11/25/2017 05:37:00 μ.μ.
0
Ημέρα τιμής στον Παπαρσενη-Κρεστα οπλαρχηγό του Κρανιδίου αρχηγό Επιδαύρου , Ερμιονίδος και των στρατιωτικών δυνάμεων Αργολίδας, με τη συμμέτοχη για δεύτερη χρονιά των σχολείων.
Καθιερώνεται θεσμικά η μέρα που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο πλευρό του Νικηταρά στον Άη-Σωστη των Δερβενακίων στις 28-11-1822
Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ορίζεται επέτειος μνήμης η πρώτη Κυριακή Δεκεμβρίου.

Ο Παπαρσένης Κρέστας εφημέριος, δάσκαλος και έγκριτος λόγιος διακρίθηκε για την φιλοπατρία, το φιλελεύθερο πνεύμα και την ανδρεία του.
Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και αναδήχθηκε απο το λαό, τους προκρίτους και τους εφόρους όλης της περιοχής, αλλά και απο την Διοίκηση των Σπετσών(Καγκελαρία) οπλαρχηγός του Κρανιδίου και αρχηγός της Επιδαύρου και της Ερμιονίδας και αρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων Αργολίδας (25 Μαρτίου 1821).
Έλαβε μέρος επικεφαλής 80 Κρανιδιωτών και πολλών Αργείων στην πολιορκία του Ναυπλίου, σε όλες τις μάχες κατά του Δράμαλη, στις μάχες της Στυμφαλίδας και της Αγίας Μαρίνας, στα Δερβενάκια και του Αγιονορίου, πολεμώντας στο πλευρο του Νικηταρά.
Στήν επιμνημόσυνη δέηση έλαβαν μέρος όλα τα Σχολεια της Άθμιας και Β´μιας Εκπαιδεύσης, το Λαογραφικό Μουσείο Κρανιδίου και η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ερμιονίδας με τον Δήμαρχο Δημήτρη Σφυρή, τον πρόεδρο της Δημ. Κοινότητας κ. Ιωαν. Κοντοβράκη και τους Αντιδημάρχους.
Κατατέθηκαν στεφάνια στον αδριάντα στην πλατεία που φέρει το όνομά του. Εκ μέρους της οικογένειας Κρέστα κατατέθηκε στεφάνι απο τον κ. Νούλη Κρέστα.
Μαθητές του Β´ Δημοτικού Σχολείου με εκπροσώπους του Δήμου και του Λαογραφικού Μουσίου θα επισκεφθούν τον τάφο του στον Αγ Σώστη στα Δερβενάκια.0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.