3/23/2018 11:58:00 π.μ.
0

Λαμπρές εκδηλώσεις στο Δήμο Καλαμάτας για την επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Μαρτίου 1821, καθώς και σε ανάμνηση της Εθνεγερσίας του 1821, που μέσα από ποταμούς ελληνικού αίματος απέδωσε στο Έθνος μας την Ελευθερία.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ  
Καλαμάτα - Πλατεία 23ης Μαρτίου
Ώρα 15.00 Παράταξη των σημαιών των σχολείων της πόλης προ του Ηρώου
Ώρα 15.15 Πέρας προσελεύσεως των επισήμων στο Ηρώο
Ώρα 15.20 Tερματισμός του ∆ρόμου Θυσίας
Ώρα 15.25
•Άφιξη του σκυταλοδρόμου που μεταφέρει τη Φλόγα από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς
•Άφιξη στην πλατεία 23ης Μαρτίου της σημαίας της Επανάστασης
•Αφή του βωμού και έπαρση της σημαίας της Επανάστασης
Ώρα 15.35 Προσέλευση Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου
Ώρα 15.40 Δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου
Ώρα 16.00 Τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του Εικοσιένα στο Ηρώο
-Πανηγυρικός της ημέρας από το δρα Βασίλειο Χαντζή, γενικό γραμματέα Δήμου Καλαμάτας
-Προσκλητήριο οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα
-Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο
-Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Ηρώων του 1821
-Ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Ώρα 16.20 Αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας
Συμμετέχουν: Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Ομάδα Νέων «H Δημιoβίτισσα», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», Πολιτιστικός Σύλλογος Λαιΐκων «Η Πρωτοπορία», Σύλλογος «Οι φίλοι της παράδοσης», Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφειείς», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Χορευτικός Όμιλος Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας - Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χώρας, 21o Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Βέργας, Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας, Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας
Αφηγητής: Δημήτριος Hλιόπουλος

ΤΡΕΙΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ
Συμμετέχουν επίσης: Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας (μπάντα και μπαντίνα), Φιλαρμονική Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μεσσηνίας.
Ώρα 17.00 Παρέλαση μαθητών σχολείων, Οπλαρχηγών και Μπουλουκιών
Ώρα 17.30 Ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας
-Απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
Για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων σήμερα θα ισχύσει διακοπή της κυκλοφορίας και στάθμευσης παντός είδους οχημάτων και από τις δύο κατευθύνσεις στις εξής οδούς:
•Σταδίου (από την οδό Φαρών έως την πλατεία 23ης Μαρτίου)
•Υπαπαντής (από τη Φιλαρμονική έως την πλατεία 23ης Μαρτίου)
•Αγίου Νικολάου (από τον Άγιο Νικόλαο έως την πλατεία 23ης Μαρτίου)
•Αναγνωσταρά (από την οδό Νικηταρά έως την πλατεία 23ης Μαρτίου).
Επίσης, θα επιβληθεί διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων στην οδό Μητροπολίτου Μελετίου (από Φαρών έως Υπαπαντής). Οι ανωτέρω ρυθμίσεις θα βρίσκονται σε ισχύ από 12.30 μ.μ. και έως το πέρας των εκδηλώσεων.

ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, φουαγιέ
18.00 Εγκαίνια έκθεσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ροκόπιο Παυλόπουλο, με τίτλο «Σαν καλοτάξιδο σκαρί...» του Παναγιώτη Σοφικίτη
Ομοιώματα πλοίων ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής
Διοργάνωση: Δήμος Καλαμάτας & Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Διάρκεια εγκαινίων: 30΄/ Διάρκεια έκθεσης: από 23 Μαρτίου έως 19 Μαΐου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΚΕΤΙΜΕ
Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, Κεντρική Σκηνή
20.30 Συναυλία - αφιέρωμα στα τραγούδια του Αγώνα της Καλαμάτας με την Αρετή Κετιμέ
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης
Παίζουν: Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο), Μανώλης Κόττορος (βιολί – τραγούδι), Κώστας Φιλιππίδης (λαούτο – τραγούδι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά), Γιώργος Αγγελόπουλος (τραγούδι)
Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας
Διάρκεια εκδήλωσης 70΄

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 
Εορταστική συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας με τίτλο «Συμφωνία της Λεβεντιάς», θα δοθεί στις 8.30 το βράδυ στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Θα παρουσιασθούν έργα από τη Συμφωνία αρ. 2 «Ελλάς» του Δανού συνθέτη Rudolph Simonsen (1η πανελλήνια παρουσίαση), από τη Συμφωνία αρ. 1 Μανώλη Καλομοίρη σε ντο ελάσσονα «της λεβεντιάς», τα Επιφάνια-Αβέρωφ σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, μουσική Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και παραδοσιακά, που αναφέρονται στην περιοχή μας.
Ο καθηγητής – διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Αρχαίου Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αθανάσιος Ευσταθίου θα μιλήσει για την παιδεία των Ελλήνων κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821.
Τραγουδούν: Αντώνης Αγγελόπουλος (αντιστράτηγος ε.α.), Γιάννης Θωμόπουλος. Συμμετέχουν 30μελής χορωδία και παραδοσιακή ορχήστρα. Προετοιμασία χορωδίας: Σοφία Τσόγκα. Μουσική διεύθυνση: Κώστας Νικολέας. Διάρκεια εκδήλωσης 90΄

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ
Την Κυριακή 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα εκδηλώσεις με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Εθνεγερσίας του 1821.
Αποκορύφωμα αυτών θα είναι η παρέλαση επί της οδού Αριστομένους, με ώρα έναρξης στις 11.00.
Εκδηλώσεις, όμως, θα πραγματοποιηθούν και στα κέντρα των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καλαμάτας, δηλαδή στη Θουρία, τα Αρφαρά και τον Άρι.

ΣΤΗ ΘΟΥΡΙΑ
Στη Θουρία, στις 10:30, θα γίνει επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των σχολείων της Τοπικής Κοινότητας, καθώς και μελών του Μορφωτικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Θουρίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμφείας «Οι Αμφειείς».
Στη συνέχεια θα τελεσθεί τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Ηρώων.
Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από τη Σταυρούλα Ρουσοπούλου, μαθήτρια της Β΄ Τάξης του Λυκείου Θουρίας. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές
Στη συνέχεια, το Χορευτικό Τμήμα του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Θουρίας θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς. Η εορτή θα κλείσει με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Μετά το πέρας της εορτής θα προσφερθούν γλυκά και αναψυκτικά στους παρευρισκόμενους, στην κεντρική πλατεία της Θουρίας.

ΣΤΑ ΑΡΦΑΡΑ
Στα Αρφαρά, στις 7.00, θα σημάνουν οι καμπάνες της Εκκλησίας. Στις 9.15, προσέλευση των μαθητών και μαθητριών των σχολείων στην Εκκλησία. Στις 9.30, θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, παρουσία των Τοπικών Αρχών, σχολείων και κατοίκων.
Θα εκφωνηθεί μέσα στην Εκκλησία ο πανηγυρικός της ημέρας από τον καθηγητή του Γυμνασίου Αρφαρών Παναγιώτη Μπένο. Ακολούθως, θα γίνει παρέλαση των μαθητών των σχολείων στο χώρο των επισήμων μπροστά από το κατάστημα Κατσαμπάνη.
Στη συνέχεια, στη νέα πλατεία, μετά την προσφώνηση της υπευθύνου της Δημοτικής Ενότητας Αναστασίας Μπελογιάννη, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών. Θα γίνει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές, θα παρουσιαστεί δρώμενο (αναπαράσταση Επανάστασης 1821) από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρφαρών, κατόπιν θα δοθούν ολιγόλεπτοι εθνικοί χοροί από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Δημοτικού- Γυμνασίου – Λυκείου και από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου. Θα ακολουθήσει ο Εθνικός Ύμνος.

ΣΤΟΝ ΑΡΙ
Εν όψει του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, μεγάλης γιορτής του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης, το πρόγραμμα εορτασμού στη Δημοτική Ενότητα Άριος έχει ως ακολούθως:
Το πρωί θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της Εκκλησίας και από τη μεγαφωνική του γραφείου της Δημοτικής Ενότητας θα ακούγονται Θούρια και Εμβατήρια.
Περί τις 9.30 π.μ., μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στην Εκκλησία θα γίνει δοξολογία. Μετά το πέρας της επίσημης δοξολογίας θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων στο ηρώον των πεσόντων, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και θα ακολουθήσει ο Εθνικός Ύμνος.
Αμέσως, θα επακολουθήσει στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Άριος παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από το δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου Άριος, Μιχάλη Βλάχο. Θα ακολουθήσουν ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Άριος, καθώς και παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές. Μετά το πέρας της εορτής θα πραγματοποιηθεί μικρή δεξίωση σε καφενείο της πλατείας Άριος.


ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.