autostavropoulos.gr

12/04/2017 10:51:00 π.μ.
0

Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή αυτής της βιβλιοθήκης - μαμούθ, που καλύπτει πάνω από 33 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μπορεί να στεγάσει 1,2 εκατομμύρια βιβλία!

Μια παραδοσιακή φυτεία ρυζιού στην Κίνα, «γυρισμένη» τα έξω, μέσα. Έτσι ακριβώς είναι η βιβλιοθήκη που σχεδίασε το ολλανδικό γραφείο MVRDV στην κινεζική πόλη Τιαντζίν: ένα τετράγωνο κήριο το οποίο εσωκλείει μια σειρά από ομόκεντρα επίπεδα σαν αναβαθμίδες. Όπου οι αναβαθμίδες είναι οι διάδρομοι, όπως τους ξέρουμε, μιας συμβατικής βιβλιοθήκης ανάμεσα σε ράφια με βιβλία.



Στο κέντρο του χώρου, μια γιγάντια φωτεινή σφαίρα, που κάνει το κτήριο να μοιάζει με μάτι, στον περαστικό. Γι' αυτό και η Tianjin Binhai Library καθιερώθηκε στο Διαδίκτυο ως «Το Μάτι».



Σε ένα τέτοιο πρότζεκτ, που παραπέμπει σε επιστημονική φαντασία, δεν μπορεί να λείψουν και τα προβλήματα: στις αναβαθμίδες που είναι κοντά στην οροφή δεν υπάρχει πρόσβαση, άρα εκείνα τα «ράφια» δεν μπορούν να δεχθούν βιβλία. Είναι καλυμμένα με πλάκες αλουμινίου, επιχρωματισμένες ώστε να μοιάζουν με ράχες βιβλίων. Το ολλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο διευκρίνισε ότι μια τοπική ομάδα αποφάσισε να απαλείψει από το αρχικό σχέδιο τα δωμάτια πρόσβασης. «Ελπίζουμε ότι, στο μέλλον, το πλήρες όραμα της βιβλιοθήκης θα πάρει σάρκα και οστά» είπαν οι αρχιτέκτονες του MVRDV.



«"Το Μάτι" είναι το κέντρο της βιβλιοθήκης, δημιουργεί κενό μέσα στο κτήριο, και από τα ράφια των βιβλίων δίνει ένα περιβάλλον να κάτσεις, να διαβάσεις, να αράξεις, να σκαρφαλώσεις και να φτάσεις, να συμμετάσχεις στη γένεση ενός οργανικού κοινωνικού χώρου» τονίζει ο εκ των συνιδρυτών του αρχιτεκτονικού γραφείου, Winy Maas.


ΠΗΓΗ: Ζούγκλα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.