5/17/2018 11:53:00 μ.μ.
0

Το περίπτερο 2 της ΔΕΘ-Helexpo όπου φιλοξενείται από τις 28 Απριλίου η έκθεση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη» επισκέφτηκε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Βουλής σε δήλωσή του, τόνισε ότι η επίσκεψη του γίνεται και επ’ ευκαιρία της 19ης του Μαΐου, ημέρα κατά  την οποία η Βουλή κάθε χρόνο τιμάει την μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων. «Πρόκειται για εξαιρετική δουλειά του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη και στην οποία βεβαίως έχουν συμβάλει δεκάδες άλλοι, αφού στην έκθεση εκτίθεται σημαντικό αρχειακό υλικό, ενώ πλαισιώνεται από  εκδόσεις και εκδηλώσεις. Στην έκθεση συνεισέφεραν και μέλη  του Ελληνικού Κοινοβουλίου» ανέφερε ο κ. Βούτσης.

 Οι μνήμες και η ανασύσταση της μνήμης, συμπλήρωσε,  είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό για το παρόν και το μέλλον. «Πρέπει με τρόπο αμερόληπτο να μπαίνουμε βαθιά μέσα στο παρελθόν, να γνωρίζουμε αιτίες, να γνωρίζουμε τραγωδίες, να αναγνωρίζουμε σήματα, να είμαστε ακριβείς τιμητές εναντίων των θυτών. Όλα αυτά είναι συστατικά μιας δημοκρατικής ματιάς στην ιστορία του τόπου ακριβώς γιατί δεν πρέπει οι μνήμες να επανέλθουν ως ζώσα πραγματικότητα. Οι μαρτυρίες προσδίδουν μια συγκλονιστική διάσταση στο τι συνέβη για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας συνελλήνων» τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: 

«Οι μαθητές, οι νέοι άνθρωποι που επισκέπτονται μαζικά την Έκθεση έχουν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να διαμορφώσουν συνείδηση της ιστορίας προκειμένου να μην ξαναζήσουμε τέτοια πράγματα, να μην ξανασυμβούν τέτοιες καταστάσεις, να μπορούμε να ζήσουμε μέσα σε ελεύθερες, δημοκρατικές, πολυπολιτισμικές κοινωνίες, να εργαζόμαστε για την ειρήνη για να έχουμε ειρήνη και την πραγματική αποτίμηση της ιστορίας.»   

Ο ποντιακός ελληνισμός, υπογράμμισε τέλος ο Πρόεδρος της Βουλής, δεν υπήρξε ποτέ, από την πρώτη στιγμή της έλευσής του εδώ, περιθωριακό στοιχείο, σφράγισε με θετικό πρόσημο την πορεία της χώρας. «Επ’  αυτού δεν υπάρχει καμία διαφορετική, ιστορική ή επιστημονική μαρτυρία ή άποψη. Ο ποντιακός ελληνισμός σφράγισε  θετικά όλο το εύρος των πολιτιστικών, κοινωνικών, διεθνών, κοινωνιολογικών, επιστημονικών σχέσεων, αναζητήσεων αυτού του κράτους, αυτού του έθνους, συνυπήρξε και μάλιστα στην πρώτη γραμμή των αναζητήσεων, της επιστημοσύνης, της εξωστρέφειας και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό το οποίο όλοι το αναγνωρίζουν» κατέληξε ο κ. Βούτσης.


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ' αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.