1/17/2018 03:06:00 μ.μ.
0

Στην τελική ευθεία για να βγουν στους δρόμους, βρίσκονται οι αγρότες της Ηλείας. Κλιμάκιο μετέβη χθες στη Λάρισα για να συμμετάσχει στη συνάντηση της γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, όπου αποφασίστηκε η διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στο περιθώριο της Agrotica, της αγροτικής έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες της Ηλείας θα δώσουν εκεί το «παρών» στις 3 Φεβρουαρίου, κορυφώνοντας τις κινητοποιήσεις τους που ξεκινούν νωρίτερα στο νομό.
agrotes larisa
Συγκεκριμένα τα μέλη της ΟΑΣΗ ετοιμάζονται για μπλόκα στο νομό, από τη Δευτέρα 22 έως την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, σε σημείο που δεν έχει αποφασιστεί για την ώρα. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν σε πολλές περιοχές του νομού, συσκέψεις αγροτοκτηνοτρόφων για να αποφασίσουν που θα στηθούν τα μπλόκα των φετινών κινητοποιήσεων.
Αν και από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων έχει δοθεί το σύνθημα για την έναρξη των κινητοποιήσεων, είναι άγνωστο ποια ακριβώς θα είναι η μορφή και η διάρκειά τους και πόσο θα «τραβήξουν» το σχοινί οι αγρότες, στην κόντρα με την κυβέρνηση που φέτος φαίνεται να φουντώνει αρκετά, με τα συσσωρευμένα προβλήματα και αιτήματα των τελευταίων ετών.
Τα αιτήματα των αγροτών
Τα αιτήματά μας είναι συγκεκριμένα, δίκαια κι αφορούν στην ίδια την επιβίωσή μας. Παλεύουμε για:
• Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών , ώστε ν’ αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού, του αίσχους των ανοιχτών τιμών και της εκτεταμένης απληρωσιάς των αγροτών από τους εμποροβιομήχανους.
• Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, όπως στους βιομήχανους, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.α.
• Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
• Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. . Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
• Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων.
• Να αναγνωριστούν οι ζημιές στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο που ο ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και να αποζημιωθούν, εξόφληση των αποζημιώσεων που είναι σε εκκρεμότητα. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

ΠΗΓΗ: dete.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.