11/10/2017 09:30:00 π.μ.
0

Μία νέα δυναμική αναπτύσσεται για την καλλιέργεια λεμονιού στην Αργολίδα και στη Λακωνία, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος για την Κόρινθο, αφού συνεχώς αυξάνει τόσο την παραγόμενη ποσότητα όσο και την καλλιεργούμενη έκταση. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας SPARTA ORANGE, Πέτρος Μπλέτας, επισημαίνει ότι «η δυναμική που αναπτύσσει η Λακωνία για την καλλιέργεια λεμονιού είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού η περιοχή, την τελευταία πενταετία, έχει αρχίσει και καλλιεργεί.

Ήδη, έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα και είναι ξεκάθαρο ότι την επόμενη πενταετία θα έχουμε τέτοια παραγωγή που να μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε μια σωστή εξαγωγική προσπάθεια».

Ήδη, μέσα από τον συνεταιρισμό περνάνε 800-1.000 τόνοι, που κατευθύνονται σε αγορές εξωτερικού, όπως η Ιταλία και η Ρουμανία. Η τιμή φέτος κυμαίνεται στα 0,50-0,60 ευρώ, ενώ το καλοκαίρι εκτοξεύεται μέχρι και στο 1,20 ευρώ.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού στη Σκάλα Λακωνίας προβλέπει ότι «την επόμενη πενταετία, η παραγωγή μας θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν της Κορίνθου, αφού διαθέτουμε και καταλληλότερο κλίμα, ενώ αναπτύσσουμε και όλες τις ποικιλίες λεμονιού που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς».

Κορινθία

Για την Κορινθία, ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ, κ. Φλώρος, μας ενημερώνει ότι για φέτος η αναμενόμενη παραγωγή υπολογίζεται ότι θα φτάσει στους 5.500-6.000 τόνους. Αναφερόμενος στην πορεία του λεμονιού, υποστηρίζει ότι «από το 1995 και μετά παρουσιάστηκε μία φθίνουσα παραγωγή στο λεμόνι, αφού διαλύθηκε όλο το ανατολικό μπλοκ και χάθηκε έτσι ένα μεγάλο μέρος της αγοράς. Τα τελευταία 3-4 χρόνια, έχουμε μια νέα αύξηση της παραγωγής και, παράλληλα, τη διαμόρφωση μια καλής τιμής. Η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα των προβλημάτων που αντιμετώπισε η Τουρκία και έτσι το λεμόνι κάλυψε τις ανάγκες αγορών, που είχε υπό τον έλεγχό της η γειτονική χώρα».


Πηγή: ypaithros.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.