3/24/2018 10:43:00 π.μ.
0

Με επετειακές εκδηλώσεις σήμερα Σάββατο 24 Μαρτίου στην Κυπαρισσία, έδρα του Δήμου Τριφυλίας, τιμάται η απελευθέρωση της πόλης από τον τούρκικο ζυγό στις 26 Μαρτίου 1821 και η συμμετοχή της Τριφυλίας στην Επανάσταση του ’21.

Μεταξύ των σημαντικότερων οπλαρχηγών (καπεταναίων) των επαρχιών (σ.σ. καζάδων κατά την περίοδο της Οθωμανοκρατίας) της Πελοποννήσου ήταν, όπως αναφέρονται σε ιστορικές πηγές, από την επαρχία Αρκαδιάς (Τριφυλίας) οι: αδελφοί Μέλιοι, Γιαννάκης, Κωνσταντής και Δημήτριος, Παναγιώτης Ντούφας, Γεώργιος Συράκος, Μήτρος Αναστασόπουλος, Γιαννάκης Γκρίτζαλης, Αθανάσιος Γρηγοριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Νικόλαος Πονηρόπουλος, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία), Οικονόμος Παπατσώρης και τα παιδιά του, Αδάμ και Αναγνώστης, Δημήτριος Σελέτος (Αρκαδιά, Τριφυλία), Αναγνώστης Τσοχαντάρης, Χριστόφορος Ζαχαριάδης, από Αρκαδιά (Κυπαρισσία). Επίσης, Χαράλαμπος Αλεβιζόπουλος, Γεώργιος Γρηγοριάδης (Κυπαρισσία), Χριστόφορος Ζαχαριάδης (Αρκαδιά Τριφυλίας), αδελφοί Ιωάννης, Αθανάσιος και Κωνσταντίνος Κυριακού (Αρκαδιά Τριφυλίας), Μηχανίδης, Παναγιώτης Ντούφας, Αναστάστης Γυφτάκης (από το Ραφτόπουλο).

Εμβληματικές μορφές του αγώνα υπήρξαν ο μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως Γερμανός Ζαφειρόπουλος και ο πρωτοσύγκελος Αμβρόσιος Φραντζής, μέλη της Φιλικής Εταιρείας.

Με τις επετειακές εκδηλώσεις στην Κυπαρισσία και την αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς διατηρείται ζωντανή η ιστορική μνήμη και αυτές αποτελούν ελάχιστη αναγνώριση και φόρο τιμής στους Κυπαρίσσιους και Τριφύλιους αγωνιστές της Επανάστασης του ’21.

Σήμερα Σάββατο, στις 5.15 μ.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον της Πάνω Πόλης Κυπαρισσίας (Αρκαδιάς) και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από επισήμους, εκπροσώπους Σ.Α., σχολεία, αθλητικά και πολιτιστικά σωματεία.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί από μαθητές σχολείων της πόλης και ακολούθως θα γίνει αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς στις 26 Μαρτίου 1821, με τη συμμετοχή συλλόγων της Τριφυλίας.


Του Ηλία Γιαννόπουλου
ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.