιούς, που εργάστηκαν με αγάπη, με ανιδιοτελή αφοσίωση, με επαγγελματισμό, αλλά, και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, αξιοποιώντας στο έπακρο τις επιχειρησιακές δυνατότητες των αεροσκαφών που διατέθηκαν στην 339 Μοίρα.

Σας διαβεβαιώνω, ότι παρά τις όποιες δυσχέρειες κοιτάμε με ρεαλιστική αισιοδοξία το μέλλον, χωρίς να ξεχνάμε το παρελθόν, στο οποίο στηριχθήκαμε για να οικοδομήσουμε με συνέπεια τη συνέχεια του
Όπλου μας.

Με σεβασμό στην Ιστορία μας κρατάμε μια χρυσή σελίδα παρουσίας για όλους εκείνους, που θυσίασαν τη ζωή τους στην εκπλήρωση του καθήκοντος, έτσι ώστε να μάθουν και να διδαχθούν και αυτοί που θα έρθουν, οι αγέννητοι, πως αυτός εδώ ο τόπος δεν γεννά μόνο ιδέες, αλλά και ανθρώπους που τις υπηρετούν πιστά μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος τους.

Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, Αρχηγός ΓΕΑ
Χαιρετισμός Α/ΓΕΕΘΑ σε Τελετή Αναστολής Λειτουργίας 339 Μοίρας

κ. Α/ΓΕΑ,
κ. Α/ΤΑ,
κ. Επίτιμε Αρχηγέ,
Προσωπικό της 339Μοίρας,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, καθώς με αυτή τη συγκινητική τελετή αναστέλλεται η λειτουργία της 339 Μοίρας Παντός Καιρού. Έτσι μπαίνει άνω τελεία σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Πολεμικής
Αεροπορίας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο χώρο αυτό βλέπω εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη, με έντονα αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους συγκίνηση.

Το γεγονός αυτό είναι δικαιολογημένο, καθώς στιγμές σαν τις σημερινές δημιουργούν ιδιαίτερα συναισθήματα στο προσωπικό που εργάστηκε φέροντας στη στολή του τον γενναίο και άτρωτο Αίαντα του εμβλήματος της 339 Μοίρας.

Για άλλη μια φορά διαπιστώνω τον χαρακτηριστικό δεσμό που αναπτύσσει το προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις Μονάδες που υπηρετεί, αλλά και τα οπλικά συστήματα που αυτές διαθέτουν. Ο ιδιαίτερος αυτός δεσμός αποτελεί απτή απόδειξη του υψηλού αισθήματος του καθήκοντος και του επαγγελματισμού που χαρακτηρίζει τα στελέχη μας.

Από την ίδρυσή της το 1952 και για 65 συναπτά έτη, η 339 Μοίρα, εξοπλισμένη με αεροσκάφη F-84G, F-84F και F-4, αποτέλεσε μία από τις αιχμές της αεροπορικής μας ισχύος, υπερασπιζόμενη την εθνική μας
κυριαρχία από το Ορμένιο έως τη Γαύδο και από τους Οθωνούς έως το  Καστελόριζο, συνδράμοντας αποτελεσματικά στην αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας να φυλάσσει τους ελληνικούς αιθέρες και μαζί με το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό να συμβάλλει στην άμυνα και στην ακεραιότητα της χώρας.

Εξίσου σημαντική ήταν και η συνεισφορά της 339 στην προβολή του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και δυνατοτήτων μας στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε πληθώρα διεθνών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων, με πιο πρόσφατη την άσκηση «VEGA» στην Ιταλία από την οποία επέστρεψε μόλις πριν από τέσσερις ημέρες.

Όλα αυτά τα χρόνια, το προσωπικό της 339 δούλεψε ακούραστα και με αυταπάρνηση για να εξυπηρετήσει και να επιχειρήσει τα αεροσκάφη που η Μοίρα διέθετε, με τελευταίο το F-4, με το οποίο για σχεδόν 44 χρόνια ίπτατο στους ελληνικούς ουρανούς.

Σήμερα, τιμούμε και αναγνωρίζουμε την προσφορά όλων αυτών που κόπιασαν, ίδρωσαν και αρκετές φορές μάτωσαν για να φέρει καθημερινά η 339 σε πέρας την αποστολή της. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η προσφορά έγινε θυσία. Αποτίνουμε λοιπόν φόρο τιμής στους 21 πεσόντες που θυσιάστηκαν φέροντας στο στήθος το έμβλημα της 339, τόσο με F-4, όσο και με προηγούμενα αεροσκάφη της Μοίρας.

Κυρίες και κύριοι,

Λάβαμε την απόφαση να συγχωνεύσουμε την 339 με την 338, εντάσσοντας όλα τα αεροσκάφη F-4 σε μία Μοίρα, στην προσπάθεια που καταβάλουμε να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας, εκμεταλλευόμενοι στο μέγιστο τα διατιθέμενα μέσα και το προσωπικό μας.

Εν προκειμένω, η νέα 338 Μοίρα θα εκμεταλλεύεται πλήρως τις άριστες δυνατότητες που έχει το αεροσκάφος F-4 στην εκτέλεση αποστολών αέρος – εδάφους, μετά την αναβάθμιση που έχει υποστεί, ενώ  παράλληλα επιλύονται θέματα που άπτονται της στελέχωσης και υποστήριξης της Μοίρας.

Αντίστοιχες οργανωτικές αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί και για το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό, περιλαμβάνοντας την κατάργηση, συγχώνευση και αναδόμηση Μονάδων.

Σκοπός μας είναι με την υλοποίηση των αλλαγών στη δομή μας, να αυξήσουμε διακλαδικά την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και την ευελιξία όλων των Κλάδων, με γνώμονα πάντα την άμυνα και ασφάλεια της χώρας.

Νυν και τέως προσωπικό της 339 Μοίρας, Η σημερινή τελετή αποτελεί ευκαιρία για να σας απονεμηθεί δημόσια η αναγνώριση και ο σεβασμός που σας αξίζει. Τόσο στους παλαιότερους, οι οποίοι κάτω από δύσκολες συνθήκες θέσατε τις βάσεις για να αποκτήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις αξιόπιστη αεροπορική ισχύ, όσο και στους σύγχρονους, καθώς συνεχίσατε με επιτυχία το έργο των προκατόχων σας καθιστώντας την Πολεμική μας Αεροπορία μία από τις καλύτερες στον κόσμο.

Κυρίες και κύριοι
Αποχαιρετούμε λοιπόν προσωρινά την 339 Μοίρα με τη δόξα και την τιμή που της αναλογεί και της αξίζει, και βέβαια πάνω από όλα, τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους που διαχρονικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε αυτήν.

Στην 338, την μοναδική πλέον Μοίρα με αεροσκάφη F-4, εύχομαι κάθε επιτυχία στην επίτευξη της αποστολής της και πάντα με ασφάλεια πτήσεων και εδάφους.

Σας ευχαριστώ.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης
ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.