4/15/2018 03:36:00 μ.μ.
0

Σοκάρουν διαχρονικά τα περιστατικά κακοποιήσεων ζώων στη χώρα μας, με τα πρόσφατα ντροπιαστικά για την παιδεία και τον πολιτισμό μας κρούσματα να έχουν ευαισθητοποιήσει ευτυχώς περισσότερο τόσο την κοινή γνώμη, όσο και τις Αρχές, οι οποίες πλέον αναλαμβάνουν με σοβαρότητα τη διαλεύκανση τέτοιων περιστατικών, αλλά και καταδίκης των δραστών. Τα περιστατικά αυτά μετρώνται σε χιλιάδες κάθε χρόνο σε όλη την επικράτεια, αλλά και τα πρόστιμα που καταβάλλουν οι δράστες σε εκατομμύρια! Επίσης, μόνο το 2017 οι αστυνομικοί συνέλαβαν 378 άτομα για τέτοιου είδους αδίκημα.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ στο «Έθνος της Κυριακής», το 2017 έγιναν συνολικά 2.973 καταγγελίες σε αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας. Για τις 1.531 σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες σε 378 άτομα. Κατά το ίδιο έτος βεβαιώθηκαν σε όλη την ελληνική επικράτεια 2.015 διοικητικά πρόστιμα με τις «ποινές» αθροιστικά να φτάνουν το χρηματικό ποσό των 2.671.900 ευρώ.

Το 2016 οι καταγγελίες ανέρχονταν στις 2.751, οι δικογραφίες στις 1.298, οι συλλήψεις στις 197 και τα πρόστιμα στα 1.435 ή αλλιώς στο συνολικό ποσό των 1.970.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2017 από τα πρόστιμα που επεβλήθησαν τα 70 σχετίζονταν με θανάτωση, κακοποίηση, βασανισμό και οποιαδήποτε πράξη βίας κατά ζώου (σ.σ.: Το 2016 ήταν 52).Τι προβλέπει ο Νόμος
Βάσει νόμου για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό κακοποίησης το πρόστιμο που καλείται να καταβάλει ο δράστης είναι 30.000 ευρώ. Κατά το ίδιο έτος, εννέα είχαν να κάνουν με τραυματισμό ζώου, 14 με εγκατάλειψη ή αποφυγή στείρωσης και σε 350 περιστατικά βρέθηκε ότι οι ιδιοκτήτες δεν τηρούσαν τους κανόνες ευζωίας ή δεν είχαν προχωρήσει στις απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις των ζώων τους.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις η χρηματική ποινή είναι 300 ευρώ ανά περιστατικό. Το ίδιο ισχύει και για την παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης ή δήλωσης απώλειας του ζώου συντροφιάς και την μη τήρηση κανόνων για ασφαλή περίπατο ή πρόκληση ζημιάς από σκύλο. Στην πρώτη περίπτωση το 2017 βεβαιώθηκαν 610 πρόστιμα και στη δεύτερη 189. Το ποσό των 300 ευρώ ανά ζώο κλήθηκαν να πληρώσουν, επίσης, 200 ιδιοκτήτες που βρέθηκε ότι δεν τηρούσαν τις διατάξεις περί κοινής ησυχίας και άλλοι 88 οι οποίοι είχαν τα ζώα τους σε κοινόχρηστο χώρο ή κήπο πολυκατοικίας.

​Η άνοδος στα επιβληθέντα διοικητικά πρόστιμα από αστυνομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα όχι μόνο της επαγρύπνησης των πολιτών, αλλά και της ειδικής εκπαίδευσης που έλαβαν τον περασμένο Σεπτέμβριο περίπου 200 αστυνομικοί. Οι ένστολοι συμμετείχαν σε σεμινάρια που έγιναν από Αμερικανούς αξιωματικούς και εισαγγελείς αναφορικά με τη διασύνδεση της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία, καθώς και με άλλες μορφές εγκληματικότητας.ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΒΑΣΕΙ ΝΟΜΟΥ 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του ν. 4235/2014
300 ευρώ

Παράλειψη προσκόμισης στον οικείο Δήμο του αντιγράφου του Πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, Παράλειψη εμπρόθεσμης σήμανσης και καταγραφής ή δήλωσης της απώλειας του ζώου συντροφιάς, Παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας ή κτηνιατρικής εξέτασης, Μη κατοχή διαβατηρίου/βιβλιαρίου υγείας, Εγκατάλειψη και αποφυγή στείρωσης, Παράλειψη τήρησης των κανόνων για τον ασφαλή περίπατο του σκύλου, ή πρόκληση ζημιάς από σκύλο, Εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου από τροχαίο ατύχημα.

100 ευρώ

Μη τοποθέτηση της μεταλλικής κονκάρδας ή παράλειψη άμεσου καθαρισμού του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου.

1.000 ευρώ

Πώληση ζώου συντροφιάς με ηλικία μικρότερη των 8 εβδομάδων

5.000 ευρώ

Διοργάνωση έκθεσης με ζώα συντροφιάς χωρίς άδεια. (5.000 Ευρώ ανά ημέρα εκδήλωσης)

30.000 ευρώ

Κακοποίηση, βασανισμός, πώληση, εμπορία και παρουσίαση-διακίνηση μέσω Διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή την σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. (30.000 Ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό).


Πηγή: Έθνος της Κυριακής
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.