11/09/2017 11:45:00 π.μ.
0

  • Σήμερα η πρώτη έξοδος του στελέχους της 17 Νοέμβρη μετά από 15 χρόνια εγκλεισμού
  • Για πρώτη φορά εγκρίνεται αίτημα άδειας στελέχους της 17Ν
  • Αιτήσεις για άδειες δικαιούται κάθε κρατούμενος ισόβιας κάθειρξης που έχει εκτίσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια
  • «Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα», τονίζουν πηγές
  • Σωρεία αντιδράσεων για την απόφαση αυτή
Τις πύλες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού αναμένεται να περάσει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- σήμερα, Πέμπτη, το ηγετικό στέλεχος της 17 Νοέμβρη, Δημήτρης Κουφουντίνας, για πρώτη φορά από τη στιγμή της φυλάκισής του πριν 15 χρόνια.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε ζητήσει διήμερη άδεια από το αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού όπου εκτίει ποινή έντεκα φορές σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες της 17Ν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο έγκλειστο μέλος της 17Ν ζήτησε να βγει για μερικές ημέρες με άδεια: Τόσο ο Δημήτρης Κουφοντίνας όσο και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είχαν ξεκινήσει να καταθέτουν σχετικά αιτήματα, δίχως όμως μέχρι σήμερα να υπάρξει συμβούλιο που θα ενέκρινε μία -έστω ολιγοήμερη- άδεια.
Αιτήσεις για άδειες δικαιούται να υποβάλει κάθε κρατούμενο ισόβιας κάθειρξης που έχει εκτίσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια. Η ρύθμιση αυτή ίσχυε και για την περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα και του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, αν και πάλι τα αιτήματα συνέχιζαν να απορρίπτονται από την αρμόδια επιτροπή.
«Ομόφωνη η απόφαση στο αρμόδιο συμβούλιο»
Όπως μάλιστα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η απόφαση για τη χορήγηση άδειας στο ηγετικό στέλεχος της 17Ν, υπήρξε ομόφωνη στο αρμόδιο συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού και με τη σύμφωνη γνώμη του, συμμετέχοντος σε αυτό, αντιεισαγγελέα Εφετών.
«Είναι προφανές ότι ουδεμία σχέση είχε η κυβέρνηση με το θέμα» υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι ο αντιεισαγγελέας Εφετών ήταν έως τώρα αρνητικός στα προηγούμενα αιτήματα του Δ. Κουφοντίνα, γι΄αυτό και είναι η πρώτη φορά που του χορηγείται σήμερα άδεια.
Μητσοτάκης: Αδιανόητη η άδεια
Ο πρώτος που αντέδρασε στην απόφαση αυτή ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με tweet του δήλωσε πως: Οποιαδήποτε άδεια στον Κουφοντίνα είναι αδιανόητη. Όχι μόνο για τις απεχθείς πράξεις του που στρέφονταν κατά της Δημοκρατίας, αλλά και γιατί δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία μεταμέλεια γι’ αυτές και παραμένει ιδεολογικός καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών.
Μπακογιάννη: Έχω μείνει άναυδη με την απόφαση αυτή
Την οργή της εξέφρασε η Ντόρα Μπακογιάννη για το θέμα της άδειας στον Κουφοντίνα, λέγοντας στον σταθμό Action 24: «Αδιανόητο ο Κουφοντίνας να κυκλοφορεί ελεύθερος δύο ημέρες στην Αθήνα».
Πώς είναι δυνατόν να δίνουν άδεια στο πρώτο πιστόλι της 17 Νοέμβρη; Ο κ. Κουφοντίνας θα γυρίζει αύριο στην Αθήνα ελεύθερος;
Λίγη ώρα αργότερα, η βουλευτής της ΝΔ τόνισε: «Τον θεωρώ επικίνδυνο τον κ. Κουφοντίνα. Ποιος θα μας δώσει εγγυήσεις όταν θα κυκλοφορεί δύο ημέρες ελεύθερος;».
Τον θεωρώ επικίνδυνο τον κ. Κουφοντίνα. Ποιός θα μας δώσει εγγυήσεις όταν θα κυκλοφορεί για δύο ημέρες ελεύθερος;
Περιμένω τους λαλίστατους της κυβέρνησης να πάρουν θέση για την άδεια Κουφοντίνα. Εχω μείνει άναυδη με την απόφαση αυτή, σε αυτή τη χρονική στιγμή.
Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τους «λαλίστατους της κυβέρνησης να πάρουν θέση για την άδεια Κουφοντίνα».
«Έχω μείνει άναυδη με την απόφαση αυτή, σε αυτή τη χρονική στιγμή»τόνισε χαρακτηριστικά.
Γεωργιάδης: Ασχολίαστο
Με μια και μόνο λέξη αντέδρασε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Ασχολίαστο» έγραψε στο Twitter για να επανέλθει λίγο αργότερα κάνοντας λόγο, μεταξύ των άλλων, για πρόκληση.
Βορίδης: Αδιανόητο
Αδιανόητο χαρακτήρισε και ο Μάκης Βορίδης το όλο θέμα της άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Κάτι ακούω για άδεια στον Κουφοντίνα... Φαίνεται ξεχάστηκαν τα έντεκα φορές ισόβια και οι δολοφονημένοι από τα χέρια του. Αδιανόητο.
Θεοδωράκης: Καμία ανοχή σε αυτούς που υπερασπίζονται και προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις
«Ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια δεν μπορεί να βγαίνει από την φυλακή. Η δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις. #Κουφοντίνας», έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο twitter του.
Ένας δολοφόνος 11 ανθρώπων που δεν έχει δείξει την παραμικρή μεταμέλεια δεν μπορεί να βγαίνει από την φυλακή. Η δημοκρατία πρέπει να είναι ανεκτική, όχι όμως και με αυτούς που συνεχίζουν να υπερασπίζονται και να προπαγανδίζουν δολοφονικές πράξεις. 
Δ. Καμμένος: Όταν λέμε ισόβια, όμως, πρέπει να εννοούμε ισόβια
Τη διαφωνία του για τη διήμερη άδεια που ζήτησε και έλαβε ο Δημήτρης Κουφοντίνας, εξέφρασε σε έντονο τόνο και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, αναμένοντας να ακούσει το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου, το οποίο είχε απορρίψει πέρυσι σχετικό αίτημα.
«Επειδή ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί με τον τρομοκρατικό νόμο και ο νόμος αυτός καταδικάζει αυτούς που στρέφονται κατά του κράτους και της Δημοκρατίας σε ισόβια. Όταν λέμε ισόβια, όμως, πρέπει να εννοούμε ισόβια», υπογραμμίζει ο κ. Καμμένος στα parapolitika.gr και τονίζει:

«Πέραν τούτου ο Κουφοντίνας δεν έχει δείξει καμία μεταμέλεια για τα ειδεχθή εγκλήματά του. Έχει καταδικαστεί 11 φορές σε ισόβια και 20 χρόνια κάθειρξη. Μετά τα παραπάνω διαφωνώ με την λογική της χορήγησης της διήμερης άδειας. Το ίδιο Συμβούλιο πέρυσι είχε απορρίψει το αίτημά του με το σκεπτικό ότι είναι αμετανόητος. Θα έχει ενδιαφέρον κι εγώ προσωπικά θέλω πολύ να διαβάσω το νέο σκεπτικό στο οποίο βασίζεται η νέα του απόφαση».


Τι προβλέπει η 48ωρη άδεια του Δημήτρη Κουφουντίνα – Αυστηροί περιοριστικοί όροι
Στις 12.00 το μεσημέρι αναμένεται να λάβει 48ωρη άδεια, με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, ο καταδικασμένος σε 11φορές ισόβια κάθειρξη για τη δράση του στη τρομοκρατική οργάνωση «17Ν» Δημήτρης Κουφοντίνας.
Οι αυστηροί περιοριστικοί όροι επιβάλλουν την παρουσία του δύο φορές την ημέρα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου διαμονής του (Βαρνάβας Αττικής).
Η διήμερη άδεια, η πρώτη που εγκρίθηκε από το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού ύστερα από αλλεπάλληλες αιτήσεις, στηρίζεται στις προϋποθέσεις που θέτει παλαιός νόμος, ο οποίος ισχύει για τη χορήγηση αδειών σε κρατούμενους.
Στις προϋποθέσεις δεν περιλαμβάνεται η βαρύτητα των αδικημάτων που έχει διαπράξει ο κρατούμενος, αλλά η συμπεριφορά του εντός της φυλακής (πειθαρχικά κ.λπ.). Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που συναινεί και ο εισαγγελέας, επόπτης των φυλακών, ο οποίος έχει δικαίωμα να αρνηθεί, ανεξάρτητα από τη στάση των άλλων δυο μελών του συμβουλίου.
ΠΗΓΗ: altsantiri.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.