11/08/2017 08:00:00 μ.μ.
0

Στοιχεία σοκ έχει στα χέρια της η ΔΕΗ από τα οποία προκύπτει ότι 340.000 δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικά χαμηλότεροι από το βασικό τιμολόγιο.

Αυτό σημαίνει, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ που φτάνουν τα 350 εκατ. ευρώ τα οποία η επιχείρηση δεν πρόκειται να εισπράξει ποτέ, ότι υπάρχει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.

Το κοινωνικό τιμολόγιο αφορά άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, πολύτεκνους, άτομα με αναπηρία ή ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Για όσους ανήκουν σε αυτές τις  ευπαθείς κοινωνικές ομάδες το κόστος ρεύματος είναι έως και 70% φθηνότερο έναντι του βασικού τιμολογίου που υπάρχει σήμερα στη ΔΕΗ.

Τι λένε τα στοιχεία

Δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου σήμερα είναι περίπου 700 χιλιάδες καταναλωτές.

Από τα στοιχεία της διεύθυνσης εμπορίας της ΔΕΗ, περίπου οι μισοί εξ αυτών, περίπου 340 χιλιάδες δικαιούχοι του ΚΟΤ εμφανίζουν υπερήμερους λογαριασμούς απέναντι στη ΔΕΗ.

Από τα 350 εκατ. ευρώ που οφείλουν οι δικαιούχοι του ΚΟΤ τα 110 εκατ. ευρώ έχουν διακανονιστεί και τα υπόλοιπα 240 παραμένουν εκτός διακανονισμού.

Για παράδειγμα μια οικογένεια με άνεργους γονείς και εισόδημα μικρότερο από 12 χιλιάδες για κατανάλωση 800 κιλοβατώρες σε μονοφασική παροχή, καλείται να πληρώσει στο τετράμηνο 24,9 ευρώ (22,1 ευρώ χρέωση ενέργειας συν 2,77 πάγιο, χωρίς τις υπόλοιπες χρεώσεις, τέλη και φόρους όπως δίκτυο, ΕΤΜΕΑΡ, ΕΡΤ, δημοτικά τέλη, ΦΠΑ κλπ).

Εάν το ίδιο νοικοκυριό δεν ήταν στο ΚΟΤ θα πλήρωνε 77,2 ευρώ.

Δεν κόβεται το ρεύμα

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι μεταξύ των δικαιούχων του ΚΟΤ έχουν παρεισφρήσει και κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές οι οποίοι πληρώνουν χαμηλό τιμολόγιο για τις βίλες τους.
Ο κανόνας είναι ότι το ρεύμα σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δεν κόβεται.

Ένας άλλος λόγος που φουσκώνουν οι λογαριασμοί είναι ότι με βάση τους όρους του ΚΟΤ εάν κάποιος καταναλωτής υπερβεί ένα τετράμηνο το όριο της κατανάλωσης για την κατηγορία που υπάγεται, τότε χάνει τη φθηνή χρέωση και πληρώνει ακριβότερες χρεώσεις για την επιπλέον κατανάλωση.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου

Σήμερα υπάρχουν 6 κατηγορίες δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου:

1. Άτομα με δηλωμένο εισόδημα μικρότερο από 12 χιλιάδες ευρώ (αυξημένο κατά 3 χιλιάδες για κάθε παιδί, έως δύο παιδιά)

2. Γονείς με 3 τέκνα και δηλωμένο εισόδημα μικρότερο από 23.500 ευρώ

3. Άνεργοι για τουλάχιστον 6 μήνες το προηγούμενο έτος με εκκαθαρισμένο εισόδημα το προηγούμενο έτος έως 12 χιλιάδες ευρώ (αυξημένο κατά 3 χιλιάδες για κάθε παιδί έως δύο παιδιά, χωρίς να περιλαμβάνεται τυχόν εισόδημα πριν την ανεργία)

4. Άτομα με αναπηρία 67% ή οικογένειες με προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και ετήσιο εισόδημα έως 23500 ευρώ

5. Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης για να ζήσουν με εισόδημα μικρότερο από 30 χιλιάδες ευρώ

6. Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 3 μήνες με συνολικό εισόδημα μικρότερο από 12 χιλιάδες (αυξημένο κατά 3 χιλιάδες για κάθε παιδί, έως δύο παιδιά και χωρίς να περιλαμβάνεται τυχόν εισόδημα πριν την ανεργία)

Οι χρεώσεις είναι κλιμακωτές με τις χαμηλότερες τιμές να προβλέπονται για καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες.

Η δεύτερη κλίμακα είναι 800 έως 1500 κιλοβατώρες.

Πάνω από τις 1500 κιλοβατώρες ισχύουν κανονικές τιμές με εξαίρεση τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης που έχουν ειδικό τιμολόγιο μέχρι τις 2000 κιλοβατώρες.


ΠΗΓΗ: ependitislive.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.