4/18/2018 12:36:00 μ.μ.
0

Έργα προστασίας των σπηλαίων Διρού αναλαμβάνουν τα αρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνουν οι υπουργοί Πολιτισμού, Εργασίας και Τουρισμού σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λακωνίας Σταυρου Αραχωβίτη και άλλων 24 συναδέλφων του.

Ειδικότερα, όπως ενημερώνει ο βουλευτής, στο σχετικό έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού επισημαίνεται ότι “η εντατική χρήση της Βλυχάδας ως επισκέψιμου σπηλαίου, επί μισό αιώνα, έχει επιφέρει σοβαρές βλάβες, με κυριότερη την υπερβολική ανάπτυξη της επιλιθικής χλωρίδας, γεγονός που καθιστά προφανή την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των σπηλαίων. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο προχωρά στον καθαρισμό της Βλυχάδας, ο οποίος θα υλοποιηθεί από την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, και προβλέπει καθαρισμό της υπάρχουσας φωτοσυνθετικής μικροχλωρίδας και μια σειρά μέτρων για την αποφυγή της εκ νέου δημιουργίας της, τα οποία θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ Α.Ε. (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) και περιλαμβάνουν:

α) Αντικατάσταση του ήδη υπάρχοντος φωτισμού με ειδικούς λαμπτήρες τύπου LED χαμηλής ισχύος. β) Χωρισμό του σπηλαίου σε τμήματα και τοποθέτηση φωτοκυττάρων διακοπής φωτισμού ανάδειξης. γ) Εγκατάσταση μόνιμων συστημάτων διαρκούς αυτόματης καταγραφής και παρακολούθησης των κλιματικών παραμέτρων, τα οποία θα ελέγχουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την μεταβολή τους. δ) Αντικατάσταση των θυρών εισόδου και εξόδου του σπηλαίου με διπλές συμπαγείς αδιαπέραστες από το φως θύρες που θα περιορίζουν και τα δημιουργούμενα ρεύματα αέρα. ε) Τοποθέτηση αντιμικροβιακού τάπητα στην είσοδο του σπηλαίου για τον περιορισμό μεταφοράς μικροοργανισμών από τους επισκέπτες, και στ) Καθορισμό του αριθμού των επισκεπτών που εισέρχονται ανά ομάδες στο σπήλαιο για την ελάχιστη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τις εκπνοές”.

Η ΑΛΕΠΟΤΡΥΠΑ

Εξ άλλου, το ίδιο υπουργείο σε ό,τι αφορά το σπήλαιο Αλεπότρυπα δηλώνει ότι “οι εργασίες ανάδειξης έχουν ολοκληρωθεί και το μνημείο είναι έτοιμο για να λειτουργήσει ως επισκέψιμο. Επισημαίνει ωστόσο τις διαδικασίες που είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση των έργων.

Ειδικότερα: α) Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ανέγερση του μουσείου, μπροστά από την είσοδο του σπηλαίου, προκειμένου οι επισκέπτες του να μη διέρχονται μέσα από τις εν εξελίξει οικοδομικές εργασίες. β) Δεδομένου ότι το σπήλαιο δεν διαθέτει χωριστούς χώρους υγιεινής, αλλά οι επισκέπτες του θα κάνουν χρήση εκείνων του συνόλου των εγκαταστάσεων, η ολοκλήρωσή τους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του σπηλαίου. γ) Τέλος, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγκατάσταση της προβλεπόμενης κεντρικής ηλεκτρογεννήτριας και η σύνδεση με αυτή της εγκατάστασης φωτισμού του σπηλαίου, ώστε να διασφαλίζεται ο αδιάκοπος φωτισμός αυτού σε περίπτωση διακοπής της παροχής ρεύματος (όπως συχνά συμβαίνει στην περιοχή)”.

Τέλος, με τη σειρά του, το υπουργείο Εργασίας -όπως ενημερώνει ο Λάκωνας βουλευτής- “υπογραμμίζει την ευθύνη του εργοδότη (ΕΤΑΔ) σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων ως προς όλες τις πτυχές της εργασίας τους”, ενώ το υπουργείο Τουρισμού επισημαίνει ότι “η αρμοδιότητα για τον εκσυγχρονισμό των σπηλαίων εμπίπτει στην ΕΤΑΔ Α.Ε., μολονότι η αξιοποίηση και ανάδειξη του φυσικού πλούτου βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου”.


ΠΗΓΗ: eleftheriaonline.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.