3/03/2018 12:40:00 μ.μ.
0


Με αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από την εκτέλεση του αγωνιστή της  ειρήνης Νίκου Νικηφορίδη, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης από την Καβάλα, όπου εγκαινίασε χθες το βράδυ την Έκθεση «Δρόμοι επιβίωσης», δήλωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι συμβολική όταν μιλάμε για ειρήνη. Ο Νικηφορίδης ήταν 22 ετών όταν εκτελέστηκε πριν από 65 χρόνια, μετά τον πόλεμο, με μόνο αδίκημα το οποίο του προσήψαν επισήμως, ότι προπαγάνδιζε και μοίραζε φυλλάδια με την έκκληση της Στοκχόλμης για να σταματήσουν οι πυρηνικοί εξοπλισμοί του 1951-52. Τότε, δηλαδή, που για πρώτη φορά ο πυρηνικός όλεθρος μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου φαινόταν ως φάσμα σε όλον τον κόσμο. Την έκκληση  της Στοκχόλμης μοίραζε ο Νικηφορίδης και εκτελέστηκε για αυτόν τον λόγο.

Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε ποτέ τέτοιες στιγμές, τέτοιους διχασμούς. Δεν πρέπει οι κοινωνίες να αργοπεθαίνουν μέσα στην άγνοιά τους. Δεν πρέπει οι κοινωνίες να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι είναι κάτι φυσιολογικό να υπάρχει πόλεμος, να υπάρχει υπανάπτυξη, να υπάρχει ανισότητα.

Στη Βουλή των Ελλήνων πιστεύουμε ότι αυτές οι Εκθέσεις είναι ένα σοβαρό ερέθισμα  για να σκεφθούμε όλοι μας και συλλογικά να ανασυστήσουμε τη μεγάλη ιστορική μνήμη αυτού του λαού».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.