3/15/2018 12:56:00 μ.μ.
0

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι γυναίκες βιώνουν μια σημαντική έκπτωση της σεξουαλικής τους λειτουργίας περίπου 20 μήνες πριν κι ένα χρόνο μετά την τελευταία τους περίοδο. Η έκπτωση αυτή μάλιστα συνεχίζεται με βραδύτερο ρυθμό και για την επόμενη πενταετία. Μελέτη επίσης βρήκε ότι διάφοροι παράγοντες που συχνά συνυπάρχουν με την εμμηνόπαυση έχουν λιγότερο άμεση επίδραση στην έκπτωση της σεξουαλικής λειτουργίας από την ίδια την εμμηνόπαυση.

Η σεξουαλική λειτουργία των γυναικών φθίνει με την ηλικία και υπάρχει έντονος επιστημονικός διάλογος αναφορικά με το σε ποιό βαθμό αυτό οφείλεται στην εμμηνόπαυση, στη γήρανση ή σε άλλους σωματικούς, ψυχολογικούς ή κοινωνικούς παράγοντες. Τα ευρήματα της νέας αυτής μελέτης υποστηρίζουν ότι η εμμηνόπαυση έχει αρνητική επίπτωση στη σεξουαλική λειτουργία πολλών γυναικών. Επιπρόσθετα οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε ολική υστερεκτομή πριν από την εμμηνόπαυση, δεν είχαν έκπτωση της σεξουαλικής λειτουργίας αμέσως πριν, αλλά αμέσως μετά την επέμβαση και για τα επόμενα 5 χρόνια.

Για το σκοπό της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα μιας μεγάλης ερευνάς σχετικά με τη γυναικεία υγεία, η οποία ξεκίνησε το 1996. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα 1390 γυναικών ηλικίας 42-52 οι οποίες είχαν γνωστή ημερομηνία τελευταίας περιόδου κατά τη διάρκεια της μελέτης και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με διάφορους τομείς της σεξουαλικής λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων της επιθυμίας, της διέγερσης της ικανοποίησης και του πόνου. Επτά φορές μέσα στο συνολικό διάστημα της μελέτης, οι ερευνητές παρακολουθήσαν τις αλλαγές στη βαθμολογία του ερωτηματολογίου τόσο στις γυναίκες που είχαν φυσιολογική μετάβαση στην εμμηνόπαυση όσο και σε αυτές που υποβλήθηκαν σε υστερεκτομή.

Η σεξουαλική λειτουργία βρέθηκε ότι είναι σημαντικό κομμάτι στη ζωή των γυναικών. Κατά την εισαγωγή στη μελέτη, πάνω από το 75% των γυναικών μέσης ηλικίας ανέφεραν ότι το σεξ είναι από αρκετά έως εξαιρετικά σημαντικό γι’ αυτές. Οι επαγγελματίες υγείας λοιπόν είναι σημαντικό να κατανοήσουν όλους τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική εμπειρία της γυναίκας σε σχέση τόσο με τη φυσιολογική μετάβαση στην εμμηνόπαυση όσο και με την υποβολή σε υστερεκτομή. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι τα ευρήματα τους συμβάλλουν σε μια καλύτερη κατανόηση.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


Πηγή: zougla.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.