5/27/2018 01:00:00 μ.μ.
0


Πρεμιέρα του έργου του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Στάθη Τσολάκη, για την ενίσχυση του Σωματείου γονέων & συγγενών παιδιών με αυτισμό και Asperger Κορινθίας.

Ο Ζωρζ Νταντέν του Μολιέρου, είναι το λιγότερο παιγμένο έργο του μεγάλου Κωμωδιογράφου. Όχι γιατί υστερεί σε θεατρική αξία, αλλά ίσως γιατί από πολλούς, έχει καταταχθεί στα έργα που απλά πραγματεύονται τη συζυγική απιστία και τη ζήλεια. Σε ένα πρώτο επίπεδο ανάλυσης, αυτό είναι το θέμα που επιτρέπει στο δημιουργό να ξετυλίξει το κουβάρι της ιστορίας.

Σ` ένα δεύτερο επίπεδο, το έργο αυτό είναι το πιο σκληρό και ταξικό έργο του Μολιέρου που θίγει ένα διαχρονικό θέμα στην ανθρώπινη ιστορία: «ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ».  Όποιος κατέχει πλούτο και εξουσία, κινεί τα νήματα και επηρεάζει – καθορίζει τις ζωές των άλλων.

Το χαρακτηριστικό που ορίζει τη διαφορά του έργου από τα πιο παλιά θεατρικά είδη, είναι πως τα πρόσωπα, είναι φορείς ταξικής συμπεριφοράς και πράττουν ανάλογα με την κοινωνική τους θέση σε ένα συνεχώς κλιμακούμενο, παιχνίδι ρόλων.

Τι καθιστά όμως τον Ζωρζ Νταντέν, υψηλή κωμωδία; Σ` αυτό το έργο, έχουμε να κάνουμε με τύπους, παρά με χαρακτήρες. Ο Ζηλιάρης, η Πεθερά, ο Όμορφος Ευγενής, ο Πεθερός. Αυτά τα πρόσωπα, είναι φορείς ταξικής συμπεριφοράς. Η εξαπάτηση και η εκμετάλλευση, είναι οι ψυχολογικές καταστάσεις που βιώνει ο ήρωας του έργου.

Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου 

Σήμερα Κυριακή 27 Μαΐου 2018 ώρα: 21.15 

Προαιρετική εισφορά στο σωματείο: 3 ευρώ


ΠΗΓΗ: Corinthia.Events


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.