3/19/2018 08:31:00 μ.μ.
0

Π. Νίκας: Σε μια περίοδο, κατά την οποία η επιθετικότητα της Τουρκίας δεν έχει προηγούμενο «έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ξαναθυμηθούμε την ιστορία μας, τους αγώνες μας, τις προσπάθειες των προγόνων μας» για την Ελευθερία.

Ο Π. Νίκας τόνισε ότι «το 1821 είναι το σπουδαιότερο γεγονός της ιστορίας μας στα νεότερα χρόνια και ο Δήμος Καλαμάτας, μαζί με τις Τοπικές Κοινότητες, τους φορείς, τα Νομικά του Πρόσωπα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να γιορτάσουμε την Απελευθέρωση της πόλης και την 25η Μαρτίου με τον τρόπο, ο οποίος ταιριάζει στα γεγονότα».

Ο Δήμαρχος απηύθυνε ευχαριστίες προς «τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρώτα από όλα, ο οποίος θα έλθει και πάλι στην Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου για να λαμπρύνει με την παρουσία του τις εκδηλώσεις, οι οποίες θα είναι αναβαθμισμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια». Επίσης, ευχαρίστησε «τους φορείς, οι οποίοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις και είναι αυτές πάρα πολλές, τη Δημοτική Κοινότητα Βέργας, τις Τοπικές Κοινότητες της περιοχής Αλαγονίας, την Τοπική Κοινότητα Ελαιοχωρίου και άλλες Τοπικές Κοινότητες, που θα στείλουν σχήματα καλλιτεχνικά στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου».

Στην παρέλαση, η οποία θα ακολουθήσει την Αναπαράσταση απελευθέρωσης της Καλαμάτας, θα λάβουν μέρος οι τρεις Φιλαρμονικές που πλέον έχει η πόλη, δηλαδή η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, η Μπαντίνα της Δημοτικής Φιλαρμονικής και η Φιλαρμονική του Μουσικού Σχολείου.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι στις 18:00 της Παρασκευής 23 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει την έκθεση ομοιωμάτων πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής του Παναγιώτη Σοφικίτη, στο Μέγαρο Χορού. Αμέσως μετά, θα μεταβεί στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, όπου θα κηρύξει τη λήξη των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο πολιτιστικής συνεργασίας με τη Γαλλία.

Το βράδυ της 23ης Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με την Αρετή Κετιμέ στο Μέγαρο Χορού, με συμβολικό εισιτήριο, όπως ανέφερε ο Π. Νίκας, που ζήτησε από τους συντελεστές των εκδηλώσεων να κάνουν «ό,τι είναι δυνατόν και για να εμψυχώσουμε τον κόσμο αλλά και για να εκφράσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα εκείνη την εποχή».

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι το Σάββατο 24 Μαρτίου, η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη της εκδήλωση για την Εθνική Εορτή στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Τέλος, τόνισε την αξία της ενότητας, ζητώντας «να θυμηθούμε τι κερδίσαμε μονιασμένοι και τι χάσαμε όταν ήμασταν διχασμένοι».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της επετείου της 23ης Μαρτίου 1821, καθώς και της 25ης Μαρτίου έχει ως εξής:

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Καλαμάτα - Πλατεία 23ης Μαρτίου

Ώρα 15.00 Παράταξη των Σηµαιών των σχολείων της πόλης προ του Ηρώου
Ώρα 15.15 Πέρας προσελεύσεως των επισήµων στο Ηρώο
Ώρα 15.20 Tερµατισµός του ∆ρόµου Θυσίας
Ώρα 15.25
 Άφιξη του σκυταλοδρόµου που µεταφέρει τη Φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς.
 Άφιξη στην Πλατεία 23ης Μαρτίου της Σηµαίας της Επανάστασης
 Αφή του βωµού και έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης
Ώρα 15.35 Προσέλευση της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου
Ώρα 15.40 ∆οξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόµου
Ώρα 16.00 Τρισάγιο στη µνήµη των Ηρώων του Εικοσιένα στο Ηρώο
- Πανηγυρικός της ηµέρας από τον δρ. Βασίλειο Χαντζή, Γενικό Γραμματέα Δήμου Καλαμάτας
- Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συµµετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαµάτα
- Κατάθεση στεφάνου από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο
- Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη µνήµη των Ηρώων του 1821
- Ανάκρουση του Εθνικού Ύµνου.
Ώρα 16.20 Aναπαράσταση της κατάληψης της Kαλαµάτας
Συμμετέχουν:
Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Ομάδα Νέων «H Δημιoβίτισσα», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», Πολιτιστικός Σύλλογος Λαιΐκων «Η Πρωτοπορία», Σύλλογος «Οι φίλοι της παράδοσης», Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφειείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Χορευτικός Όμιλος Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας - Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας, 21o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Βέργας, Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας, Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας
Αφηγητής: Δημήτριος Hλιόπουλος

Συμμετέχουν επίσης: Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας (μπάντα και μπαντίνα), Φιλαρμονική Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας.
Ώρα 17.00 Παρέλαση µαθητών σχολείων, Oπλαρχηγών και Mπουλουκιών
Ώρα 17.30 Ιστορικό ∆ηµαρχείο Καλαµάτας
- Απονοµή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο ∆ρόµο Θυσίας

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, φουαγιέ
18.00 Εγκαίνια Έκθεσης από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, με τίτλο: «Σαν καλοτάξιδο σκαρί...» του Παναγιώτη Σοφικίτη
Ομοιώματα πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής
Διοργάνωση: Δήμος Καλαμάτας & Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Διάρκεια εγκαινίων: 30΄ / Διάρκεια έκθεσης: από 23 Μαρτίου έως 19 Μαΐου

Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, Κεντρική Σκηνή
20.30 Συναυλία - αφιέρωμα στα τραγούδια του Αγώνα της Καλαμάτας
Με την Αρετή Κετιμέ, Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης
Παίζουν: Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο), Μανώλης Κόττορος (βιολί – τραγούδι), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο – τραγούδι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Γιώργος Αγγελόπουλος (τραγούδι)
Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Διάρκεια εκδήλωσης 70΄

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

20.30 Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Εορταστική συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας με τίτλο «Συμφωνία της Λεβεντιάς».
Θα παρουσιασθούν έργα από τη Συμφωνία αρ. 2 «Ελλάς» του Δανού συνθέτη Rudolph Simonsen (1η πανελλήνια παρουσίαση), από τη Συμφωνία αρ. 1 Μανώλη Καλομοίρη σε ντο ελάσσονα «της λεβεντιάς», τα Επιφάνια-Αβέρωφ σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και παραδοσιακά, που αναφέρονται στην περιοχή μας.
Ο Καθηγητής – Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Αρχαίου Κόσμου στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αθανάσιος Ευσταθίου θα μιλήσει για την παιδεία των Ελλήνων κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821.

Τραγουδούν: Αντώνης Αγγελόπουλος (αντιστράτηγος ε.α.), Γιάννης Θωμόπουλος. Συμμετέχουν 30μελής χορωδία και παραδοσιακή ορχήστρα.
Προετοιμασία χορωδίας: Σοφία Τσόγκα
Μουσική διεύθυνση: Κώστας Νικολέας

Διάρκεια εκδήλωσης 90΄


ΠΗΓΗ: pna.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.