4/16/2018 06:46:00 π.μ.
0

Αγίες Ειρήνη, Αγάπη και Χιονία

Η Ειρήνη, η Αγάπη και η Χιονία ήταν αδεφές και κατάγονταν από τη Θεσσαλονίκη. Επειδή αρνήθηκαν να αποκηρύξουν τη χριστιανική τους πίστη, μαρτύρησαν στις αρχές του 4ου αιώνα, κατά τους διωγμούς του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού.

Η μνήμη τους τιμάται από την Εκκλησία στις 16 Απριλίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν τα ονόματα Ειρήνη, Αγάπη και Χιονία.

Απολυτίκιο

Ως αυτάδελφοι Κόραι και ουρανόφρονες, προς ευσέβειας αγώνας ομονοούσαι καλώς, τον αρχέκακον εχθρόν κατεπαλαίσατε, Χιονὶα η σεμνή, συν Αγάπη τη κλυτή, Ειρήνη η πανολβία. Και νυν Χριστόν δυσωπείτε, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών. Άγιος Λεωνίδης και οι συν αυτώ επτά γυναίκες μάρτυρες

Ο Λεωνίδης καταγόταν από την Τροιζήνα και ήταν πνευματικός πατέρας των επτά γυναικών, που μαρτύρησαν μαζί του το Πάσχα του έτους 250 στην Κόρινθο, κατά τον διωγμό του Ρωμαίου αυτοκράτορα Δεκίου (249-251), επειδή αρνήθηκαν να αποκηρύξουν τη χριστιανική τους πίστη. Τα ονόματά τους: Βασίλισσα, Γαληνή ή Γαλήνη, Θεοδώρα, Καλλίς, Νίκη, Νουνεχία και Χαρίεσσα ή Χάρισσα.

Η μνήμη τους τιμάται από την Εκκλησία στις 16 Απριλίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Λεωνίδας (δωρικός τύπος του Λωνίδης), Βασίλισσα, Γαλήνη, Καλλίδα, Νίκη και Χαρίσσα.


ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.